Beursprestaties van de week
Eerste vaststellingen van deze week:
- Europese indices blijven het beter doen dan Amerikaanse
- Omgekeerd bij obligaties: Amerikaanse stijgen terwijl Europese dalen.
- Hong Kong steekt er nog eens bovenuit (mede dankzij Chinese tech)
- Goud (in dollar) zet nog maar eens een nieuwe all-time high neer
Amerikaanse obligaties in trek?
De Europese rentes stijgen terwijl de Amerikaanse rentes dalen. De achterliggende oorzaak is dat Europese obligaties dalen (verkocht worden) en Amerikaanse obligaties stijgen (gekocht worden).
Waarom gebeurt dit? Een mogelijke redenering is dat de obligatiemarkt verwacht dat de inflatie in de eurozone groter zal zijn dan in de VS. Europese obligaties verliezen dan meer van hun waarde waardoor beleggers de voorkeur geven aan Amerikaanse.
Amerikaans staatspapier wordt in financiële markten ook gezien als een ‘safe haven’, een vluchtoord, een veilige plaats om je geld te parkeren. Het kan dus ook dat obligatiebeleggers oordelen dat ze zich veiliger willen positioneren en dus (tijdelijk?) meer Amerikaans staatspapier in de portefeuille nemen.
In beide gevallen is het niet zo positief voor de eurozone. Een bijkomend nadeel is dat we hierdoor hogere rentes krijgen om te lenen, wat verder kan wegen op onze economie en huizenmarkt.
Hang Seng breekt uit
De Hang Seng index uit Hongkong lijkt te gaan uitbreken deze maand! De koers staat duidelijk boven het 200-maandgemiddelde. De uitbraak is pas officieel bevestigd na de komende week. Dan pas is de maand voorbij en zal de kaars niet meer wijzigen.
Deze prestatie is vooral te danken aan de goede prestaties van Chinese technologieaandelen. Deze zijn nog steeds relatief goedkoop, zeker ten opzichte van hun Amerikaanse concurrenten.
Goud: Marges, fysiek tekort & sancties
Opnieuw een record gesneuveld voor goud. $2973 is de nieuwe all-time high van goud. Alstublieft!
Goudmijn marges
Een beeld zegt meer dan duizend woorden.
Goudmijners ontpoppen zich tot echte winstmachines, en dat beginnen we terug te zien in de voorbije resultaten.
Agnico Eagle – Record quarterly adjusted net income and strong free cash flow generation
Royal Gold – Resultaten
Newmont Gold – Dividenden, inkoop eigen aandelen, schuldreductie, nieuwe investeringen
Equinox Gold – Resultaten
De resultaten zijn geweldig en zullen nog verbeteren aangezien de goudprijs alweer $200 boven de gemiddelde prijs van het vorige kwartaal staat.
Onrust op fysieke goudmarkt houdt aan
Het aantal fysieke goudleveringen op de COMEX blijft parabolisch toenemen.
Er lijkt voorlopig geen einde te komen aan deze stijging en dat is toch ongezien. De kostprijs om goud te lenen blijft ook parabolisch stijgen, wat aangeeft dat het risico op een fysiek goudtekort steeds groter wordt.
Wie dit grondig in detail wenst te begrijpen, verwijs ik naar twee recente LinkedIn posts van Jan Longeval. Jan is een zeer ervaren vermogensbeheerder en heeft in 2020 het boek ‘Heavy Metal’ over goud geschreven. Hij heeft absoluut kennis van zaken over deze materie:
Sancties bevroren Russische tegoeden
Er wordt opnieuw druk geschreven en gespeculeerd over het aanslaan en gebruiken van de bevroren Russische tegoeden.
Mocht Europa dit effectief doen, is dit catastrofaal voor het vertrouwen in de Europese financiële sector. Dit is wat Jan Longeval in zijn tweede LinkedIn post hierboven schrijft en wat wij ook al schreven sinds 4 maart 2024. Eind mei 2024 kregen we voor het eerst bijval over dit onderwerp van de Tijd.
De financiële wereld is zich hier goed van bewust en er lijkt in de media een nieuw narratief te worden gelanceerd om dit rampscenario te vermijden.
Laat ons hopen voor de koopkracht van onze euro dat het verstand zal zegevieren en de politiek luistert naar de financiële wereld. Daarna zal automatisch de volgende vraag naar boven komen:
Defensie-uitgaven
Hoe gaat Europa de verhoogde defensie-uitgaven bekostigen? Meer belastingen in de zwaarst belaste regio ter wereld? Vermoedelijk was dit het standaardplan, maar de zwakkere economie laat hier niet veel ruimte toe.
Nu wordt er gesproken over aangepaste budgetregels waarbij defensie-uitgaven niet meetellen voor de Europese begrotingsregels. Landen kunnen dan meer ‘in het rood gaan’ en toch voldoen aan de Europese regels…
Het is nog maar een voorstel, maar mocht het zover komen, is dit uiteraard een groot risico voor de financiële stabiliteit van de eurozone.
