Dankzij het recente succes van goud krijgen we de laatste dagen vaak deze vragen:
- “Hoe kan ik beleggen in goud?”
- “Ben ik niet te laat?”
- “Wat raad je me aan?”
Voor alle duidelijkheid: We geven geen financieel advies en raden ook niets aan. We schrijven over hoe we zelf naar de markten kijken en wat we met onze eigen privécentjes doen. Wat je als lezer met deze informatie doet, is volledig jouw keuze en verantwoordelijkheid.
Dat gezegd te hebben, tijd om de vragen te beantwoorden!
Waarom beleggen mensen in goud?
Goud is aan het stijgen en mensen willen springen op de trend. Voor je springt moet je begrijpen waarom er wordt belegd in goud. Zonder een goed begrip zal je nooit een belegging kunnen vasthouden tijdens de volatiele koersfluctuaties die er vroeg of laat zitten aan te komen.
We gaan dit hoofdstuk kort houden omdat we er al over schreven in enkele van onze vorige blogs. Een korte basis over het gele edelmetaal kan je vinden in deze artikelen:
De voor- en nadelen kort samengevat:
De voordelen van goud
- Op lange termijn (> 10 jaar) volgt goud de inflatie en behoudt het zijn koopkracht.
- Goud is van niemand afhankelijk. Het is niet afhankelijk van een land, overheid of centrale bank (= geen tegenpartijrisico).
- Goud maakt het mogelijk om een deel van je vermogen te bewaren buiten de financiële wereld.
- Overal ter wereld en door iedereen erkend als waardevol en gegeerd (al millennia).
- Dient als buffer voor je vermogen. Goud heeft een lage correlatie met aandelenmarkten, waardoor het je totale verlies kan beperken bij beurscrashes of berenmarkten.
De nadelen van goud
- Opslag en beveiliging vereist, wat kosten kan meebrengen.
- Goud is op zichzelf geen productieve asset. Het produceert niets. Het genereert geen dividend of interest.
- Op kortere termijn (< 10 jaar) kan het minder goed presteren dan de inflatie.
- Je moet via erkende goudhandelaren gaan om fysiek te kunnen kopen en verkopen.
- Op momenten van “goudgekte” kunnen fysieke handelaren een hoge premie vragen boven op de marktprijs.
Hoe beleggen in goud
Er zijn drie mogelijkheden:
- Beleggen in goud rechtstreeks (fysiek of financieel)
- Beleggen in goudmijnaandelen
- Beleggen in andere aandelen die ook profiteren van stijgende goudprijzen
Beleggen in goud rechtstreeks
Dit is de eenvoudigste en klassieke manier van beleggen in goud, maar ook in zilver. Het is ook de enige conservatieve, behoudende manier.
Rechtstreeks beleggen in edelmetalen kan je zowel fysiek doen, via de aankoop van munten en baren, of via de aankoop van een ETF (“goudtracker”). Goud ETF’s of goudtrackers worden soms ook “papier goud” genoemd.
Fysieke aankopen goud
In veel landen is het aankopen van fysiek goud een gewoonte om een deel van hun kapitaal aan de kant te zetten. In landen die jarenlang tot generaties toe gebukt gingen onder hogere inflatie wordt dit meegegeven met de paplepel. Denk aan landen zoals India, Mexico, Thailand, Argentinië, …
In de Westerse wereld is dit gebruik, deze manier van sparen, een beetje in vergetelheid geraakt door decennialange deflatie. De hoge inflatie van de voorbije jaren en de opkomst van crypto hebben bijgedragen aan de bewustwording over en het belang van “harde activa” in de maatschappij. Zeker bij de jongere generatie is hier een stijgende aandacht voor.
Aankopen van fysiek goud is vrijgesteld van BTW. Ook het aankopen van zilveren munten is vrijgesteld van btw. Let op: zilverbaren zijn niet vrijgesteld. Koop dus geen zilverbaren.
Op munten betaal je mogelijk een iets hogere premie dan op baren. Het voordeel van munten is wel dat je ze in kleine stukken kan (ver)kopen. Stel dat u regelmatig met kleinere bedragen wil handelen, zijn munten interessanter.
Aankopen van fysiek goud en zilver doe je altijd via een gereputeerde goudhandelaar! Neem nooit risico met een handelaar waar je nog nooit van hebt gehoord of waarvan je geen betrouwbare referentie hebt.
Betrouwbare goud -en zilverhandelaren waar wij goede ervaring mee hebben:
- The Silver Mountain (persoonlijke voorkeur)
- Goud999
- The House
- GFI
Meestal kan je ook bestellingen aan huis (verzekerd) laten leveren.
