Een half jaar geleden deelden we voor het eerst onze uranium portefeuille. Ondertussen is er heel wat aan het bewegen in de markt. Tijd om een eerste keer terug te blikken en de prestatie van de portefeuille onder de loep te nemen!
Eerst een kleine rechtzetting
We vermelden in februari dat er geen uranium ETF beschikbaar was voor Europese beleggers. Verschillende aandachtige lezers wezen er ons op dat er wel één bestaat sinds april 2022. Deze heet Global X Uranium UCITS en kan op verschillende beurzen gekocht worden (beschikbaar om te kopen in euro, Zwitserse franken of Britse ponden).
Deze ETF is een interessant alternatief voor beleggers die met één positie een brede exposure naar de sector wensen. De lopende kost (Total expense ratio) van de ETF is 0,69%. Dit is niet meer goedkoop, maar ook niet overdreven duur voor een gespecialiseerde ETF. Het enige nadeel van de ETF is dat het posities bevat die slechts beperkt iets met uranium te maken hebben. Zo is bijvoorbeeld BHP opgenomen in de ETF. Dit is een groot mijnbouwbedrijf dat een breed scala aan metalen en mineralen ontgint. Uranium is voor hen maar een heel klein deel van de omzet. Daarnaast heeft de ETF een grote positie in Kazatomprom. In een ideale wereld zou dit bedrijf deel uitmaken van onze portefeuille, maar gezien de geopolitieke spanningen rond Rusland en China willen we het Kazakse bedrijf vermijden.
Groeiend bullish momentum
Sinds onze laatste uraniumblog (23/02/2023) is de sector zoals verwacht verder geëvolueerd in de goede richting. Allereerst is de uraniumprijs zelf. Deze is 17,34% verder gestegen en noteert nu op $60,4.
Indien je nog even een opfrisser nodig hebt om deze markt te beoordelen vanuit technisch standpunt, dan kan je teruggrijpen naar dit artikel.
Onze investeringscase is zich ondertussen verder aan het ontvouwen. Er worden meer ponden verbruikt dan er geproduceerd worden en meer landen beslissen of overwegen om kernenergie (meer) in hun energiemix op te nemen.
Daarnaast zijn er ook enkele disrupties geweest in de uraniummarkt. Allereerst was er de staatsgreep in Niger door hun leger. De voormalige Franse kolonie produceert ongeveer 5% van de globale uraniumproductie. Slechts zes landen produceren meer. Het leeuwendeel van hun productie wordt verkocht aan Europa. Er was initieel de vrees dat het land de export richting EU zou stopzetten. Dat zou een groot probleem zijn voor de EU, en vooral voor onze Franse buren die ongeveer 70% van hun elektriciteit via kernenergie opwekken. Afhankelijk van de grootte van hun voorraden zouden ze vroeg of laat nieuwe leveranciers moeten gaan zoeken in de markt. Gelukkig voor Europa is het (nog?) niet zo ver. Nog meer geluk dat er blijkbaar voldoende reserves werden aangelegd. Leuk om te lezen dat er nog (semi-) publieke instanties zijn die wel langetermijnbeslissingen kunnen nemen… het kan dus!
Naast de staatsgreep kwam Cameco deze week met de opvallende mededeling dat hun productie voor het jaar 2023 een kleine 10% lager zal uitvallen dan voorzien. Tegelijkertijd melden ze ook dat ze zelf uranium moeten kopen in de markt om te kunnen voldoen aan hun contractuele verplichtingen. Ze produceren dus niet genoeg uranium volgens wat ze verkocht hebben! Er was al een tekort en dat tekort is met één persmededeling een heel stuk groter geworden. Koersen van de Australische uraniumaandelen schoten meteen de lucht in, van +4% bij de grotere bedrijven tot +50% bij de kleinere. Amerikaanse en Canadese beurzen waren gesloten op maandag voor Labor day. Later vandaag (dinsdag 5/09/2023) zullen we meer weten hoe de markt reageert.
Fun fact: In 2006 had Cameco een overstroming in haar grootste mijn. Hierdoor ging de productie ook lager en ontstond er een enorme paniek op de markten. De prijs ging op enkele maanden van onder de $40 tot bijna $140.
Als de markt opnieuw in zo’n kramp schiet, dan wordt het een zeer mooie periode voor onze portefeuille.
Dit zijn twee situaties die al voor redelijk wat paniek zorgen in de markt. Zo zie je dat er niet veel mis mag lopen in de fragiele bevoorradingsketen van deze sector. Het blijft interessant om het op te volgen. To be continued!
Performance op vandaag
Onderstaande is de performance van de aandelen uit de uraniumportefeuille sinds publicatie (+17,99%). Dit gaat enkel over koerswijzigingen aangezien er geen dividenden werden uitbetaald.
Voor de volledigheid moeten we ook nog rekening houden met de waarde van de euro. Deze is licht gestegen (gemiddeld 2,31%) tegenover andere valuta sinds de vorige publicatie.
Finaal krijgen we een resultaat van +15,68% in euro berekend over de periode van 23/02/2023 tot 05/09/2023.
De Global X Uranium UCITS ETF deed in dezelfde periode 8,05%. We gaan deze vanaf nu ook blijven gebruiken als benchmark (vergelijkingsbasis).
We zijn alvast blij met het deze portefeuille loopt. Deze trend zit volgens ons nog in een vroeg stadium. We blijven mooi op onze aandelen zitten en wachten rustig af hoe het verder evolueert.
Veel succes!
PS: Geïnteresseerd om meer te weten over dit onderwerp? Dan moet je zeker naar deze podcastaflevering luisteren: MacroVoices #389 Justin Huhn: Update on all things nuclear – Interview met Justin Huhn, auteur van beleggingsblad Uranium Insider, over de gedetailleerde ontwikkelingen in uraniumsector. De nieuwsbrief van Uranium Insider gaat zeer diep in detail en wordt vaak getipt als het beste beleggingsmagazine in deze niche sector.