Welkom bij het beursoverzicht!
Beursprestaties van de week
Enkele opvallende zaken deze week:
- Economische vooruitzichten verbeteren
- De outperformance van Europese aandelen tegenover Amerikaanse.
- Hong Kong als positieve uitschieter
- Koperprijs gaat versnelling hoger
Economische vooruitzichten verbeteren
Aan het begin van elke maand worden er verschillende economische cijfers gepubliceerd. Deze geven een inzicht in welke richting de economische activiteit aan het evolueren is.
PMI interpretatie: PMI boven 50 = groeiverwachting. Onder 50 = krimpverwachting.
Verenigde Staten:
- Positieve vooruitzichten voor de industrie die opnieuw boven de 50 gaat, een stuk beter dan verwacht.
- De dienstensector ziet de toekomst ook nog positief (52,9), maar beduidend minder dan vorige maand (56,8).
Europa:
- Licht betere toekomstvooruitzichten vanuit de industrie, maar nog steeds een verwachte krimp (46,6).
- Een lichte daling in de verwachtingen voor de dienstensector, maar nog steeds een overwegend positieve vooruitblik (51,3).
- De inflatie steeg naar 2,5% terwijl een status quo werd verwacht.
Outperformance Europese aandelen tegenover Amerikaanse
Deze trend begon eind december en blijft voorlopig aanhouden. Het gaat gestaag, maar is toch al noemenswaardig na een dikke maand in 2025. De Duitse DAX staat dit jaar op 9,43% rendement terwijl de S&P slechts 2,45% realiseerde.
Enerzijds is het opvallend aangezien Europa er economisch minder goed voor staat dan de VS. Anderzijds is het wel te verklaren omdat de Amerikaanse aandelen zeer duur noteren terwijl de Europese relatief goedkoop zijn. Een extra argument dat spreekt voor Europa is de stijgende kans op vrede in Oekraïne.
Wie eerder passief en gespreid wil beleggen in Europese aandelen kan dit bijvoorbeeld via de Amundi STOXX Europe 600 ESG II UCITS ETF (ticker C6E). Dit fonds bevat aandelen van voornamelijk grote bedrijven, is gebalanceerd tussen waarde en groei en is verspreid tussen het VK (20%), eurolanden (50%) en niet-eurolanden zoals Zwitserland en Noorwegen (27%). Het fonds is een blootstelling aan “ontwikkeld Europa” met een gemiddelde PE-ratio van 17,21. Dat is niet goedkoop voor een regio met toch veel economische risico’s: beperkte groei, vergrijzing, dure energie, gebrek aan leiderschap of coherent economisch beleid, etc.
Wie geïnteresseerd is in goedkopere Europese regio’s kan bijvoorbeeld kijken naar de Zuidelijke landen.
- Spanje – Gemiddelde P/E: 11,39 – XESD.DE
- Griekenland – Gemiddelde P/E: – 8,9 – GRE.PA
Hun waarderingen zijn stukken goedkoper. Dit is enerzijds omdat die beurzen na de financiële crisis niet veel zijn gestegen. Anderzijds is de economie er minder stabiel met onder andere een hogere werkloosheid.
De werkloosheid wordt altijd als iets negatiefs beschouwd, maar bij deze landen zit dat al jaren verrekend in de waarde van de beurzen. Mocht je aan de gemiddelde belegger vragen hoe hoog de werkloosheid daar is, welk percentage zou die zeggen? 15%? 20%?
In Griekenland is die 9,4% en de Spaanse werkloosheid is 10,6%. Niet slecht. Een beetje werkloosheid is trouwens niet slecht voor bedrijven. Het zorgt ervoor dat de loonkosten niet veel kunnen stijgen door concurrentie op de jobmarkt. Anderzijds laat het ook toe om sneller te kunnen groeien als bedrijf omdat je makkelijker nieuw personeel kan vinden zonder dat je hen hoeft los te weken bij uw concurrenten.
Bonus: diepgaand artikel uit de Financial Times (okt ‘24) over de Spaanse economie.
Hongkong als positieve uitschieter
De markt van Hongkong of Singapore wordt in de media vaak niet toegelicht. Het zijn nochtans belangrijke graadmeters voor de economie in Zuidoost-Azië. Het is een regio waar de bevolkingsgroei nog steeds groot is en waar de mensen massaal aan het opklimmen zijn uit de armoede naar de middenklasse. Deze regio zal steeds meer een grotere rol gaan spelen in de wereldeconomie. Hiermee spreken we over een trend op zeer lange termijn.
