Welkom bij het beursoverzicht!
Beursprestaties van de voorbije weken
Enkele opvallende zaken:
- China
- China
- China
China
De Chinezen overheersten het economische nieuws de voorbije twee weken. De overheid kwam op dinsdag 24 september met een hele rij maatregelen om de Chinese economie (en beurs) te stimuleren en dat miste zijn effect niet!
China komt met stimulusblitz voor economie | De Tijd
Korte samenvatting van hun maatregelen:
- Reserve vereisten voor banken wordt verlaagd. Hierdoor moeten banken minder liquiditeiten achter de hand houden als buffer. Ze kunnen m.a.w. meer van hun middelen gebruiken in de reële economie. Dit is de tweede verlaging van de reservevereisten dit jaar.
- De kortetermijnrente tussen de centrale bank en commerciële banken wordt verlaagd. Dit maakt het eenvoudiger en goedkoper voor banken om te lenen waardoor ze meer bewegingsruimte krijgen om zelf kredieten te verschaffen.
- Rentes op hypotheekleningen worden verlaagd. Dit stimuleert de huizenmarkt.
- De minimale eigen inbreng voor de aankoop van een tweede huis werd verlaagd van 25% naar 15%. Dit stimuleert de huizenmarkt.
- Er wordt een extra fiscaal budget voorzien met het doel om de huizenmarkt te stabiliseren.
- Ze plannen om 2 triljoen RMB (284,4 miljard USD) op te halen via obligaties om hiermee de binnenlandse economie te stimuleren.
Een hele waslijst aan maatregelen die meteen effect hadden op de Chinese koersen. De beurzen van China en Hongkong schoten de hoogte in. In ons vorige overzicht schreven we nog “De beurs van Hongkong veert op met een aanzienlijke 5% zonder duidelijke aanleiding.” Je mag er zeker van zijn dat hier op voorhand al posities werden ingenomen door partijen die van iets wisten.
Korte termijn
De koersontwikkeling op korte termijn is natuurlijk fenomenaal. In een maand tijd zijn de Chinese en Hongkongse beurzen meer dan 20% gestegen. Dit zijn indrukwekkende stijgingen voor zo’n grote indices.
Short squeeze
Wat we hier op dit moment zien is een short squeeze in Chinese equities. We gaven in januari al mee dat een groot deel van de markt short zit in Chinese aandelen via onderstaande afbeelding.
“Hoe groter een crowded trade, hoe groter het potentieel in de omgekeerde richting aan het worden is.”
Veel van de shorters zijn de voorbije weken verplicht geweest hun shortposities dicht te gooien, wat voor extra koopdruk heeft gezorgd. In welke mate er nu nog shorts open staan en dat dit voor extra koopdruk zal zorgen is een vraagteken. Het zou ons sterk lijken dat deze stijging zich blijft voortzetten aan deze snelheid. Maar goed, gek kan altijd gekker.
Langere termijn
De hamvraag is: is dit de start van een langdurige beweging hoger van Chinese aandelen?
Er zijn voor fundamentele redenen om wel als niet in China te beleggen.
Waarom wel:
- De waarderingen zijn niet duur, zeker niet in vergelijking met die van Amerikaanse aandelen.
- De economie groeit er 5% jaarlijks
- Hypermoderne infrastructuur
- Veel geautomatiseerde bedrijven
- Enorme bevolkingsgroei bij buurlanden (afzetmarkten)
- Globale leider in de meeste technologieën
Waarom niet:
- Communistisch en autoritair regime dat elk moment van strategie kan wijzigen
- Het Westen kan sancties toepassen op China (net zoals het bij Rusland deed)
- Chinese bevolking is aan krimpen
- Risico conflict China – Taiwan. (Maar als je hiervan bang bent, moet je zeker ook niet beleggen in Nvidia dat de meeste van haar chips laat produceren in Taiwan…)
Laten we even kijken naar de lange termijn grafieken.
CSI 300
Dit zijn de 300 grootste bedrijven op de Shanghai Stock Exchange. Deze is al aan het dalen sinds februari 2021 en zakte in oktober 2023 zelfs door de lange termijn steun (rode stijgende lijn). Als een steunlijn wordt doorbroken, wordt deze een weerstand.
Nu doet de grafiek duidelijk een poging om deze lijn opnieuw te doorbreken. Voorlopig lijkt hij erdoor te breken, maar bovenstaande is een maandgrafiek en de maand is nog niet voorbij. De markt lijkt voorlopig aan te geven dat deze stijgende trend nog niet voorbij is. Als de index binnenkort toch opnieuw sluit onder deze rode lijn, dan is het een duidelijk teken dat de berenmarkt in Chinese aandelen nog niet voorbij is.
Hang Seng
Dit is de index van Hongkong. Hier gaat de stijgende trendlijn terug tot het jaar 1989, van een lange termijn perspectief gesproken! Ook hier lijkt de markt aan te geven (tot tweemaal toe) dat de koers boven deze lijn hoort.
Mocht de koers van de maandgrafiek sluiten onder de MA50 (blauwe lijn), dan vermoeden we dat de berenmarkt hier ook nog niet achter de rug is.
