Na onze recente driedelige reeks over fundamentele analyse weet je hoe bedrijven gewaardeerd worden. Wanneer we eenmaal een interessant aandeel hebben gevonden, willen we natuurlijk ook weten of het een goed moment is om dat aandeel effectief aan te kopen. Hiervoor gebruiken we technische analyse!
Het toepassen van technische analyse kan helpen om potentiële koop- of verkoopkansen te signaleren. Technische analyse gecombineerd met fundamentele analyse zorgt voor grotere slaagkansen, een typisch voorbeeld van 1+1 = 3! Dat is net wat we willen als het over ons geld gaat.
We splitsen het grote onderwerp technische analyse op in zeven artikels. Afhankelijk van je kennisniveau kan je dan selectief kiezen welke het meest relevant voor je zijn. Alle artikels samen kan je beschouwen als een basisgids voor technische analyse!
Deze reeks bevat volgende delen:
-
Introductie, hoe grafieken opzoeken, interpreteren en nuttige tools
-
Trends en patronen identificeren in de koers
-
Trendbevestiging zoeken via voortschrijdende gemiddelden
-
Momentum bepalen via indicatoren
-
Hoe alles tegelijk toepassen: patronen, trends, bevestiging & momentum
-
Technische analyse light: quick scan
-
Hét boek om je verder te verdiepen in de praktische toepassing van technische analyse
Technische Analyse (TA) – Introductie
Technische analyse is een analysetechniek die zich puur richt op feiten en cijfers. Het negeert opinies, geruchten of assumpties. Technische analisten geloven dat alle beschikbare informatie reeds verwerkt zit in de prijs; daarom negeren ze al de rest, wat ze soms ‘ruis’ noemen. Dit helpt beleggers om de emoties uit hun beslissingen te halen en zich te richten op wat de markt hen daadwerkelijk vertelt.
Het is belangrijk om te begrijpen dat technische analyse geen voorspellingen doet over de toekomst. Het is geen kristallen bol, anders was dit de enige analysemethode die door iedereen gebruikt zou worden. Technische analyse is wel een nuttige tool die helpt bij het inschatten van kansen, het identificeren van trends en het bepalen van potentieel gunstige instap- en uitstappunten in de markt.
Er zijn voor- en tegenstanders, believers en non-believers van technische analyse. Er wordt soms al spottend gezegd dat technische analyse ‘astrologie voor mannen’ is.
In sommige gevallen is zo’n opmerking terecht. Er is online een groot en divers aanbod aan TA-cursussen te vinden. Vaak wordt er daarin zeer ver gegaan met allerlei moeilijke technieken, benamingen of zelfs met dure softwarepakketten. Hoe moeilijker ze het doen lijken, hoe meer je zogezegd kan verdienen en hoe meer redenen je hebt om hun cursus of software te kopen.
Zoals met heel veel zaken online, is het vaak een business om geld te verdienen aan de minder geïnformeerde medemens. Laat je dus niet vangen. Er is ook veel goede gratis content beschikbaar online, zoals bij Geldvos!
Het argument dat TA zinloos zou zijn, wordt tenietgedaan door het feit dat er veel bekende voorbeelden zijn die dankzij technische analyse grote successen hebben geboekt. Daarnaast wordt het ook uitgebreid toegepast bij professionele trading desks van zakenbanken of grondstofhandelaren. Zij doen dit maar om één reden: er is geld mee te verdienen.
Een bijkomend voordeel is dat je technische analyse kan toepassen op bijna alle financiële instrumenten. Of het nu gaat om aandelen zoals AB Inbev of Heineken, indices zoaals de Bel20 of de AEX, rentes, obligaties, fondsen of zelfs crypto. Zolang er gegevens beschikbaar zijn over de koers en het volume, dan kan er technische analyse op worden toegepast! Het is één vaardigheid die je in meerdere markten kan helpen.
In dit eerste deel van onze reeks leggen we uit waar je gratis koersgrafieken kan bekijken, hoe je de grafieken moet lezen en waarom de tijdshorizon van je grafiek zeer belangrijk is. Let’s go!
Grafieken opzoeken en charting software
Er zijn veel softwarepakketten die het mogelijk maken om aan technische analyse te doen. We bespreken er hier drie die volgens ons het meest toegankelijk zijn zowel op vlak van prijs als gebruiksgemak.
Elk van deze platforms biedt een schat aan functionaliteiten om beursgrafieken te vinden, aan te passen en technische analyse op toe te passen.
TradingView is echter onze favoriet. Dit om 3 redenen:
-
Het is gebruiksvriendelijk en biedt bij sommige beurzen, zoals de NASDAQ, gratis real-time data.
-
Esthetisch gezien voelt het frisser en moderner aan dan de twee alternatieven.
-
Het biedt een uitgebreide functionaliteit in hun gratis aanbod. Dit geldt voor ProRealTime ook. Stockcharts biedt gratis ook wel voldoende functionaliteit, maar schiet ferm te kort wat betreft het gebruiksgemak.
Een gratis account bij Tradingview of ProRealTime biedt ruim voldoende functionaliteit voor beginners. Daar hebben we zelf jaren mee gewerkt vooraleer we de overstap maakten naar een betalende account.
Wil je op een bepaald moment toch upgraden om meer functionaliteit te hebben dan wat in de gratis versies wordt aangeboden? Gebruik dan deze linkhttps://www.tradingview.com/gopro/?share_your_love=confidentSwift1011 Hiermee krijg je een korting van $15, en wij ook! Win-win!
Alle grafieken die we met Geldvos posten, werden met Tradingview gemaakt.