Goudtrackers
Wie liever geen fysiek edelmetaal in huis neemt, kan rechtstreeks beleggen via ETF’s. Er bestaan vele ETF’s om op dit thema in te spelen. Het is aangewezen om ETF’s te nemen die het edelmetaal effectief aankopen en aanhouden. Bvb.
- Goud: Sprott Physical Gold Trust – ticker: PSLV
- Zilver: Sprott Physical Silver Trust – ticker: PHYS
Het voordeel van deze aanpak is dat je geen fysiek edelmetaal moet beveiligen. Het nadeel is dat je geen fysiek edelmetaal hebt. De functie van goud als verzekering van je vermogen heb je eigenlijk niet als het goud ergens ver weg in een kluis ligt waar je niet bij kan.
Beleggen in goudmijnaandelen
Let op: goudmijnaandelen kunnen zeer volatiel zijn en zijn niet voor iedereen weggelegd!
Op lange termijn doen de goudmijnaandelen het slechter dan de goudprijs. Er zijn echter periodes waarin de goudmijnaandelen het veel beter doen dan de prijs van goud zelf. Denk maar aan:
- februari 2001 – februari 2006
- november 2008 – november 2011
- januari 2016 – augustus 2016
- maart 2020 – september 2020
Dit kunnen lange periodes zijn (bvb. 2001-2006), maar dat hoeft niet zo te zijn (bvb. 2020). Je mag dit dus zeker niet beschouwen als langetermijnbeleggingen!
Mijnbouwbedrijven komen ook met de nodige risico’s: ze kunnen failliet gaan, mijnen kunnen overstromen, instorten, genationaliseerd worden, minder grondstoffen bevatten dan gedacht, … noem maar op.
Er zijn al mensen enorm rijk geworden met mijnbouwaandelen, maar er zijn er ook die er enorme kleerscheuren aan hebben overgehouden, of erger… Bij deze toch al een eerste, niet onbelangrijke, waarschuwing.
Hefboom
Er wordt gezegd dat goudmijnen een hefboom hebben op de goudprijs. Dit wil zeggen dat ze sterker stijgen en dalen dan de wijziging van de goudprijs zelf.
Dit wordt duidelijker met een voorbeeld.
Stel dat een bedrijf een productiekost heeft van 1500 en goud kan verkopen tegen 2200. Hierdoor heeft hij een winst van 700, wat neerkomt op een marge van 32% (= 700 / 2200).
Een stijging van de goudprijs van 10% doet zijn winstmarge stijgen met 19% (van 32% naar 38%). Dit is een hefboom van 1,9.
Een hefboom snijdt langs twee kanten. Het vergroot uw potentiële upside, maar als de markt tegen je keert zal dit je verliezen ook groter maken.
Lage of hoge marge wenselijk?
Stel dat we een bedrijf met lagere productiekosten (hoge marge) hebben. Het is met andere woorden een goede producent. Kijk eens wat de marge doet bij een stijging van de goudprijs met 10%?
De marge stijgt maar 8%. Dat is minder dan de stijging van geld zelf. Daarom is de hefboom kleiner dan 1.
En wat als dat bedrijf hoge productiekosten (lage marge) heeft? Inderdaad, het omgekeerde:
Als goud 10% stijgt, stijgt de winstmarge van bedrijf met 191% (van 5% naar 13%).
Bedrijven die het vandaag niet zo goed doen (lage marges), kunnen bij een stijging van de goudprijs een explosie zien van hun winstmarge. Dit type aandelen valt onder de categorie “speculatie”. Ze kunnen misschien wel maal 5 of maal 10 gaan als de trend in de juiste richting blijft bewegen, maar ze kunnen evengoed 80% van hun waarde verliezen als de trend zich tegen je keert.
Voorbeeldportefeuille
Ok, je weet de risico’s en je bent overtuigd om toch te investeren/speculeren in mijnbouwbedrijven.
De keuze van de juiste bedrijven is heel belangrijk want er is enorm veel bullshit en crappy companies in deze sector.
Daarom is een ETF misschien een interessante piste. Daarmee koop je meteen de hele sector, heb je één enkel financieel instrument en hoef je er verder niet naar te kijken. De GDX UCITS is voor ons Europeanen de beste optie hiervoor.
Ofwel koop je een selectie van aandelen waarmee je denkt beter te doen dan de GDX ETF. Het nadeel van deze aanpak is dat je meer kosten hebt omdat je verschillende posities moet kopen, je bent helemaal niet zeker dat je beter zal doen dan de GDX en je moet er meer tijd in investeren.
Een voorbeeld van hoe een eigen selectie aandelen er kan uitzien:
Meer riskante posities geef je een kleiner gewicht of laat je zelfs achterwege als dat je niet ligt.
