Dit is het derde artikel uit een reeks van drie over beleggen in uranium. Andere artikelen van de reeks zijn hier terug te vinden:
In dit artikel gaan we dieper in op hoe we zelf investeren in de uraniumsector.
Disclaimer
Let op: Uranium staat bekend om zijn speculatieve karakter vanwege grote prijsvariaties in het verleden. Hierdoor kunnen de koersen van bedrijven in deze sector erg volatiel zijn. Als je moeite hebt met deze volatiliteit, is het beter om niet in deze sector te beleggen of om ervoor te zorgen dat je posities klein blijven ten opzichte van je totale portefeuille. Bedenk wel dat deze beleggingsmogelijkheid niet geschikt is voor iedereen.
Deze artikelen moeten niet worden beschouwd als beleggingsadvies. Wij zijn geen beleggingsadviseurs, wij kennen jou niet en hebben geen zicht op jouw persoonlijke situatie en hebben dus ook geen idee of dit aansluit bij jouw investeringsprofiel, tijdshorizon, risico-aversie, etc. Wij delen louter onze eigen inzichten en aanpak als inspiratie. Wat je ermee doet is op eigen verantwoordelijkheid.
Onze eigen uranium ETF
De eenvoudigste manier om in een sector te beleggen is via een indexfonds of via een ETF. Daarmee kan je met één aankoop blootstelling krijgen aan een groot aantal bedrijven en bespaart u op transactiekosten omdat je geen individuele bedrijven hoeft te kopen.
Helaas zijn er voor zover wij weten geen indexfondsen of ETF’s waarin Europeanen kunnen investeren om blootstelling aan deze sector te krijgen. Daarom moeten we individuele bedrijven kopen als we willen investeren in deze sector. We proberen te zoeken naar diversificatie door voldoende spreiding tussen de bedrijven, regio’s en projecten, maar toch niet te veel diversificatie om onze totale transactiekosten laag te houden. Als je slechts één bedrijf koopt, heb je geen diversificatie, maar betaal je slechts twee keer transactiekosten (een keer voor de aankoop en een keer voor de verkoop). Als je 15 bedrijven koopt, ben je goed gediversifieerd, maar betaal je 30 keer transactiekosten.
We hebben gezocht naar een gulden middenweg en hebben uiteindelijk gekozen voor 7 posities. Het is een mix van verschillende typen bedrijven uit verschillende jurisdicties. De minst risicovolle posities zijn het grootst en de meer risicovolle posities zijn bewust kleiner gehouden.
We kunnen het kort samenvatten als volgt:
- 40% laagste risico (Sprott)
- 40% middel risico (CCJ en UEC)
- 10% hoog risico (BOE.AX en DNN)
- 10% zeer hoog risico (AGE.AX en SYH.V)
Wat extra duiding bij onze ETF:
- We geven 40% gewicht aan fysiek uranium omdat dit het laagste risico biedt onder alle mogelijke beleggingen in de sector. Hierdoor zou onze portefeuille minder volatiel moeten zijn.
- Cameco is de grootste en meest gevestigde waarde in de uraniumsector in de westerse wereld. Als er geld naar deze sector stroomt, is dit één van de weinige bedrijven waar grote institutionele beleggers in kunnen investeren. Het bedrijf is niet alleen actief in mijnbouw, maar ook in verwerking, dienstverlening aan kerncentrales en ontwikkeling van laser enrichment technieken (diversificatie). Door het produceren van uranium, profiteert Cameco direct van stijgende uraniumprijzen.
- Uranium Energy heeft een duidelijke visie die tot nu toe juist blijkt te zijn. Het bedrijf heeft verschillende projecten in verschillende fasen van ontwikkeling, waardoor het niet afhankelijk is van het succes van één enkel project. Bovendien heeft het bedrijf door zijn aandeel in Uranium Royalty Corp en Yellow Cake plc ook nog eens extra diversificatie binnen de sector.
- Boss Energy heeft een kleine mijn die op korte termijn weer in gebruik kan worden genomen na enkele werkzaamheden. Het bedrijf is echter afhankelijk van één project, wat extra risico met zich meebrengt. Bedrijven die evolueren van ontwikkelaar naar producent worden vaak hoger gewaardeerd naarmate ze dichter bij het moment van productie komen. Op het moment dat ze nog bekend staan als een ontwikkelaar zijn er nog veel risico’s en vraagtekens: zal het bedrijf erin slagen om de mijn te bouwen? Zijn ze in staat om het te runnen? Zullen er geen onverwachte vertragingen zijn? Naarmate deze risico’s worden weggewerkt en het bedrijf dichter bij commerciële productie komt, zal het bedrijf hoger worden gewaardeerd door de markt.
