Welkom bij het beursoverzicht!
Beursprestaties van de week
Eerste vaststellingen van deze week:
- Correctie in VS blijft duren
- EU-rentes blijven stijgen
- Grondstoffen zitten in de lift
Grondstoffen zitten in de lift
Verschillende grondstoffen zijn sterk aan het stijgen. Eén van de oorzaken dat deze stijging zich voordoet bij veel grondstoffen tegelijkertijd vinden we in het oosten.
China versnelt de opbouw van voorraden in wat zij beschouwen als strategische grondstoffen. Ze willen zich indekken voor mocht de handelsoorlog verder uit de hand lopen.
Het is niet officieel bekend welke grondstoffen en hoeveel ze ervan gaan inkopen. Die info houden ze uiteraard dicht tegen de borst. Er wordt gespeculeerd dat er extra koper, zilver en goud zal worden gestockeerd. Deze zitten alle drie in een stijgende trend.
Koper
Zilver
Goud
Daarnaast gaat de Chinese overheid ook de economie ondersteunen met nieuwe maatregelen. Ze willen minder afhankelijk worden van hun internationaal exportmodel. Er werd ook uitgesproken dat ze de aandelen- en vastgoedmarkt willen “stabiliseren”.
Anti-Amerikaans sentiment
We worden overdonderd met nieuws uit de Verenigde Staten. Sinds de aanstelling van Trump als president is dat eerder met een negatieve bijklank. Sinds het slechte theater in het Witte Huis, waar ze publiekelijk Zelensky lieten vallen en waar Europees buitenlands vertegenwoordiger Kallas voor een gesloten deur bleef staan, lijken zijn de relaties tussen de VS en Europa steeds meer vertroebeld.
Dat begint zich door te dringen naar andere facetten in onze maatschappij. Zo zijn er al veel bedrijfsleiders en leasingmaatschappijen die bewust geen Tesla’s meer opnemen in hun bedrijfswagenpark.
Onderstaand artikel uit De Morgen illustreert perfect deze ingesteldheid die zich aan het vormen is in onze maatschappij.
Een beetje chauvinisme voor onze eigen bedrijven kan geen kwaad. Als deze mindset zich meer doorzet dan is dit uiteraard een rugwind voor Europese bedrijven. Aan de andere kant is dit logischerwijs een extra tegenwind voor bedrijven uit de VS, maar ook voor Europese bedrijven die afhankelijk zijn op één of andere manier van de VS.
Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan Kinepolis Group. De cinema-uitbater is in grote mate afhankelijk van blockbusters uit Hollywood. De slechter wordende Amerikaanse perceptie kan ervoor zorgen dat er in Europa minder interesse is om naar Amerikaanse films te kijken.
Het lijkt me geen slecht idee om je portefeuille door te lichten op dit groter wordende risico.
Extra: Analyse over Kinepolis. Het aandeel zit voorlopig in een neerwaartse trend op elke tijdshorizon. Zelf geen mening over / positie in dit aandeel.
Energie & EU Clean Deal
Europees energiebeleid flopt
De Europese Unie lanceerde eind februari de Clean Industrial Deal, een plan met als doelstelling de Europese industrie te versterken en energie betaalbaarder te maken.
Ze willen betaalbare energie en hiervoor gaan ze de uitrol van hernieuwbare energie versnellen…
Ze zitten volledig vastgeroest in hun groene ideologie. Het is ondertussen algemeen geweten dat elektriciteitsprijzen stijgen naarmate een land meer inzet op zonne- en windenergie.
De volgende grafiek maakt dit pijnlijk duidelijk.
Hoe groter het aandeel van zonne-en windenergie van uw totale elektriciteitsmix, hoe duurder uw elektriciteit. Dit heeft verschillende oorzaken:
- Hoge investeringskosten & infrastructuur: Windmolens en zonnepanelen zijn duur per geproduceerde eenheid elektriciteit. Omdat ze overal verspreid staan, moeten er op heel veel plaatsen extra kabels en transformatoren worden voorzien. Elke 15 á 20 moeten de molens en panelen ook vervangen worden
- Subsidies: Belastinggeld wordt vaak aangewend om hernieuwbare projecten te stimuleren. In België waren we daar even van verlost, maar de comeback van de groenestroomcertificaten staat opnieuw in de steigers…
- Wind en zon zijn weersafhankelijk en produceren niet constant elektriciteit: Back-upsystemen zoals gascentrales zijn nodig. Je moet dus extra capaciteit hebben dat vaak niet gebruikt wordt.
