Welkom bij het beursoverzicht! Ook te beluisteren in podcast of youtube format (publicatie meestal op dinsdag.
Beursprestaties van de week
- Nieuwe all-time highs voor S&P 500, Nasdaq – tweede week op rij
- Ook een nieuwe ATH voor de STI (index van Singapore)
Kans op een correctie neemt toe
Twee zaken die wijzen op een verhoogde kans op marktcorrectie.
- De fear & greed index is opnieuw in het extreme greed territorium. Wanneer beleggers overdreven euforisch worden, vergroot dit de kans op een correctie die dan het sentiment kan “resetten”.
- NAAIM index (National Association of Active Investment Managers) staat op een niveau dat in het verleden minstens voor een kleine correctie heeft gezorgd. De bovenste grafiek geeft aan dat fondsbeheerders 100% belegd zijn in de markt. De vorige vier keren van het laatste
Meerwaardebelasting
Er is al veel inkt over gevloeid, maar nu is het lelijke eendje eindelijk geboren: de solidariteitstaks, ook gekend als de meerwaardebelasting.
Wat het is, waarop het van toepassing is en welke details erbij komen kijken, kan u allemaal terugvinden in dit artikel van de Tijd met enkele voorbeelden.
Het blijft uiteindelijk wachten op finale wetteksten om alles 100% te weten. Zo zijn er over verschillende zaken nog onduidelijkheden. Het heeft geen nut om er nu te veel tijd aan te besteden totdat we die zaken weten.
De essentie is dat je 10% belasting betaalt op meerwaarden met een vrijstelling tot €10.000. Dit is een verhoging van de personenbelasting. Gelukkig worden we daar allerminst van.
Laat je niet verleiden tot snelle conclusies of acties hieromtrent. Er zijn nog veel onduidelijkheden omdat de finale wetteksten niet beschikbaar zijn.
Reacties
Het is een draak van een belasting die vermoedelijk meer zal kosten om te innen dan hij opbrengt. Ik hou het daarbij, zodat ik mijn energie kan steken in productievere zaken ;).
Enkele reacties over de nieuwe melkmachine van het financiële vee:
Impact nieuwe belasting
De meerwaardebelasting zal veel veranderingen met zich meebrengen voor het Belgische beleggingslandschap.
- De belasting zal wellicht tot meer handel zal leiden. Beleggers zullen zich bij hun beleggingskeuzes laten leiden door de fiscaliteit. Twee voorbeelden
- Verkoop van een aandeel met winst om je maximale vrijstelling te benutten. Vanaf januari kan dat aandeel teruggekocht worden.
- Verkoop van een aandeel met verlies om je gerealiseerde meerwaarde naar beneden te trekken zodat je minder of geen meerwaardebelasting moet betalen.
- Dividendaandelen worden relatief interessanter. De RV van 30% blijft uiteraard van toepassing en is nog steeds een stuk duurder dan 10% op meerwaarden.
- Obligatiefondsen zijn helemaal niet meer interessant omdat deze nu dubbel belast worden. De Reynderstaks verdwijnt namelijk niet. Dit zal ervoor zorgen dat dit soort fondsen in België gaat verdwijnen.
- Het fenomeen van tax loss selling zal zich nu ook in België voordoen. Dat is het verkopen van verlieslatende aandelen naar het einde van het fiscale jaar om zo minder belastingen te moeten betalen. Dit zal verliezende aandelen van dat jaar nog dieper duwen. In de VS en Canada is dit al zo in december. In Australië is dit al zo in juni. Dit kan in de toekomst dus aankoopkansen geven voor aandelen die populair zijn bij Belgen en het slecht hebben gedaan het voorbije jaar..
- Belangen van familiebedrijven zullen zich meer gaan concentreren. Een belang kleiner dan 20% van een bedrijf is minder interessant geworden omdat je dan bij een verkoop 10% moet betalen i.p.v. 1,25% voor zij die meer dan 20% bezitten.
- Meer papierwerk voor beleggers om het allemaal aan te geven en extra werk voor de fiscus om het te controleren. Een aangifte van de gerealiseerde meerwaarden vergroot de kans dat bepaalde winsten worden gecategoriseerd als ‘diverse inkomsten’: Als de fiscus oordeelt dat uw gedrag speculatief is, wordt uw winst aan 33% belast i.p.v. 10%.
- Kapitaalvlucht
Kapitaalvlucht
Een niet te onderschatten neveneffect. Geld stroomt naar waar het meest wordt geapprecieerd. België verliest een belangrijk stuk van haar aantrekkingskracht voor (internationale) beleggers.
