Welkom bij het beursweekoverzicht!
Beursprestaties van de week
Drie zaken die opvallen:
- Herstel Hong Kong zet zich door
- Olie onderuit
- Correctie nog steeds volgens het boekje
Herstel Hong Kong zet zich door
De remonte van de beurs van Hong Kong lijkt nog niet op zijn einde te zijn. Vorige week steeg de Hang Seng index meer dan 8% Deze week kwam er opnieuw 4% bij.
Op korte termijn zit de koers duidelijk in een stijgende trend (boven de 200 MA). Op lange termijn is de grafiek nog steeds in een dalende trend. De koers probeert om boven het 20-maandgemiddelde uit te breken. Als dit lukt, dan is dit de eerste keer sinds juli 2021 en zou dit een bevestiging zijn van een verandering van de trend.
In januari 2023 en juli 2023 bleek het 20 maandgemiddelde een duidelijke weerstand. De koers raakte er niet door en ging telkens de maand erop 10% lager. Nog niet te vroeg victorie kraaien voor zij die hier op inspelen…
Correctie nog steeds volgens het boekje
De huidige correctie verloopt nog steeds zoals het eerder vooropgestelde scenario.
Vorige week schreef ik nog “Waarop letten de komende weken voor dit scenario? Een top tussen de $5150 en $5200 om van daaruit weer neerwaarts te draaien.”
De koers ging tot $5139 en zakte opnieuw wat weg.
Zolang er geen week wordt afgesloten boven $5200 blijven we in corrigerende modus. Een slot boven $5200 wil zeggen dat we dit scenario in de prullenbak mogen werpen.
Olie onderuit
Na een sterke periode van begin december tot begin april, zit de olieprijs in een duidelijke correctie (11% onder de top van 12 april).
De zwarte neerwaartse trendlijn die voorheen een duidelijke weerstand was, wordt nu opnieuw getest.
Zal deze lijn nu als steun dienen?
- Indien ja, dan is het nu een goed koopmoment voor olie- en oliegerelateerde aandelen zoals offshore.
- Indien nee, dan is het de eerstvolgende steun het 200 weeksgemiddelde (rode lijn). Dat is nog eens 3% lager.
- Breekt de koers onder het 200 weeksgemiddelde (+- $75) dan is het uitkijken naar beneden… Wat zou de trigger hiervoor kunnen zijn? Die hoeft er niet per se te zijn. Mocht de beurscorrectie zich doorzetten, is dat al goed genoeg voor de markten om ook de olieprijs lager te duwen.
Sell in may and go away?
Een bekende beurswijsheid die vaak rond deze periode van het jaar wordt geopperd is “Sell in May and go away”.
Hiermee wordt verwezen naar de historisch zwakkere periode voor aandelen die loopt van mei tot oktober.
De gemiddelde resultaten van de S&P 500 sinds 1990 liegen er niet om:
- Mei-oktober: jaarlijks rendement van 2%
- November-april: jaarlijks rendement van 7%
Het zijn vooral de berenmarkten die het verschil maken zoals je hieronder kan zien.
In een berenmarkt wordt het grootste deel van de dalingen gerealiseerd tussen mei en oktober. In dezelfde periode zijn de stijgingen in stierenmarkten ook wat minder groot.
Moet je nu uw portefeuille verkopen? Tuurlijk niet.
Wat wel interessant kan zijn, is om nieuwe aankopen uit te stellen tot we meer zekerheid hebben over het verloop van de huidige correctie. Geduld is een schone deugd. Geen verliezer is nog beter.
Uranium update
Op 30 april werd het officieel: de VS gaat de import van Russisch uranium verbannen.
De VS importeert ongeveer 12% van hun uranium uit Rusland (2022). Dit zal vanaf nu van elders moeten komen…
Van waar? Van de VS zelf natuurlijk!
Het geaccepteerde wetsvoorstel maakt ook $2,7 miljard vrij om de binnenlandse uraniumsector te stimuleren. Denk hierbij aan de verwerking en verrijking van uranium. Dit maakt bedrijven met een uranium deposit in de VS relatief interessanter.
Nieuw aanbod
Door de hogere uraniumprijzen wordt het interessanter om uranium te produceren. Hierdoor komt er effectief meer aanbod op de markt. Onderstaande tabel geeft een mooi overzicht van extra productie die de komende jaren online zal komen.