Idealiter maak je een mix van verschillende type bedrijven: royalty, producenten met verschillende winstprofielen (hoge en lage marge), ontwikkelingsprojecten, explorers, …
Bij het kiezen van individuele namen moet je toch wel weten waarmee je bezig bent. En dan nog kan je altijd pech hebben.
Veel uit de bovenstaande selectie hebben we zelf in onze portefeuille. We gaan ze niet in detail bespreken, maar dat wordt soms wel gedaan op onze Discord server.
Beleggen in andere aandelen die ook profiteren van stijgende goudprijzen
Veel beleggers vinden goudmijnen te riskant. Er kunnen ook andere bedrijven profiteren van de hausse in (edel)metalen.
Goudhandelaren
Zo zullen bijvoorbeeld goudhandelaren sterk profiteren van de extra aandacht van goud. Op 8 april werd de investeringscase voor A-Mark precious metals neergeschreven op de blog van Praetorian Capital. Dit kan ook een winnaar zijn van de trend in goud.
Picks & shovels
Levi Strauss verdiende een fortuin in de gold rush van Californië zonder ooit zelf naar goud te zoeken. Strauss kwam in de jaren 1850 aan in San Francisco en zag een stormloop van goudzoekers die zich voorbereidden om eropuit te trekken op zoek naar goud.
Hij realiseerde zich dat een paar van hen fabelachtig rijk zouden worden, maar dat de meesten failliet zouden gaan en dat er geen manier was om te weten wie welk lot zou treffen. Maar één iets hadden ze allemaal nodig: sterke, kwalitatieve kleding.
Strauss maakte een fortuin met de verkoop van overalls, dekens en allerlei andere benodigdheden aan aspirant-gouddelvers. Hij nam minder risico en onderging minder ongemakken dan de goudzoekers, maar werd toch veel rijker dan de overgrote meerderheid van hen.
Dit soort bedrijven wordt ook een “picks & shovel company” genoemd. Picks & shovelbedrijven zijn interessant als investering omdat ze niet afhankelijk zijn van die ene vondst.
Zo wordt Nvidia gezien als de picks & shovel provider voor de AI-bedrijven. Ze moeten zelf niet de meest briljante AI toepassingen maken. Hun klanten proberen dat te doen.
Austin Engineering
Een typisch picks & shovelbedrijf: Austin Engineering. Ze maken de moderne “picks & shovels” voor mijnbouwbedrijven: de trays (bakken) waarin ertsen worden vervoerd, de schepbakken waarmee kranen scheppen, kabelspoelen, ondergrondse voertuigen … Dit soort “machientjes”:
Ze produceren de machines niet zelf, maar leveren de onderdelen en technieken aan om machines te kunnen afwerken. Zo leveren ze bijvoorbeeld aan het bekende Caterpillar en Komatsu.
Ze hebben sites in Australië, Indonesië, USA & Chili en hun producten worden gebruikt bij alle grote mijnbouwbedrijven ter wereld.
Historisch steeg de koers goed in markten waar grondstoffen het goed deden. De vorige grondstoffen bull market eindigde in 2011/2012 waardoor er niet meer werd geïnvesteerd in de mijnbouwsector. De orders voor het bedrijf droogden op en de koers ging in vrije val. De jarenlange berenmarkt was begonnen.
Die berenmarkt is nu volledig achter de rug. Sinds 2020 betalen ze zelfs weer dividend. De omzet en marges zijn in stijgende lijn en we vermoeden dat dit nog niet het eindstation is. Ze maakten opnieuw winst voordat de grote investeringen terugkwamen naar de mijnbouw. Dit bedrijf is dus niet afhankelijk van een “mijnbouw renaissance”.
Het bedrijf heeft de laatste jaren geïnvesteerd in nieuwe en efficiënte productiemethoden. De impact hiervan moet zich beginnen vertalen in de cijfers vanaf de komende kwartalen.
De resultaten van de eerste helft van fiscaal jaar 2024 waren alvast veelbelovend
- Omzet steeg met 26%
- EBITDA steeg met 70%
- Tegen het eind van het jaar zijn ze schuldenvrij. Vanaf dan meer: dividend & buy backs!
- Return of Equity = 27%!
Vanuit een koerstechnisch perspectief ziet het er ook goed uit.
Op de langetermijngrafiek zie je duidelijk waar de stierenmarkt eindigde en de beer het overnam. In 2016 maakte de koers een bodem om daarna aan een lange consolidatie te beginnen.
Eind 2021 was er het eerste teken dat de bodem was gezet toen de koers sterk opveerde uit het dalende trendkanaal. Sindsdien ging de koers met horten en stoten hoger.
Het koersverloop is wel zeer volatiel. Sinds september 2021 heeft de koers dalingen gekend van -21%, -32% en -41%. Er waren natuurlijk ook stijgingen tussendoor van +50%, +61%, +89% en recent zelfs +115%.
