Crypto staat ook gekend als cryptocurrency, cryptomunten, cryptovaluta, cryptogeld of crypto coins.
Een crypto is een digitale munt waarbij cryptografie of versleuteling gebruikt wordt om het hele systeem van de munt te beveiligen. Niet te verwarren met blockchain. Blockchain is een technologie dat kan gebruikt worden om een crypto munt te beveiligen tegen hacking.
De meest bekende crypto is Bitcoin maar er bestaan ondertussen meer dan 12.000 verschillende cryptomunten.
Laat u niet vangen door de vaak gebruikte fysieke weergave in reclames. Crypto bestaat enkel digitaal.
De munten kunnen zeer uiteenlopende doelen hebben: koopkrachtbehoud, anonieme betalingen, snelle wereldwijde betalingen, sparen, enz. Het hoeft niet enkel om betalingen te gaan. Sommige munten worden gebruik om ‘smart contracts’ te faciliteren. Dit zijn contracten die automatisch worden uitgevoerd als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. De mogelijkheden zijn breed en we vermoeden dat er nog vele use cases ontdekt zullen worden.
Veel munten zitten in een vroege experimentele fase en zullen nooit in praktisch gebruikt worden. De sector staat dus nog in z’n kinderschoenen. Daarom volgen de ontwikkelingen zich zeer snel na elkaar op. Te snel om gevolgd te kunnen worden door de wetgeving. Als gevolg zijn er op vandaag jammer genoeg ook veel mistoestanden. Scams, munten die helemaal niets voorstellen, ‘pump and dumps’, … Het is op dit moment het Wilde Westen waar financieel geluk en ramp dichtbij elkaar kunnen liggen. Buyer beware.
Het feit dat het met crypto mogelijk is om volledig anoniem te betalen en kapitaal door te sluizen naar het buitenland is een doorn in het oog van overheden en de financiële sector. De overheid wil hier transparantie in. Ze wil belasting heffen en voorkomen dat geld vlucht naar andere landen. De financiële sector is zelf gebonden door strengere regels waardoor ze crypto als oneerlijke concurrentie beschouwen. Hierdoor zal de crypto sector vroeg of laat meer gereguleerd worden. De grootte van de impact hiervan is onduidelijk.
De meeste munten kunnen verhandeld worden via een exchange. Dit is een vergelijkbaar concept met de beurs voor aandelen. Hiervoor zal u klant moeten worden (= account aanmaken) om te kunnen handelen op een exchange. Handel buiten de exchanges is ook mogelijk maar dat is geen onderwerp van deze introductie.
Cryptomunten kan u aanhouden bij een exchange, net zoals u geld zou aanhouden op een bankrekening. Dit is veruit het makkelijkste, maar komt met bepaald risico. Als uw exchange wordt gehacked, kan u al uw cryptomunten verliezen. Het is mogelijk om uw crypto te bewaren buiten de crypto exchanges. Dit kan u doen op een wallet. Deze laten u toe om de sleutels (unieke code) van uw crypto offline te bewaren waardoor ze niet gestolen kunnen worden via hacking.
Voordelen investeren in crypto
- Potentieel rendement door prijsstijging, soms exuberant hoog
- Mogelijkheid tot ‘staking’ of vastzetten van uw munten voor een bepaald % rendement
- Mogelijkheid tot anonieme aankopen. Let op: Veel munten zeggen dat ze anoniem zijn, maar kunnen toch getraceerd worden
- Mogelijkheid om wereldwijd te betalen zonder klassieke barrières van overheid of banken
- Mogelijkheid om al uw kapitaal mee te menen over grenzen heen
Nadelen investeren in crypto
- Potentieel verlies door prijsdaling, soms exuberant hoog
- Hoge volatiliteit in prijzen
- Beveiligingsrisico. Bvb. Hacking van exchanges of vergeten van codes van uw wallet
- Onzekerheid door vertraagde of gebrekkige wetgeving. Bvb. Onduidelijkheid belastingen
- Groot aanbod waardoor beginners bomen door het bos niet kunnen zien
- Wilde Westen: Veel oplichters die azen op geld van naïeve investeerders
Dit artikel is het vierde uit een reeks van zeven. Gebruik onderstaande links als u de andere artikelen uit dezelfde reeks wenst te lezen: