Welkom bij het beursweekoverzicht! Deze week een iets kortere editie wegens hoogtestage in Oostenrijk. Enkele belangrijke gebeurtenissen die we je toch niet willen onthouden in deze editie:
Rode (vuur)zee
Houthi aanvallen houden aan
Als aanvallen aanhouden op schepen die brandstoffen vervoeren dan zullen er vroeg of laat echte rampen ontstaan.
Deze week werd een schip aangevallen dat nafta vervoerde. Tanker On Fire After Houthi Missile Strike in Gulf of Aden (gcaptain.com)
Nafta is een destillaat van ruwe olie die verder wordt verwerkt in de petrochemie. Het is ook brandbaar. Door de aanval is 1 ruim van het schip in brand gevlogen, wat leidde tot onderstaande spectaculaire foto’s.


Gelukkig vielen er geen slachtoffers en zou er ook geen of amper nafta gelekt zijn. Hoe langer dit aanhoudt, hoe groter de kans dat er vroeg of laat wel slachtoffers gaan vallen…
Iran kaapt olietanker
In december had Iran al twee tankers gekaapt. Alhoewel de term “gekaapt” steeds in de media wordt gebruikt, ging het in 1 geval eigenlijk over het “terug stelen” van een Iraans schip dat een jaar eerder door de US werd gestolen (eerder besproken hier).
Los van de gebruikte semantiek gaan deze praktijken gewoon verder in de regio wat extra onzekerheid toevoegt.
Als jij een rederij bent, wil je nog in die regio gaan varen?
Nee. Tenzij ze je veel $$$ betalen. En dat is wat er aan het gebeuren is.

Somalische piraten
Het stijgend aantal conflicten en onzekerheid in het Midden-Oosten zorgt ervoor dat de ordehandhavers hun handen vol hebben en zeer dun gespreid zijn. Schepen die voorheen de Golf van Aden patrouilleerden zijn nu meer op de noordelijke regio’s gefocust (straat van Bab Al-mandab en Rode Zee).
Andere kwaadwillige actoren, zoals somalische piraten, zien hierdoor ook weer kansen om in hun opzet te slagen.
Two vessels freed following Somali pirate hijackings | Shipping News | Al Jazeera

US-slachtoffers in Jordanië
Bij een drone aanval in Jordanië, nabij de Syrische grens, zijn 3 US-soldaten gedood en 34 gewond.
Three US troops killed in Jordan drone strike linked to Iran | Reuters
Op zich is dit niet zo verwonderlijk in een conflictgebied, maar het is wel de zoveelste escalatie op korte termijn. Er werd door president Biden beloofd dat ze op een gepaste manier zullen antwoorden… en dat gebeurde dit weekend.
Er werden door de US verschillende aanvallen uitgevoerd in gebieden in Syrië en Irak. Ook in Jemen werden opnieuw bombardementen uitgevoerd. Daar is dat de US en het VK die samenwerken, met ondersteuning van Australië, Bahrein, Canada, Denemarken, Nederland en Nieuw-Zeeland
Opvallend is dat er geen enkel land uit de regio actief wil deelnemen aan de coalitie tegen de Houthi’s.
Meer uitgebreide bronnen hierover:
Amerikanen en Britten voeren nieuwe luchtaanvallen uit op Houthi-rebellen in Jemen | VRT
US-UK strikes on Yemen’s Houthis: What we know so far | Aljazeera
To be continued…
Staakt-het-vuren of blijven ze vuren?
Op donderdag werden berichten verstuurd dat er een staakt-het-vuren zou worden opgezet tussen Hamas en Israël. Er is nog geen echt akkoord, maar de vooruitzichten hiervan deden alvast speculanten paniekeren.
De olieprijs ging een stuk lager en ook scheepvaart aandelen kregen enkele klappen. Na de mooie stijgingen van de laatste weken en maanden is een correctie niet abnormaal. Mocht er een staakt-het-vuren komen, is dit op korte termijn inderdaad minder bullish voor de scheepvaart. Op langere termijn blijft het fundamentele plaatje voor hen nog intact. Dit werd al toegelicht in een eerder weekoverzicht.
Gevolgen
Zoals twee weken geleden aangegeven is oorlog altijd en overal inflatoir: goederen worden schaarser en/of opgeëist door de staat, logistieke stromen worden verstoord en daardoor minder efficiënt, ondernemers vermijden risicogebieden die soms de goedkoopste producten kunnen aanbieden, etc.
Deze week werden ook de eerste inflatiecijfers van België in 2024 bekendgemaakt. Die waren hoger dan verwacht. Een goed draadje hierover van de hand van Stijn Baert.
Egypte
De crisis in de Rode Zee heeft dramatische gevolgen voor Egypte. Bijna één derde van het BBP van het land is afkomstig van het Suezkanaal. Omdat het aantal transits keldert, gebeurt dit ook met hun inkomsten.
De officiële wisselkoers tussen het Egyptische Pond en de US Dollars is vastgeklikt op $1 = 30,89 Egyptische pond. Op de zwarte markt is de waarde van het pond al gezakt naar $1 = 71 EGP. De munt is al gehalveerd in waarde!
Een economische ramp voor het land en de bevolking, maar wel gunstig voor Egyptische exporteurs die dollar inkomsten hebben en hun uitgaven vooral maken in het Egyptische pond.
Met al deze gevaarlijke taferelen kan men dus verwachten dat het aantal containerschepen dat door het Suezkanaal gaat, drastisch is gedaald.
US hamstert LNG
De Verenigde Staten pauzeert het verlenen van vergunningen voor het bouwen van LNG-exportfaciliteiten.

