We wensen regelmatig een boek naar voren te schuiven dat ons denken over beleggen of de economie sterk heeft beïnvloed. Elk boek dat we voorstellen, is wat ons betreft zeker de moeite waard om te lezen. Ervaring is de beste leermeester, maar het lezen van boeken helpt ons om de opgedane ervaring beter te begrijpen en in de juiste context te plaatsen.
Titel: Reminiscences Of A Stock Operator (1923)
Auteur
Edwin Lefèvre (1871 – 1943). Hij was een Amerikaanse journalist en schrijver die vooral bekend is voor zijn werken over Wall Street en de beurshandel.
Vereiste voorkennis
Er is geen voorkennis of ervaring nodig om het boek te kunnen lezen. Door het gebruik van verouderd Engels is een goed begrip van de Engelse taal wel aangeraden.
Het boek is gericht op iedereen die geïnteresseerd is in beleggen. Zowel beginners als ervaren rotten. Er is een grote focus op het psychologische aspect van beleggen.
Beschikbare talen
Het boek is enkel beschikbaar in het Engels
Doelpubliek
Het boek is gericht op iedereen die geïnteresseerd is in beleggen. Zowel beginners als ervaren rotten. Er is een grote focus op het psychologische aspect van beleggen.
Reminiscences of a Stock Operator
Relevantie
Een boek dat 100 jaar geleden werd geschreven, kan dat nog relevant zijn voor de aandelenmarkten?
JA!
Als boeken echt goed zijn, lees ik ze meestal een tweede keer. Reminiscences of a Stock Operator is het eerste boek dat ik vijf keer heb gelezen. De Harry Potter boekenreeks komt op een eervolle tweede plaats (4x gelezen).
De nadruk van het boek ligt zeer sterk op de psychologische aspecten van de financiële markten. Sinds het schrijven van het boek in 1923 hebben we enorme sprongen gemaakt wat technologie en regelgeving betreft, maar we zijn nog steeds dezelfde mensen van vlees en bloed. Hoe we beïnvloed worden en hoe we onze keuzes maken is nog steeds hetzelfde als 100 jaar geleden en nog eens 100 jaar daarvoor.
De verhalen en ervaringen in het boek vinden plaats in een tijdperk waar er minder regelgeving is in vergelijking met vandaag. Er was toen ook/nog meer manipulatie en bedrog naar de kleine belegger. Ook dat is relevant want we kunnen dit vergelijken met o.a. de cryptomarkten vandaag waar er ook veel spelers zijn met slechte intenties.
Jesse Livermore
Het boek is een fictief verhaal gebaseerd op het leven en de tradingcarrière van Jesse Livermore.
Livermore heeft in zijn carrière verschillende keren meer dan $100 miljoen vergaard via speculatie… en het ook weer kwijtgespeeld. Rekenen we het geld om naar de waarde van vandaag, dan heeft hij twee keer meer dan $1 miljard verdiend! In het boek komen we te weten hoe hij dit deed, maar evengoed wat hij verkeerd deed om het weer te verliezen.
Leren uit de mislukkingen van anderen kan ons helpen om dezelfde fouten niet zelf te maken!
Hoewel Livermore een actieve trader was, zijn deze inzichten zeker ook relevant voor langetermijnbeleggers die een ‘buy-and-hold’ strategie toepassen.
Tien principes van Jesse Livermore
Money is made by sitting, not trading
Livermore’s rijkdom werd voornamelijk opgebouwd uit grote posities die weken of langer werden aangehouden. Hij verdiende zijn grote geld door een trend vast te houden, niet door kleine winsten te nemen of door daghandel. Wat erg moeilijk was in zijn tijd door de hoge commissiekosten en snelheid van uitvoering.
Livermore pionierde met het idee van grote winsten en kleine verliezen. Hij hield grote short posities tijdens de beurscrashes van 1907 en 1929 en liet de winnaars lopen.
