Welkom bij het beursweekoverzicht! We combineren opnieuw twee weken aangezien het vorige week iets te druk was om het overzicht tijdig uit te kunnen sturen.
Beursprestaties van de voorbije weken
Drie vaststellingen:
- Nieuwe all-time highs in Amerika en in Nederland. Dit nog steeds onder impuls van de technologiebedrijven.
- Grondstoffen, vooral koper, zilver en olie, corrigeren verder deze week
- Small caps (Russell 2000) laten het nog steeds afweten in verhouding tot de grotere bedrijven.
Scheepvaart – korte update
Fundamenteel is er niet veel veranderd in de sector. De gekende problemen zijn nog altijd aanwezig en de koersen evolueren in de juiste richting. We moeten gewoon geduld hebben en de markt haar werk voor ons laten doen.
Houthi’s
De Houthi’s vallen nog steeds schepen aan, er wordt gewoon niet meer over bericht in het nieuws. Het genereert geen likes en clicks meer dus dan is de “nieuwswaarde” er blijkbaar vanaf niet meer.
Beperkt aantal scheepswerven
Er zijn nog geen nieuwe scheepswerven bijgekomen of aangekondigd.
Zelfs al worden er nieuwe scheepswerven gebouwd. Waar ga je personeel vinden voor deze nieuwe werven? We slagen er nu al niet in om personeel te vinden voor de bestaande scheepswerven.
Financiering
Schepen worden gefinancierd met schulden. De rentes evolueren nog steeds hoger, waardoor de financiering van nieuwe schepen nog steeds duur is en duurder blijft worden.
Verouderde vloot
De globale vloot is nog steeds verouderd. Zeker in het segment van de kleinere schepen zal er de komende jaren veel aanbod verdwijnen richting de scrap yards.
Extra vraag
Er komt ook extra vraag bij door initiatieven zoals dit.
Er zijn amper handelspartners die verder liggen dan Australië. Hoe meer handel we met hen gaan drijven, hoe minder deze goederen van dichtere locaties komen. Dit initiatief zal dus duidelijk zorgen voor extra vraag naar scheepvaartcapaciteit.
Prestaties aandelen
De scheepvaartaandelen doen het zeer goed en zijn één van de grotere winnaars uit onze portefeuille dit jaar.
Sommige aandelen hebben wel zeer sterke prestaties achter de rug en zijn hierdoor minder goedkoop geworden. Het zou niet abnormaal zijn om een correcte te zien bij verschillende uit bovenstaande. Dit kan een koopopportuniteit zijn voor zij die willen instappen in deze sector. Wij verkopen voorlopig nog niets.
Onze prioriteit binnen de sector blijft:
- Offshore Support Vessels (OSV’s)
- Bulkschepen
- Olie/product tankers
Als we toch zouden verkopen, dan verkochten we tankers om meer OSV of bulk shippers te kopen.
Wie meer details wil over de bedrijven uit deze sector kan deze lezen op onze Discord server.
Containers
De transportprijzen voor containers zijn de laatste weken opnieuw gestegen. Dit zal de aandelen van containerrederijen zeker ten goede komen.
Ondanks hun recente goede prestaties, laten we containerbedrijven links liggen. Dit om twee redenen:
- Er zijn veel containerschepen in aanbouw. De komende jaren wordt het aanbod dus groter.
- Containerverkeer heeft een grote correlatie met de economische conjunctuur. Als containerbedrijven het niet goed doen, is de kans groter dat de algemene beurs het ook niet goed doet. We verkiezen dat onze scheepvaartaandelen een lagere correlatie hebben met de rest van onze portefeuille.
ECB & economische cijfers uit de VS
De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt voor het eerst in vijf jaar de rente.
Dit doen ze omdat ze denken dat inflatie voldoende onder controle is. Ze zijn er “redelijk van overtuigd” dat de doelstelling van 2% inflatie zal gehaald worden.