Amerikaanse economie onder druk
Er komt de laatste tijd veel politiek nieuws uit de Verenigde Staten. Te veel nieuws. We worden bedolven onder informatie waardoor velen het bos door de bomen niet meer zien. We doen een poging het te vereenvoudigen tot de essentie
Recente beleidskeuzes
De voorbije weken werden er veel beleidskeuzes naar buiten gebracht. Ze dienen verschillende doelen, maar elk op zichzelf zijn ze negatief voor de economie.
- Overheidsbesparingen ⇒ Minder geld naar bedrijven en particulieren ⇒ slecht voor de economie
- Ontslagen van ambtenaren ⇒ Minder geld naar particulieren ⇒ slecht voor de economie
- Deporteren van illegalen ⇒ Lagere consumptie & kleinere arbeidsmarkt (hogere loonkosten) ⇒ slecht voor de economie
- Importheffingen allerlei ⇒ Hogere productiekosten ⇒ slecht voor de economie. Op lange termijn, misschien gunstig als de heffing de productie in eigen land stimuleert.
- Offshoren van uw gevangenisindustrie naar El Salvador ⇒ slecht voor de economie
Studieschulden tellen opnieuw mee
Deze week heeft een Amerikaanse rechtbank het ‘Student relief plan’ van Biden als illegaal verklaard. Dit schuldvergiffenisplan zorgde ervoor dat mensen aan lagere rentes hun studieschulden konden terugbetalen, maar belangrijker: dankzij het plan werden er veel schulden kwijtgescholden.
De rechtbank zegt dat illegaal was en nu zal alles worden ongedaan gemaakt.
- Schulden zullen wel moeten terugbetaald worden ⇒ Lagere consumptie ⇒ slecht voor de economie
- Hogere rentes op schuldenlasten ⇒ Lagere consumptie ⇒ slecht voor de economie
Bijkomend brengt dit nog een extra probleem met zich mee. In de Verenigde Staten wordt er gewerkt met een financiële kredietscore.
De score wordt berekend op basis van je totale schulden, je afbetalingshistoriek, duurtijd van je schulden, soort schuld, etc. Hoe beter je in staat bent om schulden af te lossen, hoe beter je score.
Goede score? Dan krijg je makkelijker een lening en aan betere voorwaarden.
Slechte score? Kleinere kans om een lening te krijgen. Als je die toch krijgt, dan zijn de voorwaarden ongunstig (e.g. hoge rentes).
Een heleboel Amerikanen zullen door deze rechterlijke beslissing nu plotseling een lagere kredietscore krijgen. Hun uitstaande schulden stijgt en ze hebben de voorbije 2,5 jaar niets afgelost. Twee keer negatief voor de score.
Dit zijn consumenten die plots meer schulden moeten aflossen en tegelijk zelf aan slechtere voorwaarden moeten lenen bij banken. Velen zullen door deze beslissing niet meer in staat zijn om een lening af te sluiten. Ook hiervan is het gevolg: lagere consumptie ⇒ Slecht voor de economie.
Amerikanen missen schuldbetalingen alsof er een recessie is
Het aantal Amerikaanse consumenten die hun kredietkaartschulden niet meer kunnen afbetalen is sterk aan het stijgen.
Het percentage consumenten dat 90 dagen of langer hun schulden niet aflost, is gestegen naar 11,4%, het hoogste in 13 jaar!
De stijging is op een vergelijkbaar tempo als tijdens de financiële crisis van 2007-2009.
Het zijn niet enkel kredietkaartschulden. Wanbetalingen op autoleningen is ook sterk aan het stijgen.
Een stijging van gefaalde leningen komt neer op een failliete lener en een kostenpost voor de ontlener. Je raadt het al: slecht voor de economie.
De Amerikaanse consument heeft het al moeilijk, terwijl de economie de nieuwe beleidsmaatregelen nog moet verteren. Dit vindt allemaal plaats terwijl de Amerikaanse beurs veruit de duurste beurs ter wereld is.
De Amerikaanse aandelenmarkt is de duurste ter wereld
Zelfs al laten we de technologie-aandelen buiten beschouwing, is de Amerikaanse beurs de duurste ter wereld.
Je kan aan interessante prijzen kwalitatieve bedrijven kopen buiten de VS. Ooit zal deze situatie zich normaliseren. Het kan deze maand al begonnen zijn of het kan nog 3 jaar op zich laten wachten. Maar dat het ooit keert, is 100% zeker. Het is een wetmatigheid van de markt.
Eerste tekenen van normalisatie?
Europa
De outperformance van Europese aandelen tegenover de Amerikaanse sinds midden december, was misschien het eerste signaal van een normalisatie.
Colombia
Op 27 januari schreven we over de investeringscase van Colombia en dat thema lijkt nu aan het uitbreken.
Zuid-Amerika
Niet enkel Colombia doet het goed, volledig Zuid-Amerika zit in een goede flow.
- Colombia +20,36%
- Chili +16,63%
- Brazilië +15,19%
- Mexico +10,73%
- Peru +5,68%
Enkel Argentinië laat het in het begin van jaar afweten (-1,65%), maar dat is niet abnormaal na de verschroeiende resultaten van de voorbije 2 jaar.
