Dit is het zevende en laatste artikel uit onze reeks over technische analyse. Eerdere artikels gemist? Je kan ze hier lezen:
- Deel 1: Zoeken naar kansen in de beurskoers
- Deel 2: Trends en patronen identificeren in de koersgrafiek
- Deel 3: Trendbevestiging zoeken via voortschrijdende gemiddelden
- Deel 4: Momentum bepalen via indicatoren
- Deel 5: Technische analyse toegepast: patronen, trends én momentum
- Deel 6: Technische analyse light: quick scan
We wensen regelmatig boeken naar voren te schuiven die ons denken over beleggen of de economie sterk hebben beïnvloed. Elk boek dat we voorstellen, is wat ons betreft zeker de moeite waard om te lezen. Ervaring is de beste leermeester, maar het lezen van de juiste boeken helpt ons om de opgedane ervaring beter te begrijpen en in de juiste context te plaatsen.
Titel: The New Trading for a Living (2014)
Auteur
Dr. Alexander Elder. Russisch-Amerikaanse professionele trader, vooraanstaand expert in technische analyse, en praktiserend psychiater. Hij is bekend geworden door zijn benadering van het traden vanuit een holistisch perspectief, waarbij hij zowel psychologie als handelsstrategieën combineert.
Vereiste voorkennis
Basiskennis technische analyse is niet vereist maar wel aangeraden. Wie onze technische analyse reeks heeft gelezen, zal geen probleem ondervinden om het boek goed te begrijpen.
Beschikbare talen
Het boek is enkel beschikbaar in het Engels
Doelpubliek
Het boek is gericht op iedereen die geïnteresseerd is in technische analyse, handelsstrategieën, psychologie en risicobeheer. Het is gericht op zowel beginnende als ervaren handelaren die hun vaardigheden en begrip van de onderwerpen willen verbeteren.
The New Trading for a Living
Dit boek is anders dan de andere boeken die we eerder op onze site bespraken. Het is eerder een studieboek zoals we op school gewoon zijn dan een ‘gewoon leesboek’. Hierdoor is het niet abnormaal dat je vaak terug zal bladeren om nieuwe informatie af te toetsen aan vorige hoofdstukken. Het is ook afgewerkt in de kwaliteit die we gewoon zijn van schoolhandboeken (groot en leesbaar, duidelijke structuur, veel voorbeelden, afgewerkt in kleur, etc.). Hierdoor is het boek iets duurder (€54,99).
De eerste versie van het boek (Trading for a Living) werd gepubliceerd in 1993. Het werd grondig gereviseerd, rekening houdende met nieuwe technologieën en internet in 2014. De leeftijd van de inhoud heeft geen impact op de kwaliteit ervan.
Fun fact: Bij verschillende grootbanken is het boek verplichte lectuur voor nieuwe werknemers die starten op de trading desk.
De naam van het boek is een beetje ongelukkig gekozen. ‘Trading for a living’ kan de indruk geven dat het boek gericht is op (korte termijn) traders. Het kan ook de verwachting creëren dat de auteur gaat uitleggen hoe je een volwaardig inkomen kan opbouwen door te traden in plaats van je huidige job.
Beiden kloppen niet.
De handelsstrategieën die worden toegelicht in het boek kunnen zowel op korte als op lange termijn worden toegepast. Dr. Elder benadrukt zelfs dat korte termijn handelen veel moeilijker is omdat je sneller beslissingen moet nemen waardoor er een grotere kans op fouten is.
De auteur zelf is een succesvol trader die het voor zijn ‘living’ doet. Hij neemt ons mee in zijn methodiek van A tot Z. Daarmee ben je helaas niet meteen in staat om het na te doen, hiervoor moet je eerst het nodige studiewerk verrichten en heel veel oefenen.
Vergelijk het met eender welke sport: Als Wout Van Aert ons uitlegt hoe we met een fiets over een balk moeten springen, kunnen we dat daarom meteen doen? Neen. De kans is groot dat we de eerste tien keer pijnlijk op ons bek gaan. Maar omdat we uitleg kregen van één van de beste uit het veldrijden weten we wel waarop we moeten letten en kunnen we veel sneller progressie maken.

De auteur schuwt ook de realiteit niet en haalt terecht aan dat 80% van nieuwe traders verlies maakt het eerste jaar en dat 90% van nieuwe traders stopt na het tweede jaar.
Onderwerpen die aan bod komen
“Waarom zou ik dit boek nog lezen? Je geeft ons niet bepaald veel hoop met je introductie…”
Wat ben je met hoop als je finaal zal falen? Heb je niet liever een realistisch beeld over wat je mag verwachten dan een mooi verhaaltje over hoe rijk je wel niet zal worden dat achteraf pure fictie bleek?
De meeste boeken over trading gaan enkel over dat, het traden zelf en de trading systemen die ze hanteren. Dit boek gaat veel breder en dat is geen overbodige luxe. De auteur is naast handelaar ook een psycholoog en daar begint hij zijn eerste hoofdstukken mee: zowel individuele psychologie bij het handelen in de markten, maar ook massapsychologie komt aan bod. Als we alleen zijn, denken we anders dan wanneer we ons in een groep bevinden. Ook dat heeft impact hoe we gaan handelen in de financiële markten.
Vervolgens zijn er verschillende hoofdstukken over technische analyse en worden er veel tools en indicatoren toegelicht. Verschillende zal je herkennen uit eerdere artikelen uit onze TA-reeks, maar het boek gaat er uiteraard dieper op in met veel praktische voorbeelden.
Vervolgens worden vier trading systemen uitgelegd die in de praktijk toegepast kunnen worden. Elk heeft uiteraard zijn voor -en nadelen. Ook die worden uitvoerig toegelicht.
Dr. Elder staat ook even stil bij de verschillende ‘trading vehicles’. Waarmee kan je handelen op de beurs? Hij bespreekt de belangrijkste: aandelen, ETF’s, opties, CFD’s, futures & forex.
Risicobeheer, risicobeheer, risicobeheer… Het klinkt saai. Het is vaak ook saai, maar het is o zo belangrijk als je succesvol wilt zijn op de langere termijn. Zonder duidelijke regels die je risico’s controleerbaar houden, zal je vroeg of laat tegen de lamp lopen en grote verliezen leiden.
Eindigen doet Dr. Elder met praktische details rond zaken zoals:
- Hoe bepaal je winstdoelen? Wanneer is genoeg genoeg?
- Hoe zet je een stop loss? Zeg nee tegen wishful thinking
- Hoe scan je en vind je goede trades?
- Hoe evalueer je jezelf? Ben je goed bezig of net niet?
- Hoe houdt je alle trades bij?
- …
Wie het boek gelezen heeft, zal een streepje voor hebben op 99% van de retailbeleggers.
Korte termijn trader of lange termijn belegger, het maakt niet uit. Beiden halen hun voordeel uit dit boek.
Laat het ons zeker weten wat je van het boek vindt!
Veel leesplezier!
Dit was het zevende en laatste deel uit onze reeks over technische analyse. Dit zijn de andere delen van de reeks:
- Deel 1: Zoeken naar kansen in de beurskoers
- Deel 2: Trends en patronen identificeren in de koersgrafiek
- Deel 3: Trendbevestiging zoeken via voortschrijdende gemiddelden
- Deel 4: Momentum bepalen via indicatoren
- Deel 5: Technische analyse toegepast: patronen, trends én momentum
- Deel 6: Technische analyse light: quick scan