Welkom bij het beursoverzicht!
Beursprestaties van de week
Een bloedrode week. Het nieuws van de week: Trumps aankondiging van handelstarieven op woensdagavond. Op donderdag en vrijdag volgde een schokgolf op de beurzen.
Het valt op dat de verliezen (voorlopig?) beperkt blijven in China (-1,37%), dat is vermoedelijk omdat de Aziatische beurzen vroeger gesloten waren en dus een groot deel van de koersval nog moeten inhalen. Ook goud hield redelijk goed stand deze week (-1,51%). De rentes gingen sterk lager, wat toont dat beleggers nog steeds obligaties als een veilige vluchthaven beschouwen.
Liberation Day
Op 2 april was het langverwachte moment daar: Liberation Day. Zo werd de dag gedoopt door Trump omdat het, volgens hem, de dag is dat de Verenigde Staten zich bevrijden van het “economische pestbeleid” van de rest van de wereld.
De VS lanceren met één pennentrek ‘reciprocal’ (wederkerige) tarieven. Ze leggen 160 landen invoerheffingen op. De hoogte van de nieuwe heffing door de VS is in veel gevallen 50% van de heffing die de Amerikanen moeten betalen aan die landen. Zo probeert Trump zich gematigd te positioneren (“Merciful”).
Er is veel discussie of de cijfers van het Witte Huis kloppen. Veel economen noemen het kortzichtige of dwaze maatregelen. Iedereen is plots expert in handelstarieven en economisch beleid net zoals iedereen in 2022 oorlogexpert of in 2020 pandemie-expert was.
Ongeacht uw mening of verontwaardiging: de tarieven zijn er en worden vrij snel ingevoerd. Onder andere volgende effecten vinden meteen plaats:
- Bedrijven met productie én verkopen in de VS zullen relatief profiteren
- Bedrijven die afhankelijk zijn van export naar de VS zullen negatief geïmpacteerd zijn.
- Bedrijven in de VS die veel importeren zullen negatief geïmpacteerd zijn.
- Globale economische activiteit zal verminderen omdat toeleveringsketens door elkaar worden geschud en omdat onzekerheid leidt tot lagere investeringen.
- Heffingen leiden tot lagere winsten. Lagere winsten leiden tot minder investeringen.
- Bedrijven met slechte balansen (hoge schuldgraden) zullen extra zwaar bestraft worden.
- …
Nu beginnen de onderhandelingen pas! Door ‘maar’ 50% van de tarieven toe te passen, dreigt de VS impliciet dat ze het kunnen verhogen tot 100%. Zo willen ze de perceptie van “rechtvaardigheid” behouden. Ik vermoed dat het eerste land dat tegenmaatregelen invoert, snel een verdubbeling van zijn tarief krijgt.
Het plan van Trump
Voorlopig lijkt Trump zijn plan ongehinderd te kunnen uitvoeren. Aan de eerste reacties te zien uit Europa lijkt het erop dat ze dat laten gebeuren. Tegenmaatregelen storen Trump niet, integendeel. Een opbod van handelstarieven versterkt de onzekerheid en de vlucht naar obligaties. Dat leidt tot lagere rentes, net wat Trump wil.
De Amerikaanse 10-jaarsrente is nu 7,13% sinds de verkiezing van Trump en 13,55% lager sinds zijn inauguratie.

Een lagere rente is voor Trump absoluut essentieel.
- Enerzijds om de staatsschuld betaalbaar te houden: Dit jaar moeten ze $7 biljoen (trillion) schulden herfinancieren.
- Anderzijds om de hypotheken van ‘main street’ betaalbaar te houden.
Meer dan 6 miljoen Amerikanen staan achter met het betalen van hun hypotheek. Dat zijn er in 20 jaar nooit zoveel geweest. Dit is meer dan op het hoogtepunt van de financiële crisis!
‘Main street’ is de gewone man, Jan met de pet, en deze groep heeft voornamelijk voor Trump gestemd. Hij heeft absoluut lagere rentes nodig om hen te helpen en zo zijn kansen op winst in de 2026 midterm verkiezing gaaf te houden.
In een ideaal scenario voor Trump worden er massaal obligaties gekocht waardoor de rente zal zakken. Wat de aandelenmarkt doet op korte termijn is voor Trump een bijzaak.