Wat ze er natuurlijk niet bij zeggen is dat het absolute prijsniveau meer dan 20% gestegen is sinds 2020. Terwijl de ECB optimistisch wil overkomen, vraagt Jan Met De Pet zich af waarom zijn winkelkar zo duur is geworden.
Werkloosheid en meerdere jobs
Dat het niet super gaat met de gemiddelde consument komt uit steeds meer indicatoren naar voren.
In de VS is er een recordaantal mensen die meerdere jobs combineren. Dat doen ze niet omdat ze zo graag werken, maar uit noodzaak.
Tegelijkertijd zijn er nog nooit zoveel kredietkaarten die niet meer afbetaald worden.
Delinquency rate = percentage kredietkaarten dat niet wordt afbetaald.
Bovenstaande kan mogelijk nog erger worden want de werkloosheid is traag maar zeker aan het stijgen. Sinds de maand mei is er een werkloosheidsgraad van 4%.
4% lijkt niet zoveel, maar de trend is voorlopig wel (licht) stijgend. Vorige week toonden we dat 99% van de bedrijven uit de S&P hun winst zag verminderen. Hierdoor vermoeden we dat de trend van werkloosheid zich nog even kan doorzetten.
Als we werkloosheid op de lange termijn bekijken, zien we dat stijgingen boven de 4% (zwarte lijn) altijd geleid hebben tot recessies.
Het wordt een belangrijk cijfer om in de gaten te houden de komende maanden…
Renteverlaging ECB
De ECB verlaagt de kortetermijnrente van 4% naar 3,75%. Veel beleggers kijken positief naar renteverlagingen omdat ze denken dat dit goed is voor bedrijven en beurzen.
Hieronder zien we de voorbije 3 cyclussen van renteverlagingen door de ECB.
De rentedalingen gingen telkens gepaard met een significante daling van de Euro Stoxx 50 index (Index met de 50 grootste aandelen van Europa). Eens zien of de correlatie stand blijft houden.
Hoge Franse schulden
De kredietwaardigheid van Frankrijk werd gedowngrade. De schulden lopen zo hoog op, dat de kans op faillissement groter is geworden.
Een lagere kredietwaardigheid gaat normaliter gepaard met hogere rentes. Er is namelijk een hoger risico op faillissement en dat risico moet vergoed worden.
Is er een indicatie dat Frankrijk nu plotseling een gebalanceerd budget zal hebben? Tuurlijk niet. Het is een langetermijnprobleem dat wordt beheerd door mensen met kortetermijnbelangen (politiek). Dat raakt niet opgelost (met normale middelen).
De schulden gaan dus blijven stijgen. Daarom is het dus ook aannemelijk dat de rentes zullen blijven stijgen. Ondanks dat de ECB net een eerste renteknip heeft doorgevoerd.
Technologie wint, beleggers verliezen
Het internet was ooit een grote hype. Duizenden beleggers gingen mee in de hype en het resultaat was de dotcom bubble eind jaren ‘90. De bubbel barstte in maart/april 2000 en pas in oktober 2002 werd de bodem neergezet, meer dan 80% lager voor de Nasdaq.
Elke belegger had gelijk: Het was de technologie van de toekomst!
Elke belegger verloor ook geld. Ze waren én te vroeg én meegelopen in de massahysterie.
Succesvolle technologie, maar een slechte investering.
Spoorwegen
Bovenstaand verhaal van de dotcom periode was toen ook geen nieuw fenomeen.
Een minder gekend voorbeeld van de “hype-cyclus” in technologie-investeringen is de spoorwegbubbel uit de jaren 1830-1850.
Spoorwegaandelen kenden een geweldige run toen de technologie werd ontwikkeld en begon te worden uitgerold. Veel hype en enorme koerswinsten. Nadat de parabolische stijging werd gebroken, was de sector in een 80-jarige berenmarkt verzeild.
