Welkom bij het beursoverzicht!
Beursprestaties van de week
Eerste vaststellingen van deze week:
- Adempauze voor Amerikaanse aandelen
- Koperprijs blijft klimmen
Adempauze voor Amerikaanse aandelen
Na vier rode weken, is er opnieuw een groene week voor de Amerikaanse aandelen. De koers wist zich net te handhaven boven het 50 weeks exponentieel gemiddelde (EMA 50).
Oef! Ik kon de opluchting bijna horen door mijn scherm. Iedereen zit long en heeft de dip al gekocht. Het laatste wat ze willen is dat de beurzen verder zakken.
Als we kijken naar een iets langere historiek (2013 – 2025), zien we dat het doodnormaal is voor de S&P 500 om de maandelijkse MA 50 op te zoeken in een stierenmarkt.
Dit waren correcties in een opgaande markt. Het ging om volgende dalingen:
- 2015: -16%
- 2018: -20%
- 2020: -33%
- 2022: -27%
Hoeveel zal het zijn in 2025? Voorlopig staat de S&P 500 7,8% onder haar piek. De index mag nog 19% dalen en dan is ze nog steeds boven het 50-maandgemiddelde. Zo’n correctie gaat meestal niet in 1 grote beweging naar beneden. De coronacrash geldt hier als uitzondering. In een neerwaartse markt zijn er altijd ‘bear market rallies’. Dat zijn ferme opstoten van de koers waardoor er velen onterecht denken dat er een nieuwe stierenmarkt begonnen is.
In de vorige correctie hadden we drie bear market rallies
- +12,7% feb-maart 2022
- +9,64% tweede helft mei 2022
- +18,7% juni – augustus 2022
Laat je niet meteen positief misleiden door stijgende Amerikaanse beurzen de komende tijd. We zijn vermoedelijk nog niet door het onweer waarin deze markt zich bevindt.
Koperprijs blijft klimmen
Grondstoffen hebben er opnieuw een goede week opzitten. Vooral koper houdt een feestje. De week sloot op $5,1135 wat zeer dicht bij een nieuwe all-time high is. Het huidige record staat op $5,1990 (mei 2024).
Het nieuws uit China dat we vorige week beschreven, mist zijn effect niet op deze markt.
Als we kijken naar een zeer langetermijngrafiek zien we dat deze stijging voorlopig nog niet overdreven is. De RSI staat zelfs nog niet boven 70 wat vaak wordt omschreven als overgekocht.
Sowieso een zeer gunstige situatie voor de koperbedrijven in onze portefeuille. Deze reageren nog steeds zeer zwak op de koperstijging. Koper steeg meer dan 4% deze week terwijl de COPX sectorETF slechts 1% steeg. De markt gelooft nog niet dat de stijging zich zal voortzetten. Gunnison copper, een small cap koperbedrijf uit onze portefeuille steeg deze week met 42%. Meer van dat!
Kapitaalstromen verschuiven – Follow the money
Kapitaal stroomt naar Europa
De Europese outperformance van de voorbije maanden is te danken aan netto groeiende kapitaalstromen naar de Europese aandelenmarkten. Onderstaande grafiek geeft het grafisch weer.
De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley organiseert jaarlijks een European Financials Conference. Dat is een conferentie met focus op Europese bedrijven uit de financiële sector. Het aantal aanwezigen was dit jaar 44% hoger dan vorig jaar. Duidelijk een verhoogde interesse in Europese aandelen, wat doet vermoeden dat deze trend zich nog even kan doorzetten.
Dit zal op termijn ook geld doen stromen naar de Belgische beurs die jarenlang geen aandacht kreeg van internationale beleggers. Ik schreef deze week een draadje over een Belgisch aandeel die dicht staat bij een uitbraak.
Kapitaal stroomt naar goud
In de maand februari was er een opvallend grote instroom van kapitaal naar ETF’s die beleggen in fysiek goud.
Aan de andere kant zien we nog geen instroom naar de goudmijnen. De grafiek hieronder zijn de assets under managment van de goudmijntracker GDX.
De GDX is aan het stijgen terwijl de instroom naar de ETF beperkt is. Dat kan leuk worden wanneer de mark dit segment van de markt herontdekt. Dat zal pas gebeuren nadat er zich twee zaken hebben voorgedaan:
- De hype moet uit de technologie aandelen verdwijnen (Lagere Nasdaq).
- De volgende kwartaalresultaten zullen duidelijk maken aan de markt dat mijnbouwers consistent hoge winsten kunnen halen. Nu hebben ze nog hogere goudprijzen en lagere olieprijzen dan het vorige kwartaal. De winsten zullen ver boven de marktverwachtingen zijn.
