Welkom bij het beursweekoverzicht!
Beursprestaties van de week

Enkele opvallende zaken:
- Nieuwe all time highs
- Koper en zilver stijgen zeer explosief!
- Hong Kong doet het beter YTD dan USA
Beurzen op all-time highs
De Amerikaanse sterindex, de S&P 500, zet een nieuwe all-time high neer. De Dow Jones Industrial index bereikte donderdag voor het eerst de magische grens van 40.000 punten. Ook de DAX (Duitsland), CAC 40 (Frankrijk) en de AEX (Nederland) bereikten nieuwe toppen.
Ondanks de nieuwe toppen, valt het nog mee met de feeststemming. De ‘Fear & Greed’ meter staat ‘maar’ op 64 (greed), wat duidt dat er geen overdreven hebzucht aanwezig is.

Dat zou een argument kunnen zijn voor de stieren dat er nog ruimte is om verder te stijgen.
Aan de andere kant is er duidelijk negatieve divergentie aanwezig in de weekgrafiek van nagenoeg alle belangrijke indexen. Dat zijn hogere koersen bij sterk lagere momentumindicatoren (RSI in dit geval). Laten we het eens in detail bekijken voor de S&P 500.
Negatieve divergentie op weekbasis
Negatieve divergentie is een waarschuwingssignaal. Het waarschuwt voor afnemend momentum en een grotere kans op een wijzigende trend. Kijk eens wat er gebeurde bij de vorige 2 negatieve divergenties in de weekgrafiek.

De coronacrash in 2020 (-35%) en de correctie doorheen het jaar 2022 (-27%) gingen vooraf door negatieve divergentie in de weekgrafiek.
Toeval denk je?
2018

2015

2011

2008

2000

Je snapt het punt. Als we verder teruggaan in de geschiedenis zal je hetzelfde beeld krijgen.
7 correcties of crashes van 2000 tot 2022, of gemiddeld gezien ééntje om de 3 jaar en 2 maanden. Als het gaat om een correctie, dan keert de koers minstens tot aan de SMA 200 in de weekgrafiek. Is het een crash, dan gaat hij eronder. Die lijn ligt vandaag rond $4215, 20% onder de huidige koers.
All-time highs hoeven niet bullish te zijn. Wees dus alert!
De markt timen is niet evident en vaker fout dan juist. Maar als je binnenkort een groot deel van je geld nodig hebt voor bvb. het kopen van een huis of je gaat net met pensioen, dan is het volgens onze bescheiden mening geen slecht idee om even wat minder risico te nemen.
Zilver naar hoogste niveau in 11 jaar!
Op 22 april schreven we nog over de prille uitbraak van zilver.
Bijna een maand later staat de koers 15% hoger, maar nog belangrijker is dat de koers boven de toppen van augustus 2020 en februari 2021 noteert! (= boven de horizontale zwarte lijn)

Toen goud erin slaagde om die horizontale weerstand te breken, ging de koers ruim 17% hoger op enkele weken tijd.

Mocht zilver een gelijkaardige uitbraak doen als goud, dan mogen we $35,12 per ounce verwachten. Een stijging van 12,41% tegenover de slotkoers van vrijdag. Zilver beweegt doorgaans met grotere procentuele sprongen dan goud.
In de blog bespraken we geen zilveraandelen om hierop in te spelen. Op onze Discord kwamen deze wel aan bod.
Een bedrijf dat we eerder publiek beschreven, is Austin Engineering. Dit “picks & shovels” bedrijf maakt onder andere schepbakken voor kranen en graafmachines, wat een groeimarkt is de komende jaren.
Inflatie, toen en nu
Deze week werden de Amerikaanse inflatiecijfers gepubliceerd.
De markten reageerden euforisch want de inflatie was lager dan verwacht! 3,4% in plaats van 3,5%… Nog niet echt iets om euforisch over te zijn. Dat ligt nog steeds ver boven het doel van 2%.
Op onderstaande afbeelding zie je dat de inflatie hardnekkig hoog blijft en niet meer aan het afnemen is.
Vaak wordt er ook ‘kerninflatie’ gerapporteerd. Dit is de inflatie van alle producten zonder energie en voedsel… Dit rapporteren ze omdat energie en voedsel zeer volatiel kunnen zijn en dus de cijfers drastisch kunnen beïnvloeden.