Als je van dit aandeel de koers dagelijks zou bekijken, wordt je waarschijnlijk manisch depressief… Gelukkig maar dat het aandeel op de beurs van Australië noteert, dan zie je de koers niets schommelen terwijl je ligt te dommelen.
De volatiliteit is niet voor iedereen geschikt, maar kan ons wel goede koopmomenten geven. Zo heb ik zelf een kooporder ingelegd op A$0,35, 25% onder de huidige prijs.
Zijn we niet te laat?
De eerste grote beweging lijkt te zijn gemaakt. +$302 (+14%) of +€334 (+17.8%) sinds het begin van het jaar is een zeer ferme beweging voor goud op zo’n korte tijd.
Het zou niet abnormaal zijn als de koers even halt houdt om op adem te komen of om te corrigeren. De slotcandle van 12/04/2024 ziet er bearish uit, dus ik acht het wel kansrijk.
De toekomstige beweging van goud voorspellen kan niemand. We weten 2 zaken zeker:
- Eens goud in een trend zit, kan het lang en hard blijven gaan
- Goud heeft veel elementen die kunnen dienen als een rugwind voor een verdere stijging.
Laten we eens dieper ingaan op die rugwinden voor goud.
Beperkte exposure aan goud bij beleggers
Deze grafiek komt uit 2023, maar het beeld is zeer duidelijk: Heel weinig financieel adviseurs hebben blootstelling aan goud in hun portefeuille.
Als de adviseurs amper goud bezitten dan zal hun cliënteel er vermoedelijk nog minder bezitten. Dit is een grote groep mensen die potentieel nog goud zal kopen.
Fondsbeheerders zijn onderwogen aan grondstoffen ten opzichte van obligaties
De gemiddelde fondsbeheerder heeft, relatief gezien, veel te weinig blootstelling in zijn portefeuille in verhouding tot obligaties.
De vorige keer dat de verhouding zo scheef liep was december 2008, de bodem van goud. Februari 2011 en oktober van 2021 zijn dan weer veel dichter bij de toenmalige top van de goudprijs.
Grondstoffen zijn historisch gezien goedkoop tegenover aandelen
Of aandelen zijn historisch duur in vergelijking met grondstoffen. Kan ook.
Kan deze grafiek toch nog lager? Uiteraard. Maar het risico is groter naar de andere kant. En dan wil je grondstoffen bezitten.
Profiteren van aankopen centrale banken
Centrale banken slaan in grote aantallen goud in.
Vooral in Azië (Turkije, China, India en Kazachstan) zijn de centrale banken extra kooplustig.
Dit doen ze om de volgende redenen:
“Performance during time of crisis”
“No default risk” (geen risico op faillissement)
“Geopolitical diversifier”
De totale goudreserves van centrale banken zijn al aan het stijgen sinds 2020. Ze bereiden zich al even voor op geopolitieke spanningen die crises met zich mee zullen brengen.
Ondertussen bouwen ze ook hun aandeel obligaties af. Die hebben wel een “default risk”. Denken centrale banken dat landen failliet zullen gaan? Dat zou meteen een oplossing zijn voor het gat in de begroting… Maar wie gaat je pensioen dan betalen?
Naarmate de schuldenberg bij landen groter wordt, zullen dit soort onderwerpen vaker besproken worden. En goud profiteert van de onrust. Misschien een stukje goud voor je pensioen aan de kant zetten?
Goudmijnen vs S&P 500
Onderstaande grafiek is de verhouding van de Gold Bugs index (HUI) tegenover de S&P 500 (SPX).
Duidelijker kan een grafiek eigenlijk niet zijn: de gold bugs index doet het al 9 jaar slecht tegenover de S&P 500. Er waren 2 opstoten: 2016 en 2020.
We mogen concluderen dat goudmijnbedrijven nog even onpopulair zijn als tijdens de dotcom bubbel in 2000! Met dank aan de AI-hype die voorlopig nog de show steelt.
Ondanks de stijgende goudprijs, zijn veel goudmijnbedrijven nog altijd niet aan het uitbreken…
Ofwel zijn we vroeg in de rally… Ofwel zijn we veeeel te vroeg en is dit nog geen rally van de goudmijnaandelen!
Misschien moet er eerst nog een crash komen, zoals in 2008 en 2020, waarna goud en de goudmijnaandelen pas sterk kunnen rallyen.
Hoe dan ook: Deze ratio is er alvast één om in de gaten te houden. De vorige keer dat de Gold bugs index uitbrak tegenover de S&P500 deed de HUI x20 in de periode 2000-2011 (dividend incl.). Misschien toch al een teentje in het water steken?
Gouden groeten.