VS vs. China
Als we naar de markten van de VS (S&P 500) en China (MCHI etf) kijken zien we een duidelijk discrepantie waar ze voorheen toch een klein beetje gelijk liepen.
De waarderingen in de VS zijn vele malen duurder dan die van in China. Enkel om die reden zou je kunnen zeggen: de Chinese aandelen gaan het beter doen dan de Amerikaanse.
Wij vermoeden dat we binnenkort zullen horen van een nieuwe populaire crowded trade: de combinatie van Long China + Short Nasdaq. Dat is doorgaans niet voor particulieren, maar wel iets waar (hedge) fondsen op inzetten.
Hoe spelen wij in op dit thema?
Rechtstreeks
Enkel een kleine positie in Alibaba Group Holdings. De doorbraak van de EMA 20 op de maandgrafiek (19/09) was een signaal om long te gaan met een kleine startpositie. De koers ging echter zo snel vooruit dat er nooit een tweede koopmoment kwam. Een leuk resultaat (tot zover), maar het gaat om een kleine positie waardoor het niet veel doorweegt op de portefeuille.
Onrechtstreeks
Veel van onze beleggingsthema’s zijn gelinkt aan grondstoffen. De grondstoffen hebben dankzij het Chinese nieuws ook een mooie boost gekregen. De markt redeneert: als een land van bijna 1,5 miljard inwoners de economie gaat stimuleren dan zal het veel grondstoffen nodig hebben.
We genieten dus onrechtstreeks van dit effect in sectoren als scheepswerven, steenkool en alles wat offshore is. In de offshore portefeuille zitten verschillende bedrijven uit Hongkong en Singapore. Deze profiteren mooi mee van de hernieuwde aandacht van de Chinese markt.
Technologie leiderschap
Een bijkomend Chinees onderwerp dat relevant zal zijn de komende decennia: wie heeft de meeste kennis?
Ik had een vermoeden dat de VS nog steeds de globale leider was op vlak van cruciale technologieën. Een uitgebreid onderzoek van ASPI geeft hier een ander beeld.
ASPI’s two-decade CriticalTechnology Tracker: The rewards of long-term research investment
Het rapport onderzoekt 64 kritische technologieën in sectoren als defensie, ruimtevaart, energie, milieu, AI, biotech, robotica, cyber security, advanced materials and quantum computing, etc.
Er is de voorbije twee decennia een grote shift plaatsgevonden. Van 2003 tot 2007 waren de VS leider in 60 van 64 onderzochte technologieën. China was toen slechts leider in 3 technologieën.
De recentste studie vond plaats van 2019 tot 2023. Nu leidt China in 57 van de 64. De VS is nog maar voor 7 cruciale technologieën de globale leider
Japan – verdere afwikkeling Carry trade?
In Japan won Shigeru Ishiba de verkiezingen om premier van het land te worden. Ishiba staat bekend om zijn kritiek op het monetaire beleid (geld printen) en pleit voor een andere koers.
De markt had hier al wat voorsprong op genomen, maar er wordt nu meer verwacht dat de Japanse yen duurder zal worden. We bespraken eerder de yen carry trade en waarom dit een risico is voor de rest van de markt. De kans op negatieve gevolgen hiervan is toegenomen.
Geopolitiek
Verdere trieste escalaties in beide conflicten;
- Putin moet dreigen met het gebruik van kernwapens omdat hij vindt dat Oekraïne te veel wordt geholpen door het Westen.
- Israël start een nieuwe grondoorlog in Libanon en doet de spanningen in de regio nog verder oplopen.
De sleutelfiguur om in deze regio in de gaten te houden is Erdogan (Turkije). Hij is een zeer uitgesproken tegenstander van Israël en tegelijk controleert hij het tweede grootste leger van de NAVO.
Waarom de Amerikaanse verkiezingen er niet toe doen
Beide partijen maken veel beloftes waar ze simpelweg niet de middelen voor hebben.
Geen enkele kandidaat wil iets doen aan uitgaven die pan uitzwieren: sociale zekerheid, medicare, militaire uitgaven en de kosten van hun schuldenlast.
De huidige kosten om hun staatsschuld te dragen (rentelast) is al groter dan hun uitgaven aan gezondheidszorg of aan het leger.
De VS kan op elk moment gewoon geld bijdrukken en dit probleem “oplossen”. Het gevolg is een ontwaarding van de US dollar en een prijscorrectie (naar boven) van alles wat daarin wordt uitgedrukt zoals aandelen en grondstoffen. Dat hoeft niet morgen of volgende week gebeuren, maar vroeg of laat komt dit moment. Wie dan veel cash of obligaties heeft, loopt in het “slaughterhouse” uit de cartoon.
Grafieken van de week
De gemiddelde holding van een US retailbelegger
Gemiddeld gezien zit de Amerikaanse retailbelegger tjokvol technologieaandelen. De doorsnee belegger staat er niet om bekend om rijk te worden in de beurs, maar eerder om te laat in de trend in te stappen.
Verkiezingsjaar resultaten
Oktober is historisch gezien een zwakke maand in verkiezingsjaren. Voor de optimisten onder ons: november is historisch gezien een topmaand in verkiezingsjaren!
Markthumor
Geldvos