“Patterns repeat because human nature hasn’t changed for thousands of years“
De manieren waarop mensen reageren op economische en financiële informatie is vaak voorspelbaar. Deze voorspelbaarheid komt door de constante aard van menselijke emoties zoals hebzucht, angst, hoop en paniek. Hierdoor ontstaan er specifieke patronen in de handelsactiviteiten.
Als mensen bijvoorbeeld hebzuchtig tot zelfs euforisch zijn, dan kunnen ze prijzen overdreven de hoogte in duwen. De geschiedenis leert ons dat koersen lang (en soms trager) dalen na een parabolische stijging.
Livermore’s citaat suggereert dat door het bestuderen van de geschiedenis van de markten, je toekomstige marktbewegingen zou kunnen voorspellen. Hij benadrukt dat ondanks technologische en sociale veranderingen, de basis menselijke aard hetzelfde blijft. Historische patronen in de markt zullen zich dus waarschijnlijk blijven herhalen.
Buy right, sit tight
Het innemen van een positie is iets wat hij deed op basis van koersbewegingen (technische analyse). Hij handelde in prijsactie, niet in fundamentele waarderingen.
Do not anticipate and move without market confirmation—being a little late in your trade is your insurance that you are right or wrong
Livermore zocht eerst naar technische bevestiging van een koersbeweging voordat hij een positie innam. De markt moest eerst een duidelijke richting tonen want… de markt heeft altijd gelijk.
Limit interest in too many stocks at one time. It is much easier to watch a few than many
Hij richtte zich op een kleine lijst van aandelen of grondstoffen om deze dan door en door te begrijpen. Zo kreeg hij een bepaalde expertise in hun specifieke koersbewegingen en had hij een voordeel op de markt.
As long as a stock is acting right, and the market is right, do not be in a hurry to take a profit. You know you are right, because if you were not, you would have no profit at all. Let it ride and ride along with it. It may grow into a very large profit, and as long as the “action of the market does not give you any cause to worry,” have the courage of your convictions and stay with it
Als hij een aandeel had dat hogere pieken bereikte, hield hij het totdat er een goede reden was om het te verkopen. Die goede reden was altijd een signaal van de markt.
It is foolhardy to make a second trade, if your first trade shows you a loss. Never average losses. Let that thought be written indelibly upon your mind
Hij kocht nooit aandelen bij van een verliezende positie. Een verliezer was een verliezer om een reden, zelfs al ken je de reden nog niet.
Profits always take care of themselves but losses never do. The speculator has to insure himself against considerable losses by taking the first small loss. In so doing, he keeps his account in order so that at some future time, when he has a constructive idea, he will be in a position to go into another deal, taking on the same amount of stock as he had when he was wrong
Zijn regels hielden in dat verliezende posities snel moesten worden afgebouwd wanneer het fout ging en dat de verliezen klein moesten blijven. Zo behield hij zijn kapitaal voor betere kansen en voorkwam hij grote verliezen. Volledig in lijn met wat we al eerder leerden van Warren Buffett.
Experience has proved to me that the real money made in speculating has been: In commitments in a stock or commodities showing a profit right from the start
Hij wist dat zijn beste trades deze waren die vanaf het moment dat hij ze kocht in de juiste richting bewogen.
There is a time for all things, but I didn’t know it. And that is precisely what beats so many men in Wall Street who are very far from being in the main sucker class. There is the plain fool, who does the wrong thing at all times everywhere, but there is the Wall Street fool, who thinks he must trade all the time. Not many can always have adequate reasons for buying and selling stocks daily – or sufficient knowledge to make his play an intelligent play
Jesse Livermore handelde alleen als de markt hem een goede kans bood vanuit een goede risk/reward-verhouding. Soms was hij weken tot maanden op vakantie (fervent visser) en handelde hij helemaal niet. Als er geen goede trades waren, dan deed hij gewoon niets. En ondanks dat, heeft hij toch veel geld kunnen verdienen.