De beurs van Hongkong is de voorbije vier jaar geen feest geweest voor beleggers. Sinds de top in februari 2021 is de Hang Seng index iets meer dan 50% gedaald om daarna tot tweemaal toe 50% te stijgen.
Nu staat de index op een duidelijk kruispunt. Op de maandgrafiek (= focus lange termijn) zien we dat het 200-maandgemiddelde al sinds 2003 een belangrijk steunpunt was. Tot 4 keer toe ging de koers naar dit gemiddelde om die als steun te testen (2003, 2009, 2016, 2020). Het was pas in februari/maart 2022 dat deze lijn werd gebroken.
Als steun wordt doorbroken, gebeurt het vaak dat deze daarna dienst doet als weerstand. Dat zien we ook hier terug: sinds de doorbraak in maart 2022 probeerde de koers tweemaal (januari 2023, oktober 2024) zonder succes het gemiddelde opnieuw te breken.
Zolang de koers onder het gemiddelde zit, blijft het een berenmarkt en is de kans klein dat Aziatische aandelen het zeer goed zullen doen.
Wanneer de koers door het gemiddelde breekt, zitten we vermoedelijk in een nieuwe stierenmarkt. Op dat moment zullen wij onze blootstelling aan Aziatische aandelen gevoelig verhogen in onze portefeuille.
Het is voorlopig nog onduidelijk of de normale (volle lijn) of het exponentiële gemiddelde (bolletjeslijn) de bepalende factor is. Beiden
Koperprijs gaat versnelling hoger
Na twee weken pauze gaat de koperprijs weer duidelijk verder op haar stijgende elan (+7,26%).
Het verliep precies volgens de TA-boekjes: uitbraak uit het consollidatiepatroon (driehoek), gevolgd door een terugtest van dat patroon om daarna verder te stijgen.
De koperbedrijven (COPX ETF) reageren met een gelijkaardige stijging. Gezien de koperbedrijven normaal reageren met een hefboom (sterker) op de koperprijs, valt de beweging van de COPX ETF dus wat tegen. .
Het is alsof de markt niet gelooft dat de stijging van de koperprijs zal doorzetten. Dit kan een interessant koopmoment zijn. Zet de stijging van de koperprijs toch door, dan maken deze bedrijven veel meer winst en zullen beleggers de koersen moeten achtervolgen. Zet de stijging niet door, dan wijzigen de huidige winsten niet veel en is er ook een beperkt neerwaarts risico.
Geopolitiek
Handelsoorlog wordt drugsoorlog
De invoertarieven van de VS tegen Mexico en Canada zijn voorlopig van de baan. Beide landen hebben grote inspanningen beloofd om hun grenzen beter te beschermen. Zo zouden ze onder meer elk 10.000 manschappen aanstellen om de grens te beveiligen en ervoor zorgen dat er minder fentanyl naar de Verenigde Staten kan.
Trump haalt zo een mooie slag binnen voor zijn achterban. Criminele drugsbendes aanpakken is namelijk goed voor je populariteit. Zo werd president Bukele van El Salvador met 85% van de stemmen herverkozen nadat hij met harde hand de georganiseerde misdaad heeft gebroken. Het aantal moorden is in het land met 96% gedaald onder zijn bewind: van 50 moorden per 100.000 inwoners in 2018 tot 1,8 per 100.000 in 2024.
Datzelfde El Salvador stelt voor om criminelen van de VS te gaan opvangen. Het klinkt opnieuw als een goede maatregelen voor Trump en zijn achterban, maar het is opnieuw een maatregel die een negatieve impact kan hebben op de economie. De gevangenissector in de VS is namelijk een private sector. Het zijn private bedrijven die worden betaald door de overheid om de gevangen te huisvesten. Dit samen met grote besparingen en het deporteren van illegalen is het grootste risico voor de Amerikaanse beurs (vorige week besproken).
China slaat terug en incasseert
Vergeldingsmaatregelen
China slaat terug naar Trump met eigen invoerheffingen.