- Netwerk Upgrades: Ons elektriciteitsnet is niet voorzien om enorme pieken elektriciteit op te vangen. De spanning moet constant blijven. Hoe meer hernieuwbare energie je hebt, hoe moeilijker en duurder dit wordt.
- Prijsschommelingen: Een overschot aan zon en wind kan de prijzen tijdelijk verlagen, maar bij gebrek eraan stijgt de prijs opnieuw. Deze schommelingen verhogen het risico bij de leveranciers waardoor ze een hogere gemiddelde prijs aanrekenen om dit risico te compenseren.
- Afhankelijkheid van import: Bij onvoldoende eigen capaciteit moet elektriciteit worden geïmporteerd. Dit gebeurt vaak tegen hogere kosten, wat de prijs opdrijft.
Ondanks dat bovenstaande ondertussen common knowledge is, heeft Dan Jørgensen, EU commissaris voor Energie en huisvesting, een unieke oplossing voor de hoge energieprijzen in de EU: Minder consumeren en meer meer investeren in hernieuwbare energie. Il faut le faire.
Ik zie maar drie mogelijke verklaringen waarom iemand op deze posities zo’n onthutsende uitspraak doet. Hij is ofwel incompetent, ofwel corrupt, ofwel beiden.
Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity.
Hanlon’s Razor
Uranium
Aan de andere kant hebben we Amazon, Google en Meta die zich scharen achter een voorstel om de productie van kernenergie in de VS te verdriedubbelen tegen 2050.
De bedrijven investeren zelf grote bedragen in het bouwen van nieuwe kerncentrales. Ze hebben uiteraard zelf nood aan elektriciteit en voorzien dat de overheid hen onvoldoende kan bevoorraden in de toekomst. Een datacenter is een dure investering die moet renderen. Zonder elektriciteit is een datacenter niets waard.
Big tech neemt het heft in eigen handen omdat ze de middelen daarvoor hebben.
Kruispunt voor de uraniumbelegger:
De sector ETF (Global X Uranium ETF) staat op een kruispunt. De EMA 50 is sinds het begin van de bullmarkt in 2021 altijd een steunpunt geweest. Nu staan we pal op deze steun.
Blijven we erboven dan blijft de bullmarkt intact. Sluiten we eronder dan kan het nog een stuk lager.
Het sentiment onder uraniumbeleggers is barslecht na 4 dalende maanden. De onzekerheden op de markt m.b.t. handelstarieven helpen ook allerminst hierbij.
Fundamenteel wordt deze sector steeds beter. Technisch 50/50 met misschien een licht bearish voordeel door het afzwakkend momentum (negatieve divergentie). Voorlopig doe ik niets aangezien dit signaal er maar staat aan het eind van de maand. Er kan nog veel gebeuren tot 1 april. Als de situatie zo blijft, koop ik vermoedelijk eind van de maand in deze sector.
Olie – Bearish sentiment overheerst
Uit onderzoek van Goldman Sachs blijkt dat het sentiment over olie op het laagste punt staat sinds 2016.
Het sentiment is lager dan in maart 2020 waar de wereld in een lockdown zat en de prijs van olie de maand erop negatief werd in de VS.
Dat weerspiegelt zich ook in de koersen van oliegerelateerde aandelen en hier liggen kansen. We bespreken kort zo’n bedrijf.
Saipem
Saipem kondigde recent een overnamebod aan van het Noorse Subsea7. Deze zal pas plaatsvinden in 2026, maar wordt ondertussen al voorbereid.
Beide bedrijven zijn winstgevend en noteren relatief goedkoop, enerzijds door de volatiele sector waarin ze opereren, anderzijds omdat Saipem recent door schuldherstructurering moest en veel beleggers er zich aan hebben verbrand.
