Geen beursoverzicht deze week aangezien ik er even tussenuit ga. Wel een tussentijdse update over de handelsoorlog aangezien we toch elke dag gebombardeerd worden met nieuws. De vorige update is hier te lezen.
90 dagen uitstel
Op 9/04 kondigde Trump aan dat landen die willen onderhandelen met de VS 90 dagen lang een verlaagd tarief van 10 procent krijgen. De eerder aangekondigde hogere tarieven blijven van kracht voor bijna 60 handelspartners van de VS die Trump “de ergste overtreders” noemt.
De VS heeft iedereen wel waar ze hen willen: aan de onderhandelingstafel. Iedereen behalve China dan.
Onderhandelingen worden opgestart
Veel landen schieten in actie in een poging om de impact van de handelstarieven te beperken of misschien zelfs helemaal te vermijden.
De meeste landen stellen zich constructief op tegenover de VS, waarmee ze hopen de schade te kunnen beperken. Een greep uit de eerste initiatiefnemers:
- Vietnam doet de VS een voorstel om al hun handelsbeperkingen naar de VS op te heffen.
- Taiwan gaat in gesprek met de VS met als doel alle importheffingen weg te werken. Er wordt vanuit Taiwanese bedrijven al honderden miljarden geïnvesteerd in de VS, dit zal in de toekomst nog verhogen.
- Israël is het eerste land dat Trump gaat bezoeken om lagere / afschaffing van hun handelstarieven te gaan onderhandelen.
- Europa deed een voorstel om wederzijds geen tarieven toe te passen op verschillende industriële goederen. Trump countert dat hij het onvoldoende vindt. Hij wil dat de EU voor $350 miljard per jaar aan energie uit de States koopt…
- Japan, Zuid-Korea en Japan overwegen te investeren in de LNG-pijplijn en export terminal in Alaska. Naast de Amerikanen is dit ook gunstig voor Pantheon Resources (besproken op discord).
China kiest voor het tegenoffensief.
- China lanceerde vorige week een tegenoffensief met eigen maatregelen tegen de VS (34% invoerheffingen). Nu dreigt Trump om nog eens een extra 50% heffing op China toe te passen. De Chinezen zeggen “tot het einde” te vechten tegen de heffingen.
Ondertussen zijn ze bezig met een spelletje om ter meest en bieden ze steeds meer tegen elkaar op. Tegen dat dit artikel gepubliceerd is, kan het tarief opnieuw gewijzigd zijn. Op moment van schrijven is de Amerikaanse importheffing voor China 145%!
Marktrally & insider trading
Na Trumps aankondiging van het tarievenuitstel (9 april) schoten de markten omhoog. De S&P ging 9% hoger, de Nasdaq 12%. De zorgen smolten even als sneeuw voor de zon en tijdelijke euforie nam over. Of die terecht is, zal nog moeten blijken. Laat je niet leiden door de waan van de dag want op donderdag stonden we weer 5% lager (op moment van schrijven). Een hoge volatiliteit zie je altijd rond bodems, maar ook bij de start van een lange baisse. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, laat je niets wijs maken.
Opvallend is dat het nieuws van de tarievenpauze al gelekt was op voorhand. Tien minuten voor de aankondiging waren er partijen in grote volumes call opties aan het kopen. Dat zijn instrumenten waarmee je met een hefboom kan inspelen op een stijging.
Iemand wist het en heeft er mooi aan verdiend. En wij maar denken dat insider trading verboden was!
Blijkbaar had Trump 4u voor de aankondiging ook gepost op Truth Social dat het een “great time to buy” was.
Misschien de volgende keer toch luisteren als hij iets zegt…
Grootste Amerikaanse risico
Het grootste risico voor de Amerikanen is dat China haar Amerikaanse obligaties verkoopt. Dit is al bezig (rode lijn hieronder), maar nu dreigt dit te versnellen als tegenmaatregel voor de handelstarieven.
Als China hard wil terugslaan naar de VS dan kan het haar obligatiepositie versneld afbouwen, de prijs ervan drukken en zo de Amerikaanse rente omhoog sturen.
Dat lijkt voorzichtig bezig te zijn. De rente is maar beperkt gezakt in de voorbije beurspaniek, wat wijst op een beperkte vraag naar obligaties. Er was maar een beperkte stijging in de TLT ETF (lange termijn US obligaties).
