Goud en zilver werden eeuwenlang gebruikt als geld. Het is het ruilmiddel waarmee mensen betaalden en kapitaal hebben opgebouwd. De edelmetalen werden overgedragen van generatie op generatie. Ze behouden namelijk hun koopkracht doorheen de tijd. Met een ounce goud kocht u 100 jaar geleden een kostuum op maat. Vandaag is dat ook nog zo.
Op vandaag hebben onze valuta (Bvb. Euro, dollar) geen band meer met goud en zilver. Toch hebben goud en zilver nog steeds een monetaire waarde. Bij zilver is dit minder het geval omdat het ook een industrieel metaal is. Centrale banken bezitten grote hoeveelheden goud vergroten hun voorraad elk jaar sinds de financiële crisis. Dit gebruiken ze onder meer als onderpand om de waarde van hun munt te ondersteunen.
Goud heeft geen correlatie met aandelen en is mede daarom een ideale diversificatie voor uw portefeuille. In economisch mindere tijden zorgt het voor meer stabiliteit in uw portfolio. Het is ook een bescherming tegen het instorten van het financiële systeem. Beschouw het als een soort van verzekering tegen monetair en financieel wanbeleid van centrale banken en overheden.
Er zijn 8 edelmetalen, waarvan goud, zilver en platina de meest gekende zijn. De andere edelmetalen zijn: Ruthenium, osmium, iridium, palladium en rhodium.
Edelmetalen kan u zelf in bewaring nemen (Bvb. Thuis of ergens in een kluis) of in bewaring geven bij een gespecialiseerd bedrijf. Let op: Als u het laat opslaan bij een bedrijf, controleer steeds dat het goud werd toegewezen aan u op naam (‘allocated’).
Aandelen of fondsen gelinkt aan goud zijn ook een investeringsmogelijkheid. Deze vallen onder ‘beleggen via de beurs’ en bieden niet dezelfde bescherming als fysiek goud.
Voordelen investeren in edelmetalen
- Geen tegenpartijrisico. Edelmetalen ontlenen hun waarde aan zichzelf. De waarde wordt niet bepaald door een centrale bank
- Behoud van koopkracht (goud)
- Privé en vertrouwelijk (niet digitaal)
- Kan niet gehacked worden
Nadelen investeren in edelmetalen
- Beveiliging
- Thuis: gratis maar risico
- Bij gespecialiseerde firma: veilig maar kostprijs
- Geen passief inkomen (dividenden, interesten)
- Aandacht vereist bij aan- en verkoop
- Vervalsing: Koop bij voorkeur bij een erkend goudhandelaar in plaats van onbekende personen.
- Handelaren rekenen altijd een percentage op de aan- en verkoopprijs. Zo verdienen ze hun inkomen. Sommigen durven hoge percentages aan te rekenen. Het is altijd aangewezen om eens te vergelijken bij verschillende handelaren.
Dit artikel is het derde uit een reeks van zeven. Gebruik onderstaande links als u de andere artikelen uit dezelfde reeks wenst te lezen:
- Introductie tot de beurs
- Introductie tot obligaties
- Introductie tot edelmetalen
- Introductie tot crypto
- Introductie tot vastgoed
- Introductie tot private aandelen
- Alternatieve investeringen
Geldvos