- Denison Mines is vooral afhankelijk van één project (Wheeler River), wat risico met zich meebrengt. Het grootschalige project zal op termijn zeker ontwikkeld worden bij hoge uraniumprijzen. Het is één van de weinige grote deposito’s in de westerse wereld die via ISR (in situ recovery) kan worden ontgonnen, wat extra aandacht zal krijgen van beleggers met ESG-waarden. De huidige plannen geven aan dat er vanaf 2024-2025 geproduceerd kan worden. Net zoals bij Boss Energy kunnen zij een mooie herwaardering van ontwikkelaar naar producent doormaken als ze hun project succesvol uitvoeren.
- Alligator Energy is een klein bedrijf. Ze hebben 3 exploratieprojecten en 1 ontwikkelingsproject in een vroeg stadium. Hun ontwikkelingsproject bevat hoge concentraties uranium, maar is momenteel nog niet rendabel vanwege de te kleine omvang. Hierdoor is de waarde van het bedrijf per bekende pond uranium in de grond zeer laag. Tot op heden zijn de boorresultaten positief. Dit aandeel is een speculatie op een verderzetting van positieve boorresultaten en het economisch rendabel worden van hun ontwikkelingsproject.
- Skyharbour Resources is net als Alligator een zeer klein bedrijf. Enerzijds kan het via het project generator model meerwaarde opleveren, maar anderzijds draagt haar exploratieactiviteit veel risico. Als exploratiebedrijf geven we dit iets betere kansen dan de anderen uit de sector omdat er uit haar joint-ventures inkomsten kunnen komen waardoor de kans op verwatering kleiner is.
Voor iemand die graag blootstelling wil hebben aan de uraniumsector, maar het risico zo laag mogelijk wil houden, bestaat de mogelijkheid om 100% van de uraniumportefeuille te beleggen in het Sprott Physical Uranium Trust. Dit fonds volgt de uraniumprijs zonder hefboom en heeft een lager risico dan individuele bedrijven in de sector. Op deze manier heb je blootstelling aan de sector, minder transacties en geen operationele mijnbouwrisico’s.
Als je bereid bent om meer risico te nemen, kun je overwegen om meer kleine bedrijven, zoals ontwikkelaars en explorers, toe te voegen aan jouw eigen ETF. Bedenk echter wel dat hoe meer kleine bedrijven je toevoegt, hoe groter het risico en de verwachte volatiliteit zal zijn. Let op: groter risico betekent niet automatisch meer rendement. Bedenk dat veel van deze kleine, speculatieve bedrijven waarschijnlijk nooit één pond uranium zullen produceren. Deze bedrijven kunnen wel dienen om met een verhoogde hefboom te profiteren van een trend in uranium, maar zijn zeker geen lange termijn buy & hold aandelen.
Opvolging
We zullen de samenstelling en evolutie van de ETF beschikbaar stellen op een aparte pagina op onze website. Later zullen we ook andere posities toevoegen die we publiekelijk willen opvolgen.
Als “instapmoment” hebben we gekozen voor de slotkoers van de week voor de publicatie van dit artikel. In werkelijkheid kan dit voor sommige posities hoger of lager zijn, maar omdat dit onze eerste openbare communicatie hierover is, leek het ons eerlijk om de huidige koers te nemen.
We zijn nu aan het einde van onze driedelige serie over beleggen in de uraniumsector. Met alle informatie uit de drie delen ben je nu in staat om je eigen uranium ETF samen te stellen!
Zijn er nog onduidelijkheden of wil je meer informatie? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via Discord, social media of via het contactformulier op de site.
Wie na onze driedelige reeks geen genoeg kan krijgen van de uranium sector en haar opportuniteiten kunnen we volgende 2 afleveringen van de MacroVoices podcast aanraden (Engelstalig):
- ,MacroVoices #355 Mark Nelson: Understanding all things nuclear – Interview met een nucleair ingenieur Mark Nelson. Het is een zeer breed gesprek over de huidige staat van de nucleaire sector, de pro’s en contra’s, de perceptieproblemen, de echte problemen en beloftevolle toekomstige technologieën in de sector.
- ,MacroVoices #356 Justin Huhn: Investing in all things nuclear – Interview met Justin Huhn, auteur van ,beleggingsblad Uranium Insider, over alle mogelijke manieren hoe je kan beleggen in de uranium sector. De nieuwsbrief van Uranium Insider gaat zeer diep in detail en wordt vaak getipt als het beste beleggingsmagazine in deze niche sector. Ook op ,Twitter kan je hem volgen om meer kennis over de sector op te doen.