In het verleden was dit altijd een vluchthaven bij paniek. Dat was zo in de coronacrash.
En tijdens de financiële crisis.
Bij beurspaniek hebben we normaal een vlucht naar obligaties en bijgevolg dalende rentes. Dit leek even zo te lopen, maar vanaf maandag steeg de Amerikaanse rente opnieuw en snel.
Dat zullen Trump en Bessent niet graag zien. Ze moeten ervoor zorgen dat de markt het geloof in hun obligatiemarkt niet verliest en momenteel lijkt de markt hard te twijfelen! Terecht, wat mij betreft.
China zal niet al hun obligaties tegelijk dumpen want hun positie is enorm en zo zou het zich ook in haar eigen vingers snijden. Het is voor hen een evenwicht vinden tussen de Amerikanen raken zonder zichzelf te veel pijn te doen.
Impact invoertarieven op bedrijven
Wat is de effectieve impact van zo’n invoerheffing voor een bedrijf?
Stel dat je bedrijf een winstmarge van 15% heeft. Voor elke dollar die je verkoopt, houd je 15 cent winst over.
Laten we er ook vanuit gaan dat de kostprijs om je goederen op de markt te brengen 40% is (40 cent). Dit is de kostprijs van de goederen die je koopt om later te verkopen of te verwerken en daarna te verkopen. Dit is het component van de kosten waarop de invoerheffing van toepassing is.
Stel dat er een invoerheffing is van 50% dan stijgt je kostprijs van 40 cent naar 60 cent. Dat is een stijging van 20 cent. Je had maar een marge van 15 cent. Je nieuw resultaat is nu 5 cent verlies!
Bij de huidige effectieve invoerheffing van 154% stijgt je 40 cent naar 101,6 cent! Dat is 61,6 cent meer en zou leiden tot een verlies van 46,6 cent per verkochte dollar!
Veel succes om dat door te rekenen aan de consument. Voor bedrijven die afhankelijk zijn van Chinese import is dit een drama. Eveneens voor bedrijven die werken op flinterdunne marges.
Impact invoertarieven op kostprijs goederen
Er heerst een hardnekkig misverstand dat ook door de kranten wordt verspreid. Een invoertarief van 100% verhoogt de prijs van een product niet met 100%.
Een voorbeeld ter illustratie: Import van een Chinese smartphone naar de VS. De smartphone kost $200 in China.
Huidige situatie
De huidige importheffing is 10%. De prijs van de smartphone eens hij de VS binnenkomt via China is $200 + 10% ($20) = $220. Die smartphone wordt niet gratis getransporteerd naar de States. Stel $10 transportkost. Totale kost binnenkomst ($220 +$10) = $230.
De Amerikaanse groothandel importeert niet uit liefdadigheid en wil een 20% marge ($230 * 0,2) = $46. Verkoopprijs van de groothandel = $276.
De kleinhandel / winkelier rekent met een 50% marge. 0,5 * $276 = $138. De eindprijs voor de consument is dan $414.
Na 100% invoerheffing
Originele prijs = $200
Nieuwe invoerheffing (100%) = $200.
Transport blijft $10
Kostprijs naar de VS = $200 + $200 + $10 = $410
Groothandelmarge (20%) = $82
Verkoopprijs groothandel = $410 + $82 = $492
Kleinhandelmarge (50%) = $246
Verkoopprijs naar consument = $492 + $246 = De eindprijs voor de consument is $738.
Een invoerheffing van 100% doet de prijs stijgen met 78%. Dat is veel, maar dat is geen prijsstijging van 100%. Bovenstaande ging uit van het volledig doorrekenen van de heffing naar de consument. Als dat product de markt nog binnenkomt, omdat er geen alternatief is, dan is het aannemelijk dat zowel groothandel als kleinhandel hun marges verkleinen waardoor de effectieve prijsstijging nog kleiner is.
De realiteit blijft wel dat prijzen stijgen en marges onder druk zullen komen. Mensen zullen steeds zoeken naar goedkope alternatieven of creatieve oplossingen. Afwachten of we niet plots een enorme piek in export zullen zien van landen als Vietnam die Chinese producten versluizen om er een percentje van meepikken.
Markthumor
Geldvos