Hoe grafieken lezen
Beursgrafieken zijn er in verschillende maten en gewichten, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voor-en nadelen voor het weergeven van prijsbewegingen.
We tonen de drie meest gebruikte soorten koersgrafieken, toegepast op Solvay vanaf 2 januari 2023.
De lijngrafiek wordt gemaakt door het verbinden van de slotkoersen over een specifieke periode.
Deze grafiek is eenvoudig te lezen, maar mist meer gedetailleerde informatie die andere grafieken wel bieden.
Een koersstaafdiagram, ook bekend als bar chart of OHLC (Open, High, Low, Close). Deze grafiek bevat meer informatie dan de lijngrafiek.
Elke staaf op de grafiek toont de openingsprijs (horizontaal stokje aan de linkerkant), de hoogste prijs (top verticaal stokje), de laagste prijs (onderkant verticaal stokje) en de slotprijs (horizontaal stokje aan de rechterkant) van de periode.
Vaak worden de staven gekleurd:
-
Een groene staaf wil zeggen dat de slotkoers hoger is dan de openingskoers. De koers is tijdens de periode dus gestegen.
-
Een rode staaf wil zeggen dat de slotkoers lager is dan de openingskoers. De koers is tijdens de periode dus gestegen.
Het nadeel van een koersstaafdiagram is dat de grafiek niet altijd overzichtelijk is, zoals we hierboven kunnen zien.
Candlestick grafieken hebben veel gemeen met koersstaafdiagrammen omdat ze dezelfde informatie weergeven. Het grootste verschil is dat ze visueel aantrekkelijker en dus gemakkelijker te interpreteren zijn.
-
De gekleurde oppervlakte (body / lichaam van een candle) geeft het verschil tussen openingskoers en de slotkoers.
-
De lonten geven de hoogste en laagste prijs van die periode.
-
Een groene kaars wil zeggen dat de slotkoers hoger is dan de openingskoers. De koers is tijdens de periode dus gestegen.
-
Een rode kaars wil zeggen dat de slotkoers lager is dan de openingskoers. De koers is tijdens de periode dus gestegen.
Alle grafieken die volgen in de reeks zullen candle sticks grafieken zijn. Deze geven de meeste informatie en zijn het makkelijkst te lezen.
Het belang van de juiste tijdshorizon
Belangrijk bij het juist interpreteren van een beursgrafiek is weten welke tijdseenheid 1 candle voorstelt. Het is namelijk mogelijk om een grafiek te maken waarbij 1 candle gelijk staat aan 1 dag, maar ook 1 week of 1 maand.
De grafiek hierboven is een daggrafiek (daily chart). Dat wil zeggen dat er een kaars wordt getoond voor elke dag dat Solvay werd verhandeld. Meestal is dat 5 dagen per week.
Onderstaande grafiek is een wekelijkse grafiek (weekly chart). Dat wil zeggen dat er een kaars wordt getoond voor elke week waar Solvay werd verhandeld. Als Solvay een hele week niet werd verhandeld, wordt er geen kaars weergegeven. Vanaf dat Solvay één dag van een week wordt verhandeld, dan wordt er een wekelijkse kaars weergegeven.
De opening van een candle op een weekly chart is meestal de openingskoers op maandag. Het slot van een weekly candle is meestal de slotkoers op vrijdag. Dit wijkt soms af door feestdagen waarbij de beurs gesloten is.
Wanneer we lange termijn trends onderzoeken, werken we het liefst met grafieken op week- of maandbasis. Wanneer we zeer korte termijn trends onderzoeken, zijn grafieken per kwartier of per uur beter geschikt. Daggrafieken worden het vaakst gebruikt en zijn het meest geschikt voor de middellange termijn trends.
Wat is de korte, middel en lange termijn? Helaas wordt dat door iedereen anders geïnterpreteerd. Wij hanteren volgend onderscheid:
Korte termijn
-
Minder dan 2 maanden
-
Gebruikte grafieken: uur- en daggrafiek
Middellange termijn
-
Twee tot 18 maanden (1,5 jaar)
-
Gebruikte grafieken: dag- en weekgrafiek
Lange termijn
-
Meer dan 18 maanden
-
Gebruikte grafieken: week- en maandgrafieken
Sommigen gebruiken nog kortere tijdshorizonten dan één uur. Dit is nuttig voor korte termijn traders of daytraders (zij kopen en verkopen op dezelfde dag). Onze focus zal hier niet liggen, maar in de praktijk gebruiken ze dezelfde principes als technische analisten op langere termijn. Het enige verschil is dat ze veel sneller beslissingen moeten nemen en hierdoor meer en sneller fouten zullen maken.
Het is belangrijk om beleggingen op de juiste tijdshorizon te bekijken. Wat voor zin heeft een grafiek op uurbasis als je dat bepaald aandeel of fonds wil aanhouden voor uw pensioen? Niets. Wat voor zin heeft een maandgrafiek als je dat bepaald aandeel of fonds maar wil aanhouden voor enkele dagen? Ook niets. Zorg dat je je beleggingen analyseert met de juiste tijdshorizon.
Dit was het eerste deel uit onze reeks over technische analyse. Dit zijn de volgende delen van de reeks:
- Deel 2: Trends en patronen identificeren in de koersgrafiek
- Deel 3: Trendbevestiging zoeken via voortschrijdende gemiddelden
- Deel 4: Momentum bepalen via indicatoren
- Deel 5: Technische analyse toegepast: patronen, trends én momentum
- Deel 6: Technische analyse light: quick scan
- Deel 7: Hét boek om je verder te verdiepen in de praktische toepassing van technische analyse
Geldvos