Extra: Artikel over kapitaalstromen (fund flows) en hoe het volgen van benchmarks en de verloningsstructuur bij fondsbeheerders fund flows in praktijk kunnen beïnvloeden.
Rusland – Oekraïne
Extra Europese steun
Europees buitenlandvertegenwoordiger Kaja Kallas lanceert een nieuw initiatief waarmee 20 tot 40 miljard euro steun aan Oekraïne kan gegeven worden.
Het is opvallend dat het gepositioneerd wordt als een vrijwillig initiatief. Door deelname niet te verplichten aan alle lidstaten, proberen ze ervoor te zorgen dat landen als Hongarije (Orban) en Slowakije (Fico) niet kunnen dwarsliggen.
De vraag blijft dezelfde als bij de andere grote steunpakketten: waar komt het geld vandaag?
Koersk terug in Russische handen
Rusland heeft Koersk bijna volledig terug veroverd. Dit hebben ze voornamelijk gedaan in de periode dat de Amerikanen tijdelijk geen inlichtingen meer gaven aan Oekraïne. Toeval? Of een niet-publieke afspraak om verder te kunnen gaan in de onderhandelingen?
Hoe dan ook was de Oekraïense inval in Koersk geen slimme zet. Hierdoor waren ze te dun gespreid over verschillende fronten waardoor ze op meerdere plaatsen terrein hebben prijsgegeven.
Staakt-het-vuren in de maak?
De VS neemt de leiding in onderhandelingen voor een staakt-het-vuren. De Russen werken voorlopig niet echt mee. Ze hebben momenteel de de overhand, met Koersk als bewijs van hun militaire momentum. Vanuit Russisch perspectief is een tijdelijke wapenstilstand riskant. Het vorige staakt-het-vuren (Minsk-akkoorden) gaf het Westen tijd om Oekraïne te herbewapenen, en dat risico wil Putin niet opnieuw lopen.
Angela Merkel gaf toe in een interview met het Duitse weekblad Die Zeit dat de Minsk-akkoorden uit 2014 en 2015 niet bedoeld waren om het conflict te beëindigen, maar om Oekraïne tijd te geven om zich te versterken. Hierdoor is het begrijpelijk dat de Russen niet willen onderhandelen met Europa.
Het wordt een moeilijk op te lossen puzzel: De Russen willen een gedemilitariseerd Oekraïne dat nooit in de NAVO komt en het Westen wil een militair versterkte grens zodat Rusland niet opnieuw kan binnenvallen. Er wordt voorlopig nog geen middle ground gevonden.
Olie: sancties, dalende productie & tankers
Dalende olieproductie in de VS
De VS importeren grote hoeveelheden olie uit Canada en Mexico. De importheffingen van Trump op deze landen (10% voor energie) hebben als doel om de eigen productie te verhogen.
Er zitten twee grote gaten in dit plan van Trump:
- De VS produceert voornamelijk lichte olie met weinig zwavel terwijl hun eigen raffinaderijen nood hebben aan zware olie met een hogere zwavelinhoud. Wat ze nodig hebben, kunnen ze maar beperkt zelf produceren.
- De Amerikaanse schalie-olieproducenten willen hun productie niet verhogen.
Tijdens de schalierevolutie (2010-2017) explodeerde de Amerikaanse schalieproductie. Dat was de doelstelling van het management en ze werden daar royaal voor beloond. Die periode was echter niet tot beperkt winstgevend! De groei van de productie kostte enorm veel geld. Een boorput om schalie-olie te produceren verliest veel sneller haar productiecapaciteit in vergelijking met conventionele olieproductie (decline %).
Dankzij de ervaring uit die periode is de focus van aandeelhouders en raden van bestuur volledig anders. Nu is de focus op discipline en rendement voor aandeelhouders. D.w.z. terugbetalen van schulden, uitkeren dividend en inkoop eigen aandelen. Productiegroei is bijkomstig en zal enkel nagestreefd worden als dat het rendement voor de aandeelhouders zal verbeteren.
Eind van de groei in het Permian Basin?
De grootste vrees in de VS is een dalende productie in het Permian Basin. Dit is een olierijk gebied in de staten Texas en New Mexico waar de meeste olie in de VS wordt geproduceerd.
Het bassin is verantwoordelijk voor bijna alle groei in olieproductie in de VS over de voorbije 10 jaar. Dit zie je duidelijk op onderstaande afbeelding (roze).
We beschreven het kort vorige week: De productie in het Permian Basin zou kunnen gepiekt zijn.