De Chinese invoerheffingen zijn eerder beperkt:
- 15% op steenkool & LNG
- 10% op ruwe aardolie, landbouwmachines en auto’s
China voert maar beperkt Amerikaanse energie in. Hun steenkool halen ze eerder uit Australië of Afrika. LNG kopen ze voornamelijk uit Qatar. Met deze heffingen geeft China aan dat het bereid is om hetzelfde spel te spelen, maar dat ze dat liever niet zouden doen. Hun vergeldingsmaatregelen zijn veel zwakker dan de Amerikaanse tarieven. Trump noemde ze ook een “openingssalvo”, wat doet vermoeden dat dit heen-en-weer-spelletje nog even kan doorgaan.
Panama
Na het bezoek van Buitenlands Minister Rubio, zei Panama dat ze niet verder zullen samenwerken in het kader van het Chinese Belt & Road Initiative (nieuwe zijderoute).
Via het BRI investeren de Chinezen in infrastructuur of geven ze leningen aan interessante voorwaarden om infrastructuur te bouwen. Vaak gaat het om logistieke investeringen zoals havens, vliegvelden, snelwegen, bruggen, etc. Via het BRI wil China haar invloedssfeer uitbreiden en haar handelspositie in de wereld veiligstellen.
Panama werd duidelijk bedreigd door de VS en werd voor de keuze gesteld: China or the US. Het was duidelijk dat verder samenwerken met China voor de Verenigde Staten geen optie is.

Daarnaast mogen schepen van de Amerikaanse zeemacht nu ook gratis door het Panamakanaal varen.
De VS onder Trump maken duidelijk misbruik van hun macht als militaire en economische wereldleider. Het is economische oorlogsvoering tegen China en Panama is hierbij collateral damage. Ze doen het omdat ze het kunnen. Het passeert omdat niemand ze wat kan maken.
Rusland vs Oekraïne
Er lijkt een shift aan de gang te zijn over hoe er wordt gekeken naar het conflict met Rusland.
Russisch gas
Er gaan stemmen op in de EU om opnieuw Russisch gas te kopen. Uiteraard zijn er nog veel tegenstanders binnen de EU, maar het feit dat het openlijk wordt besproken is al een grote verandering.
Verschillende landen willen hier plots wel over spreken omdat er sinds 1 januari geen Russisch gas meer vloeit door Oekraïense pijpleidingen. Nu zien ze hun energieprijzen naar boven schieten. Het is niet eenvoudig om herverkozen te worden als uw beleid zorgde voor een verlaagde levensstandaard.
Onderhandelen met Putin
Er werd altijd gezegd dat niet onderhandeld zou worden met Putin. En als dat wel het geval is, dat Oekraïne moet deelnemen aan de onderhandelingen.
Nu zien we dat Trump en Poetin al gesproken hebben met elkaar zonder Zelenski. Daarnaast geeft Zelensky toe dat hij nu wel bereid is om te onderhandelen met Putin. Hij heeft geen keuze. Oekraïne is al 3 jaar aan het verliezen en kan de oorlog enkel blijven voeren dankzij de financiële en materiële steun van Europa en de VS. Steun waar Trump een einde aan wil maken.
Verwachte uitkomst
Mijn verwachting: ze gaan de taart, Oekraïne, verdelen.
- Rusland behoudt de veroverde gebieden,
- het Westen krijgt grondstofconcessies in het nieuwe Oekraïne,
- en Oekraïne krijgt vrede en financiële steun om hun land weer herop te bouwen.
Het is geen geheim dat het Westen al langer aan het azen is op de grondstoffenrijkdom van Oekraïne.
- Twee jaar geleden was al duidelijk dat grote hoeveelheden landbouwgrond werden opgekocht met de steun van Westerse financiële instellingen. Mogelijk gemaakt dankzij wetgeving van Zelensky 2 jaar voor de oorlog.
- Trump zei deze week dat Oekraïne kan betalen met zeldzame aardmetalen in ruil voor hun financiële steun in de oorlog.
Voor deze situatie hebben we na de Amerikaanse verkiezingen een positie genomen in het Oekraïense MHP, een agroconcern dat o.a. marktleider is in de productie van gevogelte.
Er zullen ongetwijfeld nog andere beurswinnaars en -verliezers zijn dankzij deze situatie, we houden het voorlopig bij één positie tot er meer duidelijkheid hoe de situatie verder evolueert.