Ons lijkt het evident om voedsel en energie gewoon mee te nemen in je analyse aangezien dit de bulk is van de uitgaven van iedereen. Daarom beschouwen wij kerninflatie eerder als een bullshitindicator.
Kerninflatie is een nuttig middel voor politiek en beleidsmakers om met woorden te kunnen goochelen. “Kijk de kerninflatie constant aan het dalen, we zijn goed bezig!” Terwijl in realiteit de inflatie over alles stabiel blijft en gewoonweg nog veel te hoog is.
Dat wordt vooral gevoeld door mensen met kleinere vermogens. Zij bezitten doorgaans minder vastgoed en aandelen (kan het goed doen bij inflatie) en meer cash (verliest waarde bij inflatie).

That ‘70s show
Onderstaande grafiek tekent de huidige inflatiecyclus (vanaf 2020) tegenover de cyclus van de periode 1972-1983. Er is een correlatie van 0.92.

Mocht de geschiedenis zich herhalen, mogen we een tweede en sterkere inflatiegolf verwachten de komende jaren. Dat kan op twee verschillende manieren:
- Centrale banken verlagen de rentevoeten te snel waardoor ze economische activiteit stimuleren. Omdat er dan meer vraag is naar grondstoffen en goederen gaan prijzen stijgen..
- Centrale banken houden de rentes gelijk of verhogen ze nog. Dit zal de economische groei afremmen, waardoor de overheidsinkomsten (belastingen) krimpen. Deze inkomsten zijn nodig om de groeiende schuldenberg (hogere interesten) te betalen. Bij gebrek aan inkomsten, zullen de centrale banken geld moeten printen, wat ook inflatoir is.
Koper
Koper uranium achterna?
Sprott lanceert een fonds dat zal beleggen in fysiek koper. Met dit fonds verzamelen ze geld van beleggers om daarmee fysiek koper aan te schaffen en te bewaren.
Dit deden ze voorheen ook met uranium. Hieronder de uraniumprijs. De blauwe pijl is het moment waarop ze hun fysiek uraniumfonds hebben gelanceerd.

De kopermarkt is volledig anders dan de uranimumarkt, we mogen het dus niet één op één vergelijken. We zijn wel zeker dat dit een investeringsvehikel is dat ervoor zorgt dat fysiek koper niet naar de eindgebruikers gaat, maar wordt bewaard voor en door financiële spelers. Dit kan dus een extra stijging geven aan de koperprijs, mocht het fonds een grote influx van kapitaal kennen.
Waar gaat de prijs heen?
We schreven er deze week een draadje over op X.
De koperprijs is overduidelijk uitgebroken en dat in sneltempo. Dat mag geen verrassing meer zijn voor de trouwe lezers.

Aan de ene kant zijn er nu mensen met hoogtevrees die zeggen dat het te snel aan het gebeuren is. Aan de andere kant zijn er ‘copper bulls’ die zeggen dat het nog maar het begin is. Wie te geloven?
Fundamenteel kan je verhalen verzinnen die voor beide kampen logisch zijn. Laten we er dus even met een technische bril naar kijken.
The bear case
De beren zien een situatie analoog aan de periode 2005-2011. Daar zagen we volgende elementen:
- Negatieve divergentie op een ‘korte’ tijdshorizon (1 tot 2 jaar)
- Gevolgd door een crash tot de 200 SMA (maandgrafiek)
- Erna een ‘V-shape’ herstel in een ‘kort’ tijdsbestek (2-3 jaar)
- Opnieuw negatieve divergentie
- Gevolgd door een trage 3 tot 5 jaren durende berenmarkt naar de rode trendlijn.

In de situatie zijn we bezig met stap 3 (het V-herstel) en ook stap 4 (negatieve divergentie). Hierdoor denken de beren dat er niet veel meer upside is.
The bull case
De case van de stieren is iets eenvoudiger. Zij kijken op iets langer termijn en vergelijken de huidige periode met de jaren ‘90 en de daaropvolgende grondstoffenboom (dankzij China).
Het prijsniveau van $1.5 per pond koper was van het jaar 1989 tot 2005 (16 jaar!) een plafond waar de prijs niet doorheen kon breken. Op het moment dat wel lukte, ging de koers ‘to the moon’.