Om kapitaalvlucht te ontmoedigen werd een ‘exit taks’ ingevoerd. Wie het land verlaat, moet nog 2 jaar de meerwaardebelasting betalen. Dat kan eenvoudig omzeild worden door het land te verlaten, twee jaar te wachten en daarna pas je meerwaarden te realiseren.
We schreven er eerder al over hier & hier: Nieuwe taksen zorgen voor een vlucht naar betere oorden.
Engeland zag eerder dit jaar al een daling van belastinginkomsten door het verhogen van de belastingen op buitenlanders.
Noorwegen zag eenzelfde effect door het invoeren van een rijkentaks.
Een gelijkaardig effect mogen we ook in België verwachten.
America: Big Beautifull bill, dollar & handelsdeals
De nieuwe langverwachte ‘Big beautiful bill’ van Trump is er. We hadden eerder al de impact van het wetsvoorstel besproken.
De wet zal ervoor zorgen dat de Amerikaanse staatsschuld sneller gaat toenemen. De logische conclusie is dat dit negatief is voor de dollar en ondersteunend voor goud. De vraag is echter: hoeveel van deze wet zit al verdisconteerd in de beurskoersen?
Twee weken geleden bespraken we nog de mogelijkheid van een nakende rally in de US dollar. Die staat nu op een beslissend punt: het 50-kwartaalgemiddelde.
Zet de stijgende trend sinds 2008 zich verder? Of zakt de koers door het gemiddelde en gaan we voor het eerst in 17 jaar naar een dollar bear market? (De huidige trend krijgt altijd het voordeel van de twijfel.)
De komende week is de deadline voor de VS om handelsdeals te maken! De initiële wederkerige tarieven, aangekondigd op liberation day, werden toen snel op pauze gezet. Trump had verschillende landen 90 dagen gegeven om te onderhandelen over handelsdeals. Die 90 dagen eindigen op 9 juli (komende woensdag).
Goede handelsdeals zouden ondersteunend kunnen werken voor de Amerikaanse economie en de dollar. De afwezigheid van handelsdeals zou de wereld en markten weer wat onzekerder kunnen maken. Europa heeft ook nood aan een goede deal.
De voorbije week sloot de VS al een handelsakkoord met Vietnam: Vietnam moet 20% invoerheffingen betalen, maar het wordt 40% als de goederen eerst uit een ander land komen. Dat laatste is om te voorkomen dat China haar producten via Vietnam naar de VS exporteert. De VS heeft ook bedongen dat ze een ‘preferential market access’ krijgen voor hun landbouwproducten en bepaalde industriële producten.
Oil & gas in Canada
Voorbije april waren er verkiezingen in Canada. Het eerste verdict leek een voortzetting van het beleid van Trudeau.
We schreven eind mei dat de provincie Alberta not amused was met het verkiezingsresultaat. Dat zou weleens kunnen wijzigen, want het lijkt er meer en meer op dat Carney de Canadese energiesector zal toelaten om te investeren en groeien. Iets wat ze onder zijn voorganger Trudeau slechts zeer beperkt konden doen.
Onderstaande quote komt van een CEO van een bedrijf actief in de Canadese energiesector.
“I agree with you that on first blush (from within Canada), it seems like Carney is saying fairly positive (or at least not as negative) things related to the O&G industry. I think Carney is a sophisticated businessman, and as a result realizes that in order to accomplish all his expensive ambitions, he needs to support a strategic ramp-up of the most lucrative industry that he has within the country that he runs. Don’t get me wrong, I don’t think he’s going to be O&G supportive because he wants to, but I think he will open-up new channels for energy export and cross-country transport of commodities in order to financially drive his other hopes and dreams. Ultimately this should be a net benefit for the industry and the Country (fingers crossed his initial tone translates into action though).”
Sector insiders kijken er positief naar. Naast bovenstaande quote zien we ook dat het aantal insider buys in de Canadese energiesector op het hoogste punt staat van de laatste 5 jaar.
Extra artikelen over het onderwerp
- Mark Carney’s conversion from eco warrior to oil and gas champion
- Oil and gas cannot be ‘shut down overnight’, says Mark Carney
Grafiek van de week
Top van elektriciteit producerende landen
China veruit op kop. Binnen enkele jaren zal India ook de VS voorbij steken. Alle energiebronnen stijgen in volume in deze landen. Daarvan blijft steenkool veruit de goedkoopste.
Markthumor
Geldvos 🦊