Succesvolle technologie, maar een slechte investering.
AI
Waar eindigt de AI-bubbel?
Ontegensprekelijk is AI een technologie met een groot potentieel dat de maatschappij sterk kan veranderen.
Dat zorgt er echter niet voor dat het kan ontsnappen aan de wetten van de beurs: een parabolische stijging breekt altijd. Vroeg of laat. Wanneer het zo ver is, zijn koersdalingen van 70% of meer geen uitzondering.
Dat lijkt op dit moment onmogelijk, maar dat was het voor velen ook tijdens de hype van de spoorwegaandelen, de dotcom bubbel of zelfs tijdens de tulpenmanie.
Het patroon herhaalt zich keer op keer. Steeds een klein beetje anders, maar altijd gedreven door dezelfde emoties.
Geopolitieke spanningen stijgen overal
Het is geen vrolijke wereld op geopolitiek vlak. Hieronder sommen we in bullet points enkele recente gebeurtenissen uit de belangrijkste conflicten. Niet voor gevoelige lezers.
Rusland – Oekraïne
- NATO wil dat Oekraïne geen beperkingen heeft om wapens tegen Rusland te gebruiken https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/05/27/navo-baas-stoltenberg-roept-op-om-oekraine-geen-beperkingen-meer/
- EU-leiders vinden dat Oekraïne Rusland mogen aanvallen Macron en Scholz vinden dat Oekraïne moet kunnen aanvallen op strategische plekken in Rusland, Poetin waarschuwt voor “ernstige gevolgen” | VRT NWS: nieuws (Anderhalve week erna verliest de partij van Macron de Europese verkiezingen…)
- Ook Biden gaat mee in het verhaal om het conflict uit te breiden: President Biden zou Oekraïne toestemming geven om Amerikaanse wapens te gebruiken tegen bepaalde doelen in Rusland | VRT NWS: nieuws
- Oekraïne valt effectief strategische Russische installaties aan met Westerse wapens.
- Europa wordt meer en meer naar voor geschoven als “het nieuwe front” en als uitdrukkelijke deelnemer aan de oorlog.
Israël vs. Hamas, Libanon, Iran & …
- Veel geweld waar onschuldige burgers het slachtoffer zijn:
- 45 doden en 249 gewonden bij luchtaanval op tentenkamp in Rafah, “tragisch incident” volgens Israëlische premier Netanyahu | VRT NWS: nieuws
- Gaza war: Israeli strike on UN school kills reportedly kills 35 (bbc.com)
- Er werden 4 gijzelaars bevrijd, maar in het proces stierven wel meer dan 250 mensen… Israëlische leger bevrijdt 4 gijzelaars in Gaza, volgens Hamas stierven daarbij 274 Palestijnen | VRT NWS: nieuws
- Schermutselingen aan de grens tussen Egypte en Israël Egyptian guard killed in shooting on Rafah border, Israel and Egypt investigating | Reuters
- In het Noorden haalt Hezbollah een Israëlische drone neer en vernietigt het een legerbasis in het noorden van Israël. Hezbollah downs IDF drone over south Lebanon, fires heavy rockets at base in north | The Times of Israel
- Leiders van Hamas én Israël (incl. Netanyahu) worden door het Internationale Strafhof aangeduid als oorlogsmisdadigers. ICC prosecutor seeks arrest of Israeli, Hamas leaders | AP News
- Onenigheid in de Israëlische regering en Gantz die opstapt. Hij stond bekend als gematigd, waardoor de kans op een (extreem) rechtse vervanger toeneemt. Israëlisch minister Benny Gantz neemt ontslag uit oorlogskabinet van premier Netanyahu, extreemrechtse minister Ben-Gvir wil zijn plaats innemen | VRT NWS: nieuws
Zuidoost-Azië
- Militaire spanningen (proberen) gladstrijken en praten over Kim Jong-un: China, Japan en Zuid-Korea houden eerste top in 5 jaar | VRT NWS: nieuws
- Chinese invloed vindt zijn weg in de Taiwanese politiek. Men vreest een mogelijks Hong Kong scenario waarbij ze het land de facto innemen via de politieke weg. Dit zou nefast zijn voor de Westerse wereld die van Taiwan afhankelijk is voor hun halfgeleiders. Taiwanese parlement keurt omstreden wet goed die de macht van de president inperkt | VRT NWS: nieuws
- Chinese militaire driloefeningen rond Taiwan
Conclusie
Geen vrolijke tijden waar geopolitiek vermoedelijk nog lang een belangrijke factor zal zijn.
