Nooit een saaie periode op de beurs! In het weekoverzicht belichten we de meest opvallende momenten en grafieken van de week.
In deze editie:
- De FED probeert (tevergeefs) de markt in toom te houden
- Nu ook S&P500 en Nasdaq op all-time highs!
- Goud wordt (te?) populair
- FedEx resultaten als klokkenluider van de economie
- Nasdaq vs. Bitcoin
- Grafieken van de week
De FED probeert (tevergeefs) de markt in toom te houden
In het vorige weekoverzicht vermelden we de Amerikaanse Centrale Bank die duidelijk maakte dat renteverlagingen dichterbij aan het komen waren. Blijkbaar waren ze bij de FED niet zo blij met de reactie van de markt (euforisch knal omhoog).
Op maandag waren er verschillende FED-voorzitters die actief de pers te woord gingen staan. Hierbij proberen ze de verwachtingen over renteverlagingen te temperen. Het leek in eerste instantie te lukken, maar de markt ging na de persmomenten gewoon op haar elan verder.
Het enige wat wijzigde is dat de markt nu rekening houdt met vijf renteverlagingen i.p.v. zes in 2024. De geloofwaardigheid van de FED kreeg natuurlijk ook knauw.
Nu ook S&P500 en Nasdaq op all-time highs!
De kerstrally zet zich onvermoeid verder. De twee belangrijkste Amerikaanse indices zetten ook nieuwe all-time highs neer.
De S&P 500, rendement dit jaar +24,26%

De Nasdaq, rendement dit jaar +54,05%

Wie geen big tech in de portefeuille had, heeft dit jaar de markt vermoedelijk niet verslagen.
Op deze lange termijn grafieken is het duidelijk: in 2022 was er geen berenmarkt. De koersen sloten nooit onder het 50-maandgemiddelde, iets wat ze in de periodes 2000-2004 en 2008-2009 duidelijk wel deden.
We lijken dus nog steeds te zitten in de stierenmarkt die is begonnen in 2009-2010.
Goud wordt (te?) populair
Goud maakte op maandag 4 december een all-time high en krijgt hierdoor extra aandacht van beleggers en de media. Zo zagen we ook deze artikelen voorbij komen:
Oorlogstijden: tijd om wat goud te stoppen in uw portefeuille? | Netto

Goud favoriete belegging voor Vlamingen in 2024 | Het Nieuwsblad

“ Opmerkelijk is de opmars van goud: daar verwacht 19 procent van de Belgen dat die het meeste rendement zal opleveren, een stijging met 6 procentpunt. Bij de Nederlandstaligen staat goud zelfs op de eerste plaats, klinkt het.”
Het gebeurt niet vaak dat “de massa” of “de menigte” gelijk krijgt met dit soort voorspellingen. Zij zijn namelijk de minst geïnformeerde groep in de financiële markten.
Dit type van artikelen wordt vaak als contra-indicator gebruikt. Dat wil zeggen dat je de resultaten net andersom gaat interpreteren, namelijk: Goud zal het niet goed in 2024.
We hopen dat de belangstelling voor goud wat zal wegebben en onze voorspelling niet uit zal komen. We bezitten zelf goud en vinden dat iedereen een deel van zijn vermogen in goud zou moeten plaatsen om koopkracht te bewaren op lange termijn (‘store of value’). Ons lijkt het meer gepast om goud te zien als een verzekering voor je vermogen en niet als een belegging.
Nog een interessante nuance: de prijs waarin goud wordt uitgedrukt. Doorgaans wordt de goudprijs weergegeven en besproken in US dollar.

Goud in euro ziet er als grafiek iets aantrekkelijker uit. Dit komt door het verzwakken van de euro tegenover de dollar.

Op basis van deze grafiek zou je kunnen zeggen dat goud de laatste 15 jaar bijna altijd een goede belegging of verzekering is geweest.
FedEx resultaten als klokkenluider van de economie
FedEx is één van de grootste pakjes -en koeriersbedrijven ter wereld. Velen zullen het bedrijf kennen vanuit de legendarische film Cast Away, waarin Tom Hanks de rol speelt van een FedEx medewerker die moet overleven op een onbewoond eiland nadat hun pakjesvliegtuig is neergestort. Nog niet gezien? Dikke aanrader!
Fun fact: Het idee van een verhaal gebaseerd op het neerstorten van een FedEx-vliegtuig bezorgde het bedrijf “in eerste instantie een hartaanval”, maar het algemene verhaal werd als positief gezien. FedEx, dat geen geld betaalde voor productplaatsing in de film, zag na de release van de film de merkbekendheid in Azië en Europa toenemen.