Beleggingsthema’s
Goud
Nieuwe week, nieuwe all-time highs voor goud. In gelijk welke valuta je het bekijkt, de goudprijs blijft voorlopig onhoudbaar in haar opmars.
Voorlopig komt de extra koopdruk voornamelijk van Aziatische centrale banken en Chinese consumenten.
Er zijn nog geen technische waarschuwingssignalen die wijzen op een mogelijke trendwijziging. Van een hype is er absoluut nog geen sprake. Hiervoor komt het veel te weinig aan bod in de media en is het nog niet trending via de zoekmachines.
Onrust in de fysieke goudmarkt
Door alle onzekerheden in de huidige marktomstandigheden blijft de vraag naar edelmetalen aanhouden. De COMEX is een Amerikaanse beurs waar je de grondstoffen in groot volume kan kopen (enkel voor professionele partijen). Het aantal effectieve leveringen stijgt naar historische hoogtes vergelijkbaar met die van tijdens de COVID-19 periode. Het is een stormloop om aan fysiek goud te geraken. Door professionals nota bene, dit is niet Jan modaal.
De LBMA, een Britse tegenhanger van de COMEX, heeft een gelijkaardig probleem. Normaal kan je bij hen goud lenen. De tarieven om dit te doen zijn ondertussen al 10 keer hoger dan voor de stormloop.
Is dit het eerste teken van een tekort aan goud in hun kluizen? Het is alleszins geen normale situatie en je kan er zeker van zijn dat er mensen nerveus aan het worden zijn.
Palladium
We schreven eerder over palladium op 22 juni 2024 en 24 september 2024.
De investeringscase is nog steeds intact: de wereld heeft veel palladium nodig voor de productie van katalysatoren van verbrandingsmotoren. Dat zijn componenten die zorgen voor een schonere verbranding.
De markt is er lang van uitgegaan dat we minder palladium nodig hebben omdat we een transitie aan het maken waren naar steeds meer elektrische wagens. Dat was de voornaamste reden van de prijsdalingen sinds oktober 2022.
Ondertussen hebben meerdere grote autoconstructeurs aangegeven langer en meer in te zetten op verbrandingsmotoren, vooral in hybride wagens. Dit omdat de vraag naar EV’s teleurstelt. Vrachtwagens rijden ook nog voor het overgrote deel op verbrandingsmotoren. De vraag naar palladium blijft op korte termijn intact en groter dan voorzien op langere termijn. De markt heeft de vraag dus onderschat.
Langs de aanbodzijde zijn Rusland en Zuid-Afrika veruit de grootste producenten. Het aanbod is aan het dalen aangezien de prijzen te laag zijn. Vorig jaar waren er zelf ontslagen en herstructureringen in Amerikaanse palladiummijnen.
We hebben 2 methoden besproken hoe we blootstelling kunnen hebben aan dit beleggingsthema:
- Fysiek palladium via de PHPD ETF (laagste risico)
- Mijnbouwbedrijf Sibanye-Stillwater (veel hoger risico)
PHPD -WisdomTree Physical Palladium
In oktober deed deze ETF een eerste poging om uit te breken. Het 20-maandgemiddelde lijkt hier de weerstand te zijn en we waren dus te vroeg om in te springen op deze trend.
Het ziet ernaar uit dat er binnenkort een nieuwe poging komt. Gaat de koers boven het 20-maandgemiddelde, dan stijgt de kans dat we opnieuw naar een bull markt gaan.
Zolang de koers onder dat gemiddelde blijft, is de trend zijwaarts of lager. We wachten af tot een doorbraak om dan bij te kopen. Op Discord geven we het signaal wanneer we dit doen.
SBSW – Sibanye Stillwater
Sibanye Stillwater bezit palladiummijnen in Zuid-Afrika als in de Verenigde Staten. Het aandeel staat erom bekend heel volatiel te bewegen. Timing is dus belangrijk.
Op elke termijn is de grafiek nog in een downtrend. We zien wel een aanhoudende positieve divergentie die een mogelijke trendwijziging kan inluiden.