De prijs van aardgas ging bij opening van de markt op maandag 24% lager!

De strategie van de USA kort samengevat:
- Garandeer de goedkoopste energie in USA (beperken van export = check)
- Zorg dat hij elders duurder blijft (oorlog, vernietigende pijpleiding, etc = check)
- Lok hiermee de bedrijven en nieuwe investeringen naar uw eigen land

Ook check. Sinds de vernietiging van Nord Stream 2 op 26/09/2022) is de instroom van investeringen in de USA sterk toegenomen.
Geen renteverlaging in maart

Een renteverlaging tijdens de FED-vergadering in maart lijkt onwaarschijnlijk. Jerome Powell vermeldde dat meer bewijs van een duurzame daling van de inflatie nodig is voordat overwogen wordt om de tarieven te verlagen.
De FED is dus op zoek naar meer bewijs om te weten of de inflatie consequent richting de FED’s 2%-doelstelling beweegt.
De markt (& speculanten) hopen dat de FED snel de rente zal verlagen. Dit vanuit de redenering dat lage rentes de economie en de beurs stimuleren. Lagere rentes zijn vaak een waarschuwing dat er een recessie aankomt. Meer lezen hierover? Dit werd enkele weken uitvoeriger hier beschreven.
Grafieken van de week
Faillisementengolf in VS, maar ook in België

De grafiek toont een overzicht van het aantal faillissementsaanvragen door commerciële ondernemingen vanaf januari 2007 tot en met juli 2023. Een significante piek is zichtbaar rond 2009, wat natuurlijk samenvalt met de financiële crisis.
Opmerkelijk is de scherpe toename van het aantal faillissementen vanaf medio 2022, die gestaag doorloopt tot juli 2023. Deze recente trend lijkt te correleren met de beslissing van de Federal Reserve om de rentetarieven te verhogen, aangeduid met een stippellijn en het bijschrift “Fed starts raising rates”.
Deze actie van de Federal Reserve kan duiden op strengere kredietvoorwaarden, wat mogelijk heeft geleid tot financiële druk op bedrijven en de daaropvolgende stijging in faillissementsaanvragen.
Helaas is dit geen trend die zich enkel in de VS aan het doorzetten is.

In een recent artikel van De Tijd werd evenals opgemerkt dat het aantal faillissementen in België, en nog meer in Vlaanderen, toeneemt als gevolg van de verslechterende economische omstandigheden.
Een overzicht van de de goedkoopst landen

Deze lijst van goedkoopste globale markten is samengesteld op basis van de verwachte price-earnings ratio, beter bekend als de forward PE.
Een lage forward PE wijst op een lagere waardering en potentieel hogere waarde voor investeerders, wat deze markten aantrekkelijk kan maken voor diegenen die op zoek zijn naar ondergewaardeerde investeringskansen (lees: wij!). Meer info over het begrip van waarderingsratio’s kan je vinden in onze reeks over fundamentele analyse.
De goedkoopste markten zijn:
- Italië
- Brazilië
- Verenigd Koninkrijk
- Spanje
- China
Parels kiezen uit deze landen zal op langere termijn betere resultaten dan parels uit dure markten (USA).
Soms zijn goedkope markten terecht goedkoop. Dat is omdat beleggers al rekening houden met een bepaald risico (geopolitieke gebeurtenissen, verouderende of verkleinende bevolking, beperkte ‘rule of law’), etc.
New York Community Bank

NYCB, die de failliete Signature Bank overnam, ging onderuit na bekendmaking van slechte cijfers. De bank heeft aangekondigd dat ze hun dividend met 70% zullen verlagen om te voldoen aan regelgevende vereisten. Dit gebeurt slechts enkele weken voordat het programma voor noodleningen van de FED afloopt.
Sommige kleine banken ondervinden nog steeds moeilijkheden. 70% van alle commerciële vastgoedleningen in de VS worden aangehouden door kleinere banken. Door de hogere rentes en het inburgeren van ‘work at home’ gaan veel projecten in commercieel vastgoed failliet. Het zou weleens kunnen dat het laatste lijk nog uit de kast is gevallen. Hierdoor vermijden we dan ook (bijna) alle beleggingen uit de financiële sector.
Kleine beleggers kopen terwijl fondsen massaal verkopen

Institutionele beleggers, doorgaans het slimme geld, verkochten grote hoeveelheden aandelen. Aan de andere kant zit de kleine retailbelegger, doorgaans het domme geld, zeer sterk te kopen. Wanneer institutionele beleggers hun geld uit de aandelenmarkt halen, kan dit een indicatie zijn dat zij een correctie of een daling van de markt verwachten.
Volgende week doen we een poging tot een tijdig gepubliceerd weekoverzicht!
Veel succes!
Geldvos