Welkom bij het beursweekoverzicht! In deze editie :
Beursprestaties van de week
De meeste beurzen nemen een beetje gas terug na de verschroeiende rally van de voorbije maanden. De Duitse DAX en Franse CAC40 hebben daar lak aan en gingen deze week leukweg nog een trapje hoger.
Wat opviel deze week zijn de stijgende langetermijnrentes in zowel de VS als in Europa, maar ook enkele sterk stijgende grondstofprijzen. De markt geeft hiermee aan dat het niet overtuigd is dat het inflatiemonster verslagen is.
Inflatie wil maar niet weg
US-inflatiecijfers vielen hoger uit dan verwacht! De inflatie is 3,2%. Dat ligt nog ver van de 2% doelstelling. Hierdoor groeit de vrees dat centrale banken de rentevoeten nog langer hoog zullen houden.
Wat presteert er goed in tijden van inflatie? Energie en grondstoffen!
De comeback van grondstoffen?
Na goud de voorbije twee weken, waren het nu andere grondstoffen die opvallende bewegingen lieten optekenen.
Zilver flirt met uitbraak
Zilver lijkt te zijn begonnen aan een uitbraak uit het consolidatiepatroon.
Drie jaar na de ‘silversqueeze’ hype lukt het deze keer misschien wel om echt door te zetten. De fundamentals zijn alvast gunstig: een sterk stijgende vraag door o.a. de elektrificatie terwijl het aanbod krimpt. Er worden namelijk geen of amper nieuwe mijnen in productie gebracht, terwijl de bestaande mijnen steeds verder hun reserves uitputten.
Koper breekt uit
Na bijna een jaar nergens heen te gaan, is koper aan het uitbreken uit het consolidatiepatroon.
Ook voor Dr. copper zit het fundamenteel wel goed. Denk bijvoorbeeld aan:
- Het uitbreiden en versterken van ons elektriciteitsnet
- Elektrische wagens bevatten 4 keer meer koper dan wagens met een verbrandingsmotor
- Een 3MW windturbine bevat tot 4,7 ton koper
- Dikke koperen kabels zijn nodig om elektriciteit van op zee aan land te brengen
- …
Dat zijn maar een paar voorbeelden van bij ons. Daarnaast zijn er ook nog grote gebieden waar er amper energievoorziening is. Ook de uitrol van elektriciteit naar deze gebieden zit eraan te komen.
Wie blootstelling wil aan mijnbouwbedrijven die koper ontginnen, kan hierin beleggen via de Global X Copper Miners UCITS ETF.
Hieronder de top 10 bedrijven uit deze ETF en haar geografische spreiding.
De ETF eindigde de week meer dan 10% hoger door de uitbraak van koper.
Olie op een belangrijke grens
Sinds begin december zit de olieprijs in een stijgende trend. Nu is de prijs aan een weerstandslijn gekomen.
Breekt de prijs door de lijn, dan kan de koers snel verder evolueren naar $94-$95 (vorige top in september). Slaagt de koers er niet in om door te breken, dan is het 200-week gemiddelde (rond $74).
Bovenstaande grafiek is de WTI index. Hetzelfde beeld geldt voor de Brent index.
Fysiek over financieel goud
De goudprijs gaat hoger terwijl er steeds minder geld wordt toegewezen aan goud ETF’s.
Hoe kan dat?
Veel ETF’s bezitten geen fysiek goud. De opslag kost veel geld. Ze kopen als alternatief futures op goud. Dat zijn financiële producten die de prijsbeweging van goud volgen.
We zien een uitstroom uit de ETF’s die geen fysiek goud aanhouden en dat geld wordt gebruikt om fysiek goud aan te kopen.
Tegelijkertijd blijft er veel goud naar Azië, en vooral China, gaan. Door de geopolitieke spanningen en het bevriezen/ontvreemden van Russische reserves zijn centrale banken goud aan het bijkopen. Liever een reserve met hogere bewaringskosten in eigen beheer, dan een reserve dat een ander land kan stelen als je iets doet wat zij niet leuk vinden. Niets nieuws onder de zon. Money goes where it’s treated best.
Bronnen:
- https://asia.nikkei.com/Economy/China-gold-purchases-soar-30-on-economic-anxiety
- https://www.scmp.com/week-asia/economics/article/3245474/asias-central-banks-diversify-snap-gold-new-normal-amid-derisking-us-dollar
Zijn halfgeleiders niet meer cyclisch?
Deze grafiek zou net zo goed het marktsentiment kunnen weergeven in plaats van de geldstromen naar fondsen.