Bridgewater Associates van beleggingslegende en miljardair Ray Dalio bezit aandelen van het bedrijf. Daarnaast heeft Kopernik Global Investors van David Iben vanaf december 2024 ook een positie in Sibanye genomen. Geen slecht gezelschap om in te vertoeven, en vooral professionals met een goed track record. Enkel al hiervoor zou ik een kleine starterspositie durven nemen. Een doorbraak van de EMA 50 op de weekgrafiek zou bevestiging zijn voor een nieuwe uptrend. Deze ligt nu op $4,46.
Over waarderingen en overwaarderingen
Er kwamen deze week verschillende bedrijven met resultaten. Het blijft opvallend hoe extreem duur bepaalde bedrijven genoteerd zijn. Nog opvallender is dat deze gewoon blijven gekocht worden.
We bespreken twee populaire bedrijven die volgens mij enorm overgewaardeerd zijn en gemakkelijk 50% van hun waarde kunnen verliezen. Zonder te overdrijven.
Tesla
De verwachte winst per aandeel van Tesla in 2025 is $3,05. Dat is hetzelfde niveau als in 2019! De winst is gekelderd de voorbije twee jaren, maar de markt lijkt het bedrijf nog steeds te beschouwen als een groeiparel.
Daarnaast hebben ze verschillende problemen die ze niet meteen opgelost krijgen. De verkoop in Europa valt tegen. Enerzijds wordt er gewacht op nieuwe modellen, maar er zijn veel mensen die geen auto van Musk willen kopen omdat hij zich overal aan het moeien is met de politiek. Zo ken ik persoonlijk twee bedrijfsleiders die geen Tesla’s meer willen aanbieden aan hun personeel.
Wat als de handelsoorlog met China verder escaleert? 25% van hun omzet komt van daar!
Palantir
Deze week liep het AI-bedrijf Palantir weg met de meeste aandacht. De koers steeg 34% op weekbasis na beter dan verwachte cijfers.
Ik vond onderstaande vergelijking op X, met dank aan LostFundamentals (@LostFundamental) / X.
Palantir groeide in 2020-2024 de helft trager als Nvidia en er wordt ook verwacht dat het trager zal groeien de komende jaren (2024-2026). Als we Palantir zouden waarderen aan dezelfde multiples van Nvidia, krijgen we een waardering van $15 à $20. De huidige koers is $103.Slechts één klein negatief nieuwsbericht is hier voldoende om de koers te laten imploderen.
Waar had je het wel moeten kopen? Bij onderstaande uitbraak boven het 50-weekgemiddelde op duidelijk hoger volume.
Dat zijn de momenten die je moet zoeken. Deze prijzen achterna hollen is gekkenwerk.
Buffett denkt er het zijne van
Warren Buffett is een waardebelegger. Hij koopt bedrijven als ze goedkoop zijn en verkoopt ze als hij ze te duur acht. Een ingesteldheid die we ook proberen toe te passen in onze beleggingsaanpak.
Op dit moment is Buffett vooral verkoper van aandelen. Hij is een berg cash aan het bouwen!
De vorige keer dat Buffett dit deed was voorafgaand aan de financiële crisis. Toen werd alles zeer duur gewaardeerd. Door de crisis moesten de banken gered worden en dat heeft Buffett gedaan bij Goldman Sachs en Bank of America. Hij kon kwalitatieve bedrijven kopen aan bradeerprijzen omdat hij cash had verzameld wanneer de markten duur waren.
Grafieken van de week
Halfgeleiders zijn cyclisch
De halfgeleidersector is cyclisch. Altijd al geweest. In het verleden hadden halfgeleiderbedrijven uit de VS een gelijkaardig verloop als die in de rest van de wereld. Dit keer is het (nog?) niet zo. De rest van de wereld is al aan het afvlakken terwijl de Amerikaanse sector hoge toppen blijft scheren. Vroeg of laat convergeren deze twee opnieuw naar elkaar. Op dat moment heb je liever geen Amerikaanse halfgeleiderbedrijven in je portefeuille.
Duitse elektriciteitsbalans
In april 2023 hebben de Duitsers hun kerncentrales gesloten. Het was het eerste jaar met een negatieve elektriciteitsbalans. Vanaf dan moesten ze meer gaan importeren dan ze produceren. In 2024 werd het tekort nog wat erger. Hopelijk wordt het een zonnig en winderig jaar voor hen. En voor ons: onze elektriciteitsnetten zijn verbonden dus we voelen ook deze impact in België en Nederland.
Markthumor
Geldvos