Het huidige productietekort is ongeveer 70 miljoen pond per jaar (ca. 32.000 ton). Er wordt nu ingeschat dat we die hoeveelheid kunnen produceren in 2028. Als dat doel gehaald wordt, wil dat zeggen dat we nog minstens 3,5 jaar meer uranium verbruiken dan we produceren.
Twee grote kanttekeningen hierbij:
- Mijnbouwprojecten staan erom bekend om bijna nooit volgens schema klaar te geraken. Er zal dus zeker vertraging zijn.
- Bovenstaande assumptie (3,5 jaar) gaat ervan uit dat er geen extra vraag komt. De realiteit is natuurlijk anders. De levensduur van kerncentrales wordt verlengd en er worden er ondertussen ook bijgebouwd. 85 reactoren in China alleen!
De bull markt in uranium is nog niet op zijn eind!
Vorige week gaven we nog een update over onze uranium portefeuille. Deze kan je hier vinden.
Stagflation or not?
Vorige week schreven we over een mogelijke terugkeer van stagflatie in de economische debatten.
Deze week werd gevraagd aan Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank, of zij ook geen stagflatie verwachten.
Zijn antwoord:
I don’t see the stag or the -flation
Jerome Powell
Hij ziet (nog) geen stagnatie van de economie en ook geen stijgende inflatie.
Hij heeft gelijk dat het nog te vroeg is om tot de stagflatie conclusie te komen. Anderzijds is dit ook dezelfde FED die in 2021 zei dat inflatie “transitory” (voorbijgaand) zou zijn. Misschien moeten we dus niet zoveel geloof hechten aan hun uitspraken?
Het helpt ook niet dat de dag na zijn uitspraak, vrijdag, er cijfers in de US werden bekend gemaakt over
- Werkloosheid: hoger dan verwacht, een stijging van 3,8% naar 3,9%
- Jobcreatie: lager dan verwacht, 175k nieuwe jobs in plaats van 235k.
Twee zaken die wijzen in de richting van stagnatie.
Tegenwind voor vastgoed?
Deze week kwamen we een interessant artikel tegen over “waarom ik niet in vastgoed investeer”.
Het artikel gaat in tegen wat we “mainstream financiële kennis” noemen. Net daarom is het interessant om te lezen en te overwegen.
De these van het artikel is dat vastgoed het de voorbije 75 jaar goed heeft gedaan dankzij vier grote rugwinden:
- Een hoge bevolkingsgroei
- Toegenomen verstedelijking
- Een groter aantal mensen die meerdere huizen bezitten
- Vraag naar grotere huizen
De auteur stelt dat bovenstaande 4 trends (bijna) aan hun einde zijn gekomen, waardoor de komende jaren en decennia vastgoedinvesteerders meer tegenwind mogen verwachten.
Een aanrader om te lezen voor iedereen die interesse heeft in vastgoed als belegging!
We voegen er nog een extra rugwind aan toe, die ook verdwenen is: dalende rentevoeten.
De voorbije 40 jaar zijn de rentevoeten steeds gedaald. Hierdoor kunnen mensen meer lenen en gemakkelijker een huis kopen.
Het voorbije decennium werden nulrentes of zelfs negatieve rentes gehanteerd. Lager kon niet meer. De rente is nu opnieuw aan het stijgen en vermoedelijk nog voor even. Ook dit zal een tegenwind worden voor vastgoed aangezien gezinnen minder kunnen lenen door hogere rentelasten.
Grafiek van de week
Huizenprijzen op lange termijn (Amsterdam)
Bovenstaande grafiek toont de trend in reële huizenprijzen en huurprijzen in Amsterdam, over een periode van vier eeuwen. Van een langetermijnperspectief gesproken! De prijzen zijn in reële termen, ze houden dus rekening met de inflatie/koopkracht.
De donkere lijn is de huizenprijs. De lichtgrijze lijn is de huurprijs. Beiden in reële termen (= rekening houdend met inflatie).
We zien dat de huurprijzen relatief stabiel zijn gebleven over de eeuwen heen, met enkele schommelingen maar zonder grote pieken of dalen. We zitten nu opnieuw aan wat historisch altijd een bovengrens is geweest.
De huizenprijzen tonen een volatielere trend, vooral vanaf ongeveer 1980, waar een steile stijging te zien is tot op vandaag.
Historisch gezien zullen de huur- en huizenprijzen opnieuw naar elkaar toe convergeren. Zullen de huizenprijzen dalen? Of de huurprijzen stijgen? Of een combinatie van beide?
Geldvos