Samen worden ze het grootste Europese offshore servicebedrijf voor olie, gas en windenergie. Dit aandeel zal het de komende jaren goed doen wanneer:
- Het sentiment tegenover olie verbetert. Dat is niet moeilijk want we staan op een dieptepunt.
- De CAPEX in de offshore sector toeneemt. Dit is al begonnen.
- Europa begint te investeren in energie-infrastructuur om minder afhankelijk te worden van Rusland én van de Verenigde Staten. Een beweging die Trump in de hand zal werken.
- Fondsen het aandeel opnieuw kunnen kopen. Nu kunnen veel fondsen het niet kopen omdat
- Het te klein is qua marktkapitalisatie
- Te riskant is (te dicht bij herstructurering)
- Ze een ESG-mandaat moeten volgen. Het belang van ESG-mandaten is echter aan het afnemen.
Gebeurt er niets van bovenstaande vier zaken, dan blijven ze winst maken, hun schulden afbetalen en meer dan 8% dividend betalen. Not bad. Ik kocht deze week aan €1,98. Dit had ik op voorhand laten weten op X.
Het grootste risico voor dit bedrijf is een wereldwijde recessie waarbij de olieprijzen sterk zakken. Dit zou capex naar de sector doen krimpen omdat er tijdelijk minder vraag naar olie is. Er is ruimte om dit deels op te vangen, maar de recessie mag niet te lang duren.
Het totale olieverbruik zal uiteindelijk nooit veel dalen. Tijdens de financiële crisis, wat een globale crisis was, daalde het olieverbruik in 2008 met slechts 2,2%! Tijdens de coronaperiode in 2020, waar iedereen in lockdown ging, zakte de olieprijs met slechts 9%. Twee jaar na deze daling stonden we opnieuw op het niveau van voor corona.
Alles draait op olie, we kunnen niet zonder. Een dalende vraag naar olie zal steeds van tijdelijke aard zijn.
Er komen ook meer vragen over de houdbaarheid van het Amerikaanse aanbod. De productie in de Permian Basin dreigt gepiekt te zijn. Binnenkort zal ik hier dieper op ingaan.
Handelsoorlog barst los
Wie kan nog volgen na de zoveelste saga van de handelsoorlog? Er gebeurt vanalles door elkaar:
- De VS leggen invoertarieven op, verhogen ze en annuleren ze op dezelfde dag.
- Canada countert met eigen importheffingen tegen de VS, de VS kondigt meteen een verdubbeling aan van hun initiële heffingen om er daarna op terug te komen.
- De EU countert Amerikaanse maatregelen met eigen importheffingen op boten, motoren en whisky. Vanaf 13 april zullen de sancties uitbreiden naar industriële en landbouwproducten.
- De VS verhoogt de invoerheffingen voor China
- China countert met invoerheffingen op landbouwproducten uit de VS.
- …
Waar eindigt dit?
Eén ding is zeker: dit is kostenverhogend voor alle partijen.
Als we geen Amerikaanse whisky meer invoeren, wordt er meer Schotse en Ierse whisky gekocht waardoor die prijzen zullen stijgen. Als we geen Amerikaanse boten meer kopen, stijgt de vraag bij niet-Amerikaanse bedrijven en zullen hun prijzen stijgen.
Roemenië bewijst Europese hypocrisie
Flashback naar 14 februari: Amerikaans vicepresident JD Vance kwam Europa de les spellen dat het niet meer democratisch is en dat de grootste vijand van Europa zich niet in Moscow of Beijing bevindt, maar in Europa zelf. De Europese politieke klasse steigerde op haar achterste poten en noemde de uitspraken van Vance van de pot gerukt.
Slechts één maand later in Roemenië blijkt dat Vance zijn uitspraken toch niet volledig uit de lucht zijn gegrepen.
- Op 24 november won de onbekende, pro-Russische, Calin Georgescu de voorronde van de presidentsverkiezingen.