Wie met 1 ETF in Zuid-Amerika wil beleggen kan dit doen via ‘AMUNDI INDEX SOLUTIONS AM MSCI EM LATIN AMER UCIT ETF’. Deze noteert op de beurs van Londen (ticker: ALAG)
Trendbreuk in Vlaams vastgoed
In de helft van de Vlaamse gemeenten zijn de huizenprijzen aan het dalen. Notaris.be noemt het een trendbreuk.
De grote oorzaak is natuurlijk de gestegen rente. Hoe hoger de rente, hoe minder je kan lenen met hetzelfde budget. Geen verrassing voor wie ons stuk ‘Vastgoed vs. rente’ las uit ons artikel van 29 april ‘24.
Van begin de jaren ‘80 tot 2020 is de rente steeds dalende geweest. 40 jaar aan een stuk! Dit was een echte macrotrend! Het was tevens de grootste rugwind voor de vastgoedsector. Omdat een dalende rente ervoor zorgde dat de huizenprijzen stegen.
Dalende rente => je kan meer lenen / goedkoper herfinancieren => je kan duurder kopen => je gaat meer bieden => vastgoedprijzen gaan omhoog.
Dit is het systeem waar heel veel mensen rijk zijn geworden. Buy & rent vastgoed. Steeds herfinancieren als de rente lager ging. Het was eigenlijk zo simpel dat iedereen het deed. Grote spelers zoals Paul Gheysens van Ghelamco/Antwerp gebruikten dit systeem net als duizenden gezinnen die een tweede huis kochten en daarna een misschien een derde.
“Huizenprijzen kunnen enkel maar stijgen”
Het was zo’n succesvolle manier om rijk te worden dat iedereen er nu heilig van overtuigd is dat vastgoed op lange termijn enkel maar kan stijgen in waarde.
Die overtuiging zou de komende jaren een ferme knauw kunnen krijgen.
In Amsterdam zijn de vastgoedprijzen van de Heerengracht al drie eeuwen goed bewaard gebleven. Van deze huizen zien we dat huizenprijzen een cyclisch gegeven zijn, net zoals bijna elke sector uit onze economie.
Het valt wel op dat de cycli zeer lange bewegingen maken: lange periodes van stijgen, gevolgd door lange periodes van dalen.
Rente als bepalende factor
Vraag en aanbod bepalen vastgoedprijzen, beide worden sterk beïnvloed door de rente.
Bij een hogere rente kan je minder lenen. Hierdoor daalt de vraag. Tegelijk zorgt een hoge rente ervoor dat obligaties of spaarproducten relatief interessanter worden. Bij een hoge rente stijgt het aanbod omdat beleggers een deel van hun vastgoed omzetten in bvb. obligaties die een hoger rendement hebben. Lagere vraag en hoger aanbod ⇒ Dalende prijzen.
Het omgekeerde geldt natuurlijk bij een dalende rente. Je kan meer lenen (stijgende vraag) en obligaties zijn relatief minder interessant dan vastgoed (dalend/laag aanbod vastgoed). Stijgende vraag en een beperkt aanbod ⇒ Stijgende prijzen.
Sinds de invoering van de euro in 2000, zijn de Europese rentes constant gedaald tot in 2020.
Vanaf 2020 zijn de rentes opnieuw gestegen. Na een tijdelijke consolidatie, lijkt het erop dat de rentes opnieuw hoger zullen gaan. Als dit effectief gebeurt, dan zullen we dat met wat vertraging ook merken op de vastgoedmarkt.
De VS laten Zelensky vallen
Er gebeurt op geopolitiek vlak veel op korte termijn. Deze week geen uitgebreide analyse, maar kort twee belangrijke zaken.
De belangrijkste boodschap van de week was een harde uit het kamp van Trump over Zelensky:
Het is duidelijk dat Zelensky publiekelijk al wordt afgevoerd door de VS.
Of is het een poging om hem onder druk te zetten om akkoord te gaan met een wurgcontract waarbij de VS een groot deel van de Oekraïense grondstoffen krijgen?
Of is het een voorwaarde van Putin dat Zelensky weg moet om tot vrede te kunnen komen en Trump wil dit faciliteren?
Onmogelijk te zien als buitenstaander, maar het is duidelijk dat er achter de schermen hard tegen onzacht wordt gevochten. De kans dat er tegen het eind van het jaar een andere Oekraïense president is, is deze week alvast sterk toegenomen.
Grafieken van de week
Het ligt niet aan het continent – industriële productie
Bovenstaande grafiek geeft de industriële groei weer van Zwitserland, Duitsland en de Europese Unie.
Het ligt niet aan het continent, de geografie, dat de productie achteruit gaat. Het ligt aan het beleid, de regelgeving en de bureaucratie.
Everybody all-in?
Geen cash meer aan de zijlijn. Iedereen maximaal in de markt. What could go wrong?
Markthumor
Geldvos