Dit is de grootste inflatoire kracht in de economie.
- Goederen worden schaarser omdat ze opgekocht worden voor de legermachten
- Fabrieken worden aangepast om oorlogsmaterieel te produceren.
- Logistiek wordt opgeëist om het materieel op de juiste plaatsen te krijgen
- Minder arbeidskrachten zijn beschikbaar omdat burgers opgeroepen worden om te gaan vechten
- Ondernemers vermijden risicogebieden die de goedkoopste gebieden kunnen aanbieden
- Grondstoffen worden opgeëist om militaire voertuigen, munitie en uitrusting te maken in plaats van auto’s, bussen en meubelen.
- Ondertussen blijven de overheidsschulden stijgen (oorlog is duur) waardoor de rente ook zal blijven stijgen (cfr. Frankrijk)
Oorlogen zorgen altijd voor inflatie. Dat is in het verleden altijd zo geweest en zoals de huidige situatie evolueert zien we geen enkele reden om te vermoeden dat het nu anders zou zijn.
Winnaars van het boek ‘De Nieuwe wereldeconomie’
Enkele weken terug schreven we onze review over het boek ‘De nieuwe wereldeconomie’ geschreven door Koen De Leus en Philippe Gijsels. Een aanrader voor elke belegger!
We mochten twee gratis exemplaren verdelen onder de lezers van Geldvos.
Een onschuldige hand (lees: Excel) koos willekeurig 2 winnaars uit alle deelnemers: Annick Keukelier en Josephine Deruyter. Gefeliciteerd!
Bedankt aan iedereen voor jullie deelname en ons zo ook te steunen!
Grafieken van de week
Halfgeleiders are (too?) hot
Hedgefondsen verhogen gevoelig hun weging die ze toekennen aan aandelen van halfgeleiderproducenten. Ze volgen de trend omdat ze niet mogen underperformen ten opzichte van hun concurrenten.
If everyone is thinking alike, then someone isn’t thinking
George S. Patton
Globale vruchtbaarheidscrisis
Misschien vraag je je af wat dit met beleggen te maken heeft? Best veel. De economie is namelijk het product van je bevolking en de productiviteit van die bevolking.
Als je bevolking krimpt en je productiviteit blijft gelijk dan krimpt de economie. Je moet met een dalende bevolking dus al rekenen op een stijgende productiviteit om je economie stabiel te houden.
De landen in het rood moeten rekenen op technologie om hun productiviteit te verhogen. Zo wordt er meer en meer zwaar ingezet op onder meer robotica en AI.
Landen met een hoge bevolkingsgroei hebben betere vooruitzichten om hun economie te zien groeien. Zij kunnen namelijk profiteren van een bevolkingsgroei én een mogelijke productiviteitsboost door technologie.
Technische waarschuwing op de Nasdaq
De zwarte lijn is de Nasdaq, de Amerikaanse technologie index. De blauwe lijn is het aantal technische waarschuwingssignalen die er tegelijk zijn.
Het cumulatieve aantal waarschuwingen over de Nasdaq is duidelijk aan het stijgen. Er zijn slechts 3 momenten sinds 1986 waar het aantal waarschuwingen hoger ging:
- De top in 1990
- De top in 2000
- De top in 2007
Geldvos