FedEx is een wereldwijd begrip, net zoals iedereen in België ‘de Post’ kent, ook al heet het bedrijf sinds 2010 officieel Bpost.
Omdat FedEx wereldwijd actief is, geldt het als een barometer of klokkenluider voor de economie. Doet FedEx het goed? Dan worden er meer pakjes verzonden en zal de economie het waarschijnlijk ook goed doen. Doet FedEx het slecht? Dan worden er minder pakjes verstuurd en doet de economie het waarschijnlijk slechter.
Door hun rol als klokkenluider (bellwether in het Engels), wordt er altijd met argusogen uitgekeken naar hun resultaten. De verwachtingen lagen hoog want de koers was al met 60% gestegen dit jaar.
Wat bleek? Het volume verzonden pakjes viel tegen. Er was zowel een daling in vergelijking met het vorige kwartaal (-3,5%) als in vergelijking met het voorgaande jaar (-15,5%). Het aandeel werd woensdag met -12% afgestraft. Over het hele jaar staat er nog een mooie winst voor het bedrijf, maar de verwachtingen over de economie zijn alvast wat getemperd.
Nasdaq vs Bitcoin
Onderstaande grafiek is de koers van Bitcoin vanaf eind 2020. Het is een daily chart (1 candlestick is 1 dag).

De volgende grafiek plaatst het huidige verloop van de Nasdaq 100 (zwart) tegenover het verloop van Bitcoin in 2020-2022 (lichtblauw).

Het is frappant hoe gelijk deze twee verschillende producten lopen. Het deed me meteen denken aan deze quote
Patterns repeat, because human nature hasn’t changed for thousand of years
Jesse Livermore
Interessant om te volgen of dit zo verder zal evolueren. Een kleine nuance: de Nasdaq grafiek is een 3-daagse grafiek. 1 candlestick staat gelijk aan 3 dagen. Mocht het verloop van de Nasdaq zich verder zetten zoals Bitcoin dat deed in 2022 dan zou dat betekenen dat er een top wordt gemaakt ergens in maart/april 2024.
Grafieken van de week
MSCI All Country World Index gewichten
Deze grafiek vergelijkt de weging van zeven grote Amerikaanse techbedrijven (Apple, Microsoft, Amazon, NVIDIA, Alphabet, Tesla en Meta) tegenover de gecombineerde weging van de aandelenmarkten van vier landen (Japan, Frankrijk, China en het VK) in de MSCI All Country World Index. Deze index wordt vaak gebruikt door beleggers om te investeren over de hele wereld.
De techbedrijven, ook bekend als ‘de Magnificent Seven’ of ‘de 7 generaals‘, hebben een extreme invloed op de index. Zo hebben de koersbewegingen van zowel Apple als Microsoft meer impact op de “wereldindex” dan de koersbewegingen van alle Franse bedrijven samen.
Dit illustreert de sterke invloed van de Amerikaanse techsector op de globale markten.
Recessie indicatoren wijzen op mooi weer!
De grafiek toont verschillende indicatoren die worden gebruikt om te bepalen of de economie in een recessie verkeert. We zien een verbetering van elke indicator sinds begin 2021.
Het kerstseizoen is ook vrolijk op de beurs
Deze grafiek toont historische prestaties van de S&P 500 index in december. De balken tonen het percentage van de tijd dat de index positief presteert op specifieke dagen van de maand.
Vanaf dag 17 lijkt er een sterke positieve trend te zijn, waarbij de kans op positieve prestaties stijgt, met name op dagen 22, 24, 27 en 29, waar percentages van 70%, 75%, 80% en 62% worden genoteerd. Dit komt overeen met het fenomeen dat we ‘kerstrally’ of ‘santa rally’ noemen.
Het is uiteraard nooit een zekerheid, maar de kansen zijn in deze periode wel in ons voordeel.
Uranium on fire!
De prijs van uranium blijft stijgen. De realiteit is aan het doordringen in de markt:
- Er wordt minder uranium geproduceerd dan we er verbruiken
- De vraag naar uranium stijgt sneller dan het aanbod kan groeien
- Kernenergie is incontournable als we minder CO² willen uitstoten
Dat vertaalt zich ook naar mooie resultaten voor onze uranium ETF:
Wie een reminder wil over de investeringscase van uranium: Klik hier
Wie wil lezen hoe we onze ETF hebben samengesteld en waarom we deze keuzes maakten: klik hier
Onze laatste uranium update lezen? (05/09/23): klik hier
Prettige feestdagen en een succesvol 2024 gewenst!