We houden de TLT ETF (lange termijn obligaties) in de gaten om te zien of de markten Trump zijn zin geven.
Een eerste indicatie van een stijging is het breken van de EMA20 op de maandgrafiek.
Reactie op de markten
Koper
De tarieven zijn niet van toepassing op Microchips, medicijnen en koper. Hierdoor corrigeerde de koperprijs met 14,19% en werd het een van de grootste verliezers van de week.
De grote stijging van de voorbije weken werd namelijk deels ondersteund door speculatie dat de tarieven ook zouden worden toegepast op koper. Een andere reden voor de daling zijn de grote heffingen voor China. Ze krijgen een extra heffing van 34% bovenop de eerdere heffingen.
De grafiek toont aan hoe absurd snel de situatie wijzigt. China vertegenwoordigt ongeveer 50% van de globale vraag naar koper. Een economisch verlies in deze regio zal de facto leiden tot een lagere vraag naar koper, maar ook van zo goed als alle grondstoffen. Zilver verloor ook -16% mede om die reden.
Magnificent 7
De 7 grote techbedrijven die jarenlang de markt naar nieuwe hoogtes hebben geleid, beter gekend als de Magnificent 7, ontsnapten niet aan het verkoopgeweld.
Global ETF’S
Aangezien de Magnificent 7 bedrijven oververtegenwoordigd zijn in de globale ETF’s zoals IWDA of SWRD, zakken deze globaal “gediversifieerde” ETF’s ook sterk. De IWDA ETF is zelfs al met 14,44% gedaald dit jaar. Dat is meer dan de S&P (-13,74%).
Als we de grafiek bekijken zien we dat Liberation Day niet het beginpunt was van de daling. De correctie was al ingezet in maart (-7,89%).
De koers kan nog +-8% lager gaan en dan zit het nog in een langetermijn uptrend. Dan bereikt de koers de MA50 in de maandgrafiek. Dat was een belangrijk steunpunt in de 2018 correctie en de coronacrash.
Hoe gaan de markten verder van hier?
We vergelijken de huidige beurssituatie met gelijkaardige grafieken uit het verleden.
Black monday scenario
Een scenario dat meer en meer wordt gedeeld is de analogie van 1987.
Mocht dit zo verder lopen, dan moet de grote blinde paniek nog komen! De markt zou dan maandag lager moeten openen en niet meer stijgen boven het niveau van vrijdag in de komende twee weken. Die lagere opening is er alvast…
Nifty Fifty scenario
We bespraken de nifty fifty crash al eerder hier en hier. De huidige periode blijft veel gelijkenissen hebben met die crash van toen in 1973.
Mocht dit scenario zich verder zetten, dan gaan we ook nog lager richting de MA/EMA 50 op de maandgrafiek (-7%). Daarna volgt een tijdelijk herstel om dan eind dit jaar een nieuwe dalingsgolf aan te vatten.
Nikkei scenario
Credits to JDB (@JDB_trading) / X. Deze anonieme trader is de enige die vroeg de gelijkenis zag tussen de huidige situatie en het verloop van de Japanse Nikkei index in aanloop naar haar grote crash in 1990.
Zijn vergelijking kan je hier vinden: https://twitter.com/JDB_trading/status/1869492056243994875
Mocht het verder lopen zoals in dit scenario, dan zit de correctie er mogelijks al op en gaan de beurzen opnieuw stijgen de komende 5 jaren. De grote crash/baisse is dan pas voor ergens in het volgende decennium…
Bullmarkt is (technisch) voorbij voor veel aandelen
Enkele aandelen of sectoren waar er op de lange termijn duidelijk technische signalen zijn die aangeven dat hun bullmarkt voorbij is.
Uranium
Op 17 maart schreven we dat de uraniumsector op een kruispunt stond.
“De EMA 50 is sinds het begin van de bullmarkt in 2021 altijd een steunpunt geweest. Nu staan we pal op deze steun. Blijven we erboven dan blijft de bullmarkt intact. Sluiten we eronder dan kan het nog een stuk lager.”
Bij het slot van maart is de maandgrafiek duidelijk onder de EMA50 gesloten.