- Enkele dagen voor de volgende verkiezingsronde werd de verkiezing geannuleerd. Er was een vermoeden van Russische inmenging. De nieuwe verkiezingen zouden plaatsvinden i.p.v. december.
- Deze week werd bekendgemaakt dat Georgescu, de onbekende winnaar uit de eerste ronde, niet meer mag meedoen van het grondwettelijk hof.
Zonder harde bewijzen werd een resultaat genegeerd en nu wordt de kandidaat uitgesloten. Hij kan wel nog in beroep gaan. Was dit een pro-Europese kandidaat overkomen, dan stond het elke dag in de krant en werd Verhofstadt nog eens opgetrommeld om zijn verontwaardiging te uiten.
Nu? Stilte. Ongeacht of je voor of tegen die man bent, zou dit je zorgen moeten baren. Dit holt het geloof in de Europese democratie verder uit en kan op termijn tot nog grotere sociale onvrede leiden.
Europa heeft de kans om het tanende geloof in haar democratie te versterken door zich achter het democratische proces te scharen en deelname van alle kandidaten te steunen. Kleine kans. Het laatste wat Europa wil is een tweede Orban in Europa die de belangen van zijn land boven de Europese belangen stelt.
Dit soort situaties zal de opgekropte onvrede bij de bevolking doen toenemen. Op termijn zorgt het voor nóg grotere winstkansen voor populisten. Dit blijft het lange termijn risico voor de EU en de euro. Vroeg of laat geraakt er opnieuw een nieuwe populist aan de macht die zijn/haar land uit de EU en/of euro wil trekken.
Investeer mee met miljardairs
Valaris – Offshore drilling
John Fredriksen, de Noors/Cypriotische scheepvaartmagnaat en miljardair, heeft voor meer dan $105 miljoen aandelen van Valaris gekocht de voorbije 7 maanden. De laatste aankoop dateert van 3 maart aan $46. Fredriksen betaalt een premie boven de marktprijs om zo’n grote hoeveelheid aandelen te kunnen kopen zonder de prijs sterk te beïnvloeden.
Anton Dibowitz, de CEO, kocht op 5 maart voor $254.000 aandelen aan een prijs van $33,91 per stuk.
De dip van vorige week werd stevig gekocht door insiders. Ik kocht met hen mee.
Op de weekgrafiek zien we een speculatief koopsignaal (positieve divergentie) dat wordt bevestigd door stijgend volume.
Een uitgebreide analyse over het bedrijf kan je hier vinden: Valaris (VAL) Analysis: Undervalued Offshore Drilling with Huge Potential
Hafnia – Product & chemische tankers
Hafnia is een tankerrederij gespecialiseerd in product en chemische tankers. Hiermee vervoeren ze afgewerkte olieproducten (bvb. diesel, kerosine) en chemicaliën (bvb. ethanol, benzeen).
Het bedrijf is voor 46% in handen van de familie Sohmen-Pao. Die familie heeft een groot scheepvaartimperium ter waarde van meer dan $22 miljard (geschat in 2022).
Tussen 4 en 11 maart kochten ze voor 291 miljoen Noorse kroon aandelen in. Dat is ongeveer €25 miljoen!
Na de initiële aankoop op 4 maart begon de koers te stijgen. Op 10 maart was er een aanvaring voor Engeland met een product tanker. Ondanks dat het schip niets met Hafnia had te maken, zakte de koers mee op het marktsentiment. Het gaf de Sohmens een nieuwe kans om te kopen aan lagere prijzen wat ze ook deden de dag erop. Ook hier kocht ik met hen mee.
Grafiek van de week
Piek in put opties – contra-indicator voor de bulls!
De hoeveelheid put opties die werden gekocht op de S&P 500 is enorm gestegen de voorbije 2 weken. Put opties worden gekocht om in te spelen op een daling van de markt.
De vorige twee keren dat we zo’n groot volume zagen waren:
- September / oktober 2022
- March 2020
In beide gevallen was dit een bodem in de markt en bleken de optie traders te bearish op de markt. Nu kan je niet meer zeggen dat ik enkel bearishe zaken zeg hé 😉
Markthumor
Geldvos