“We are running out of Tier 1 inventory. Everybody is running out of Tier 1 inventory. People don’t talk about the fact that we are running out of inventory” Scott Sheffield
Tier 1 inventory zijn de kwalitatieve, meest rendabele oliereserves. Als deze uitgeput raken, moeten bedrijven meer produceren in tier 2 of tier 3 reserves. Een lagere kwaliteit van de reserves heeft verschillende gevolgen: minder olie per boorput, lager debiet, hogere productiekosten, lagere oliekwaliteit, enz.
Scott Sheffield is voormalig CEO van Pioneer Natural Resources. Zijn bedrijf produceerde bijna exclusief in het Permian Basin en werd recent overgenomen door Exxon Mobil. Met 26 jaar ervaring als CEO weet deze man waarover hij spreekt.
Een andere ervaren rot in de sector is Harold Hamm van Continental Resources. Hij zegt dat we minstens $80 dollar per vat nodig hebben voor bedrijven zullen deelnemen aan “Drill baby drill”.
Als we de twee ervaren heren mogen geloven, dan zal de olieproductie voorlopig niet veel groeien in de VS.
Waar kan productiegroei dan wel vandaan komen? Offshore.
Stijgende vraag olietankers?
Handelsbelemmeringen zoals invoertarieven kunnen ervoor zorgen dat olie van op verdere locaties (e.g. Argentinië of offshore) interessanter wordt dan olie uit landen op wie de invoerrechten van toepassing zijn (Canada en Mexico). Een direct gevolg is dat tankers omgeleid worden en dus meer kilometers moeten afleggen.
In scheepvaart is de vraag gelijk aan de vracht maal de afstand. Langere handelsroutes betekenen een hogere vraag. In welke mate dit zich zal voltrekken is voorlopig nog een vraag, maar het is een element dat boven deze markt hangt en de vraag op korte termijn sterk kan beïnvloeden..
Dalend aanbod tankers
De VS heeft nieuwe sancties uitgevaardigd. Deze keer tegenover een Chinese raffinaderij en 19 (!) olietankers. De raffinaderij kocht Iraanse olie die met de gesanctioneerde schepen werd vervoerd naar China. Via deze manier proberen de VS de druk op te voeren tegenover Iran. Zo wordt het voor hen moeilijker om hun olie te exporteren en o.a. de Houthi’s in Jemen te financieren.
Bijkomend voordeel voor ons: de 19 schepen werden geblacklist. Ze kunnen niet meer gebruikt worden door handelsbedrijven die zich aan de regels willen houden. Het aanbod bruikbare tankers daalt waardoor de prijzen zullen stijgen. Positief voor de (ruwe) olietankerrederijen!
Ook Duitsland helpt een klein handje: Ze leggen beslag op een oude tanker uit de Russische schaduwvloot.
Varia (macro)economic items
- India & China die (economische) toenadering zoeken. Samen vertegenwoordigen ze ⅓ van de wereldbevolking waardoor ze het potentieel hebben een sterk blok te vormen.
- Het bedrijf CoreWeave is vermoedelijk de volgende “spraakmakende” beursgang. Het biedt GPU-infrastructuur en diensten aan aan AI-bedrijven.Het bedrijf maakt verlies en heeft veel risico’s: kapitaalintensief, veel afschrijving, 1 zeer grote klant, etc. Iets waar we absoluut van weg willen blijven! De beursgang zal ons veel vertellen over de gezondheid van de AI-hype.
- Aansluitend op ons artikel over de Europese energie vorige week: Het eerste Duitse windpark op zee wordt overwogen om te sluiten na 15 jaar! Het was initieel voorzien om 25 jaar operationeel te zijn. Wat blijkt: niet rendabel zonder subsidies. Offshore wind is 3 keer negatief: voor het elektriciteitsnet, het milieu en voor de schatkist.
- Erdogan laat zijn politieke tegenstander gevangen zetten. De Lira crashed verder, de Turkse beurs corrigeert, maar deze zit nog steeds in een stierenmarkt. Het kan zelfs een opportuniteit zijn voor een stukje emerging markets in de portefeuille.
Grafiek van de week
Waarom we op grondstoffen focussen
Grondstoffen zijn historisch enorm goedkoop in vergelijking met de aandelenmarkten. Dat kan lang aanhouden zoals we zien in de periode 1956-1968, maar wanneer het keert waren dit enorm winstgevende periodes voor de bedrijven die actief zijn in de grondstoffensector.
Het nadeel van indexconcentratie
Op maandag 10/03 was het de eerste keer sinds 2002 dat de S&P 500 meer dan 2,5% zakte én dat er minder dan 400 bedrijven van de index daalden. M.a.w. de daling van de index werd veroorzaakt door de grote bedrijven die een groter gewicht hebben in de index. De concentratie van de S&P 500 in enkele aandelen was een motor voor de index naar boven, maar in een daling kan dat ook die beweging versnellen
Markthumor
Geldvos