Vandaag zitten we in een gelijkaardige situatie. De top uit 2011 is jarenlang nooit gebroken geweest. Recent werd deze 2 keer getest en nu lijkt de koers hoger te gaan. Voor de stieren gaat de koers opnieuw ‘to the moon’.
Ook voor koper bespraken we geen specifieke aandelen op de blog. Op onze Discord kwamen deze wel aan bod.
China
Revival van de huizenmarkt?
Deze week kwam er nieuws dat de Chinese overheid onverkochte huizen zou gaan kopen. Dit doet de hoop oplaaien dat de jarenlange vastgoedcrisis er achter de rug kan zijn.
Dit komt na eerder nieuws waar de overheid de rentes voor hypotheken verlaagde.
De overheid wil duidelijk de vastgoedcrisis beëindigen en dit zien we ook al terug in de vastgoedindex van Hong Kong. Deze toont eerste hoopgevende signalen van een reversal (positieve divergentie + doorbraak SMA50 week).

Dit verhaal is uiteraard ook bullish voor koper en andere basismaterialen. Het is wel zeer negatief voor bouwbedrijven in Europa. Deze hebben het momenteel al moeilijk om het hoofd boven water te houden. Als de basismaterialen duurder worden, zal de vraag naar nieuwbouwprojecten bij ons (even) bekoelen.
US-China handelsoorlog
De handelsoorlog die Trump startte tussen de VS en China, is nog steeds bezig. Biden kondigde lange rij maatregelen aan. Zo worden er onder meer importheffingen ingevoerd op Elektrische wagens, batterijen, medische apparatuur, computer chips, etc.
Je moet de maatregelen puur bekijken in het kader van de presidentsverkiezingen later dit jaar. Biden wil het beeld van zich afschudden dat hij te weinig zou doen voor de Amerikaanse bedrijven.
Een bijkomend gevolg van importheffingen is dat producten waarop ze van toepassing zijn duurder zullen worden. Heffingen zijn een aandrijver van inflatie…
Goudaandelen zijn niet populair
Het beleggersmagazine ‘Gold stock analyst’ wordt geannuleerd. Het wordt niet genoeg verkocht wegens te weinig interesse!
Dat op een moment dat goud op een all-time high staat en zilver aan het uitbreken is. Het is bijna niet te geloven, maar zo loopt het altijd. Beleggers zullen er pas naar kijken op het moment dat de grootste winsten achter de rug zijn.
Tegelijkertijd zijn de goudaandelen het goedkoopst in 40 jaar tijd.

Wat vaak niet geweten is, is dat goudbedrijven vaak ook koper produceren. Goud en koper zijn vaak samen aanwezig in de grond. Zo zullen sommige goudbedrijven nu profiteren van prijsstijgingen van goud én van koper.
Win het boek ‘De Nieuwe wereldeconomie’
Deze week publiceerden we onze review over het boek ‘De nieuwe wereldeconomie’ geschreven door Koen De Leus en Philippe Gijsels. Een aanrader voor elke belegger!
We mogen twee gratis exemplaren verdelen onder de lezers van Geldvos!

Hoe kan je deelnemen aan de wedstrijd?
- Volg ons op LinkedIn of Twitter of Facebook of Instagram
- Like de post waarin we de wedstrijd aankondigen
- Tag een vriend die ook geïnteresseerd is in economie en beleggen! Meer tags = meer kansen!
- Deel deze post voor extra kansen!
Belangrijk:
- Eindigt op: Vrijdag 31/05/2024
- Winnaars kiezen we uit al onze social media platformen
- Bekendmaking winnaar op: 31/05/2024
Grafiek van de week
Buffett indicator: US aandelenmarkt vs BBP

Uw wekelijkse herinnering dat de US-aandelenmarkt niet alleen duur is, maar extreem duur. Een normale waardering zou zijn als deze ratio teruggaat naar de ‘historical trend line’. Mocht dat gebeuren, zal dit gepaard gaan met enorm veel economische en financiële pijn.
From TINA to TARA

Jarenlang werd er gesproken van TINA op de beurs. “There is no alternative”. Dit sloeg op de noodzaak om te MOETEN beleggen in aandelen omdat obligaties geen rendement boden.
Vandaag zijn de rentevoeten hoger en zijn obligaties wel een alternatief voor veel beleggers. We moeten dus nog een shift maken van TINA (“There is no alternative”) naar TARA (“There are reasonable alternatives”).
Een groot deel van het geïnvesteerde vermogen zit nog in aandelen. Het is waarschijnlijk dat obligaties steeds een groter stuk van geldstromen zullen opeisen naarmate de rente blijft stijgen.
Geldvos