AI en halfgeleiders worden niet meer als zo cyclisch beschouwd (kijk maar naar de eerste drie google-resultaten met de zoekopdracht “semiconductors cyclicality”).
Terwijl, in realiteit, de halfgeleiderindustrie berucht is om haar cyclische aard, met periodes van grote vraag gevolgd door periodes van kleine vraag.
Door de geschiedenis van de markten heen werd al meerdere keren verklaard dat cycliciteit dood is omdat “het deze keer anders is”, meestal wanneer waarderingen overdreven zijn.
Rule number one: most things will prove to be cyclical. Rule number two: some of the greatest opportunities for gain and loss come when other people forget rule number one.
Howard Marks
Nieuwe Oekraïense strategie
Oekraïne zat de laatste weken en maanden in het verliezende kamp. In een poging om het tij te keren, hebben ze deze week het geweer van schouder veranderd een andere strategie toegepast.
Ze gaan in de tegenaanval! Niet direct tegen de Russen in aan de frontlinie, maar met kleinere troepenmachten via de flanken tot zelfs in Russich gebieden.
Dit doen ze gecombineerd met aanvallen op de Russische olie-infrastructuur. Zes verschillende raffinaderijen zullen
Ukraine Hits 3 Russian Oil Refineries in Massive Drone Strike (businessinsider.com)
Of de nieuwe strategie zal werken, valt nog maar af te wachten.
De uitkomst is hoe dan ook: minder raffinagecapaciteit!
Een eerste logische reactie zou zijn dat ruwe olie hierdoor zal dalen omdat er minder vraag naar is. Tegelijk zou je ook verwachten dat afgewerkte destillaten, zoals diesel en benzine, duurder gaan worden. Er zal namelijk minder aanbod zijn.
Schandalen bij Boeing
Het rommelt bij vliegtuigbouwer Boeing. Ze hebben al geruime tijd problemen met hun 737 MAX vliegtuigen. De problemen met dit model begonnen al in 2018 en gaan tot op vandaag van door! Op deze pagina is een overzicht van alle ongelukken met dit model en je ziet al snel dat het een gigantisch probleem is.
Recent kwamen er nog twee incidenten bij met een passagiersvliegtuig in Alaska en een vrachtvliegtuig in Miami.
Het bovenstaande is al dramatisch genoeg voor een bedrijf dat actief is in een sector waar veiligheid de belangrijkste focus zou moeten zijn.
De hele situatie werd nog erger omdat er een voormalig werknemer getuigde in rechtzaken dat Boeing het niet zo nauw neemt met de veiligheidsnormen. Zo zouden ze onder meer de standaard onderdelen vervangen door goedkopere alternatieven, onderhoudsbeurten uitstellen, niet-werkende zuurstofmaskers toch installeren, etc.
Nu gaat het van kwaad naar erger want de klokkenluider werd op 11 maart dood teruggevonden enkele dagen nadat hij opnieuw was gaan getuigen in de rechtbank tegen Boeing.
“Officieel” gaat het voorlopig om zelfdoding, maar zijn vrienden, familie en voormalige collega’s zijn sceptisch over dit verhaal. Wat er precies gebeurd is, wordt nog verder onderzocht.
Alle mogelijke theorieën passeren online de revue. Naast al het menselijk leed, straalt dit natuurlijk verschrikkelijk slecht af op Boeing.
Het aandeel wordt voorlopig nog beperkt afgestraft (-8% deze week).
Airbus, de Franse concurrent, laat een volledig ander koersverloop zien. Dag en nacht verschil.
We hebben geen Boeing aandelen. Was het wel zo, dan verkochten we ze meteen om alle bovenstaande elementen.
Bronnen:
- https://www.forbes.com/sites/roberthart/2024/03/12/boeing-whistleblower-john-barnett-found-dead-this-weekend-heres-what-to-know/
- https://www.newsweek.com/john-barnett-boeing-whistleblower-predicted-death-scandal-1879548
- https://nypost.com/2024/03/15/us-news/boeing-whistleblower-john-barnett-made-powerful-enemies-before-alleged-suicide-workers-warn/
Volgende week wordt er uitzonderlijk geen overzicht gemaakt. Voor professionele doeleinden neem ik deel aan verschillende beurzen in het buitenland waardoor er geen tijd of energie meer zal zijn om het overzicht samen te stellen. In het weekend van 30 maart wordt het volgende beursweekoverzicht gepubliceerd.
Veel succes!
Geldvos