Technisch gezien is de bullrun op lange termijn voorbij. Wie een te grote positie heeft in dit thema, kan overwegen wat risico af te bouwen tot er meer duidelijkheid is.
ASML
Een gelijkaardig verhaal bij ASML. Het aandeel sluit voor het eerst sinds 2009 onder de SMA50.
Het heeft een snel herstel boven de blauwe lijn nodig om de schade te beperken. Zelfs in dat geval verwacht ik hier geen grote stijgingen meer. Het aandeel heeft al een bullrun van 15 erop zitten en is volop favoriet van de retailbeleggers. De kans op halvering is groter dan de kans op een verdubbeling. Zelfs bij een 50/50 kansverdeling zou dat een slechte risk/reward zijn.
Materialen sector
Gelijkaardig verhaal bij de Materials ETF (ticker: XLB).
Democratie onder vuur – Politiek risico neemt toe
- In Duitsland wil men het AfD verbieden
- In Roemenië mag de oppositieleider niet deelnemen aan de presidentsverkiezingen
- Pakistan: Imran Khan mag niet deelnemen aan verkiezingen
- Brazilië: Bolsonaro mag niet deelnemen aan verkiezingen
- Verenigde Staten: Trump mocht bijna niet deelnemen aan verkiezingen (2024)
- Italië: Salvini werd bijna uitgesloten door veroordelingen (2019)
- België: Dries Van Langenhove mag 10 jaar niet deelnemen aan verkiezingen.
- Turkije: Imamoglu wordt opgepakt.
Het was al geen fraaie lijst en deze week kwam er nog bij:
- Duitsland / Merz wil het stemrecht van Hongarije in de EU beperken.
- Marine Le Pen mag niet deelnemen aan de Franse presidentsverkiezingen.
Het is waarschijnlijk gewoon een toeval dat de rechts-populistische kandidaten die bovenaan de peilingen staan allemaal misdaden begaan zodat ze niet meer mogen meedoen aan verkiezingen.
Het is waarschijnlijk ook toeval dat dit nooit voorkomt bij kandidaten van de regerende partijen.
“Once is an accident, twice is a coincidence, three times is a pattern”
Als drie keer een patroon is, wat is tien keer dan? Systematisch wordt de machtsdeelname van rechts-populisten geblokkeerd of onmogelijk gemaakt.
Het gaat niet over het feit of je akkoord gaat met bovenstaande mensen of niet. Het gaat erover dat, traag maar zeker, meer en meer mensen dit in de gaten krijgen. Eerst zijn ze verontwaardigd, daarna boos. Vervolgens komt het besef dat ze hun gewenste politieke verandering nooit tot stand kunnen brengen via het stemhokje.
Als een voldoende grote massa tot dit besef komt, is de illusie van democratie de facto gebroken.
We weten dat er geen democratie is in landen als Turkije of Rusland. Hun leiders zwaaien er al meer dan 20 jaar de plak en dulden geen tegenstand. Het is één van de redenen waarom de beurzen er ook goedkoop zijn = politiek risico!
Dat dit meer en meer zo loopt in de “beschaafde Westerse wereld” is voor velen een nieuw gegeven. In Europese markten zit nog geen politiek risico verrekend in de koersen. Als Europa geen deftig werk maakt om het vertrouwen in de democratie en de rechtsstaat te herstellen, zullen we naast de maatschappelijke gevolgen dit ook merken in lagere waarderingen voor Europese markten.
Grafiek van de week
US Economische beleidsonzekerheidsindex
Onzekerheid in het economisch beleid heeft vaak geleid tot positieve toekomstige rendementen voor de S&P 500, omdat markten in onduidelijke perioden op het ergste anticiperen. Wanneer de situatie duidelijker wordt, hebben aandelen de neiging om sterk te herstellen.
Gemiddelde importtarieven van de Verenigde Staten
90 jaar van afbouwen van tarieven werden ongedaan gemaakt. De shock zal enorm zijn.
Kleine beleggers blijven voluit de dip kopen
Terwijl de S&P 500 daalt, blijven kleine beleggers vol deze dip kopen. De balken zijn de hoeveelheid dollars die kleine beleggers investeren in Amerikaanse aandelen. Dit piekte enorm de voorbije week.
Markthumor
Geldvos